Krämig chili och tomatbulgur

 
 
 
Vi har precis klämt i oss en av Peters favoriträtter - friterad kyckling med jordnötssås och gurksallad. Jag kan inte annat än hålla med honom, det är löjligt gott! Det blev dock inga bilder på födelsedagsmiddagen, istället ett recept på gårdagens lunch - krämig chili och tomatbulgur som serverades till gratinerad falukorv. Bulgur är en sån där räddare i skafferiet, jag använder det till allt, från att göra matigare sallader till goda tillbehör som detta.
 
Imorgon bär det av till Malmö för en snabbvisit. Jag ska passa på att njuta lite av caféliv och sandstrand. Bra kombination det där.
 
Krämig chili och tomatbulgur
 
4 dl bulgur
1 burk krossade tomater
5 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 röd chilifrukt
salt & peppar
 
Häll bulgur, vatten,krossade tomater, finhackad chili i en kastrull och låt koka på svag värme i ca 10 min. Smaka av när bulguren är genomkokt. Tag av plattan och tillsätt creme fraichen och smaka av med salt och peppar. Tada!
 

Hipp hipp hurra! Idag är det Peters födelsedag!

 
 
Japp, så är det! Idag fyller mitt hjärta år. Hipp hipp hurra på dig Peter! <3
 
Efter en helt underbar middag under gårdagkvällen är jag mör men lycklig. Jag skrattade så att jag har träningsvärk i käkarna idag...  Vi åt upp en enorm skål med härlig kycklingsallad och marängsviss till efterrätt. Vad härligt det är när nya människor kommer in i ens liv och det säger klick! Det är de stunderna man spar i hjärtat. Trevlig onsdag på er kamrater!

Gräddtårta med skogsbärsmousse

 
Det är tradition hos oss att äta en riktig gräddtårta på våra födelsedagar. När jag fyller år i juli blir den pimpad med jordgubbar och igår, på Peters kalas fylldes den med skogsbärsmousse och pryddes med hallon. Jag vet inte varför men jag gillar det här med tårtkalas. Gräddtårta med kaffe i små fina kaffekoppar. Tant? Ja!
 
Gräddtårta med skogsbärsmousse
 
Tårtbotten
 
5 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 msk bakpulver
1 nypa salt
 
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner de torra ingredienserna - vispa inte! Häll smeten i en form med avtagbara kanter och grädda i ca 25-30 min i 175 grader. Låt kakan svalna och dela den därefter i två lager.
 
Skogsbärsmousse
 
150 g hallon och blåbär
3 dl vispgrädde
2 äggvitor
1 dl socker
1/2 dl socker
 
Häll bären i en kastrull och strö över 1/2 dl socker. Låt puttra tills sockret är smält. Mixa bären till en slät puré och låt kallna. Vispa äggvitorna och sockret tills du har en marängsmet som är fast och vit. Vispa därefter grädden och blanda med bärpurén, vänd slutligen ner marängsmeten. Låt vila i kylen i ca 30 min, Bred därefter ut moussen på tårtbotten och lägg på den övre botten.
 
Dekoration
5 dl vispad grädde
200 g hallon
Bred på vispad grädde och dekorera med hallon.
 
 

Blåbärspaj

 
Jag bakar paj året runt men på hösten gillar jag de varma, bäriga pajerna med blåbär, hallon eller lingon. Jag serverar dem varma med kall, hemlagad vanljsås. Det går hem varje gång. I fredags gjorde jag blåbärspaj, jag tog tydligen fel paket i affären för jag kom hem med stora odlade blåbär, jag brukar alltid använda de "normala" annars. Det blev iaf bra ändå även om jag föredrar de svenska lite mindre bären.
 
Måndag och vi har full storm och ösregn på ön. Jag eldar för fullt i spisen och har tänt levande ljus i hela huset. Det är såna här dagar jag uppskattar att kunna jobba hemifrån. Det finns inget som ger så mycket jobbro som en hund som snarkar vid ens fötter eller havet som stormar utanför.  Ikväll firar vi Peter som fyller år på onsdag, det blir tårkalas!
 
Blåbärspaj
 
Pajdeg
150 g smör
3 dl mjöl
1/2 dl florsocker
1 msk vatten
 
Fyllning:
200 g blåbär
1 dl strösocker
 
Blanda samman samtliga ingredienser snabbt, degen skall bara knappt gå ihop. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda den i ugnen i ca 10 min på 175 grader. Tag ut pajen och lägg i blåbären och strö över sockret. Grädda i ytterligare 20 min.
 

24 timmar lycka

 
Jag har haft en sån där lördag som gör en så lycklig att hjärtat nästan spricker. Svit på anrikt hotell, himmelsäng, stoooort badkar och kristallkrona. Middag på favoritrestaurangen Fond, ett besök på nyöppnade Mr P (himla trevligt, måste snart dit igen!) därefter nattbio, promenad i härlig stad och världens bästa Peter. Ahh, jag är lycklig!
Söndagen inleddes med bubbelbad, vit morgonrock och hotellfrukost. Det finns förmodligen inget bättre. Det här var 24 timmar jag behövde. Att få snabbladda batterierna lite, strosa, äta god mat och bara vara. Imorgon är det nya tag igen, förhoppningsvis håller energin i sig...
 
 
Fond är verkligen himmelriket för en brödälskare som mig, tre sorters bröd: knäckebröd med fänkål och havssalt, bikarbonatsbröd med rödbetor och pumpafrön samt muffins med lagrad herrgådsost...
 

Söndagsbrödet - kalljäst grahamsbröd med filmjölk

 
Om du vill äta en riktigt god söndagsfrukost är det dags att sätta söndagsbrödet nu! Jag brukar alltid låta brödet jäsa över natten för det blir så fastligt gott. Det här grahamsbrödet är rustikt och gott och väldigt enkelt att göra. Varför krångla till det tänker jag.
 
Grahamsbröd med filmjölk
 
1 pkt färsk jäst
5 dl vatten
3 dl filmjölk
1 msk honung
1 nypa salt
8 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt salt, honung och filmjölk. Tillsätt hälften av vetemjölet och hälften av grahamsmjölet och blanda väl. Låt jäsa i kylen över natten. Dag 2. Blanda i resten av mjölet och jäs därefter brödet i en jäskorg eller direkt på plåten. Grädda på 225 grader i ca 50-60 min.

Citronmuffins med maräng

 
Syrlig citron och söt maräng är den perfekta kombinationen. Här i form av citronmuffins toppade med italiensk maräng. Lätt och väldigt gott, och inte minst väldigt uppskattat av mina pojkar här hemma som slåss om att få slicka skålen (hunden vann).
 
Nu väntar 24 timmar i Göteborg. Oj vad vi ska mysa! Middag på Fond och bio. Det blir finfint det! Trevlig lördag på er!
 
Citronmuffins med maräng
 
3 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
100 g smält smör
2 tsk bakpulver
1 citron (rivet skal och saft)
 
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och blanda ner i äggbladningen, riv ner citronskalet och pressa saften ur citronen. Blanda ner övriga torra ingredienser. Häll upp smeten i muffinsformar och grädda på 175 grader i ca 10-12 min.
 
Maräng
 
3 äggvitor
1/2 dl vatten
2 dl socker
2 msk socker
1 pyttenypa salt
 
Vispa äggvitor och 2 msk socker tills du har ett vitt fast skum. Blanda vatten och socker i en kastrull och värm tills sockret har smält. Blanda ner den varma sockerlagen i äggblandningen, fortsätt vispa medan du häller i sockerlagen. Vispa i ca ytterligare 10 min. Fyll en sprits med marängen och spritsa över muffinsen. Ställ in i ugnen igen, låt stå i ca 2 min tills marängen fått lite färg.
 
 

 

Sega havre och sesamkakor

 
Fredag och dagen började med byråkratiskt strul. 160 före i kön och telefonsvarare. Bah säger jag åt det. Nåväl, snart helg och jösses vad skönt det skall bli.
 
Gårdagens småkakor är in improviserad historia, jag tog helt enkelt det jag hade hemma. Resultatet? Ett par sega, knäckiga kakor med smak av havre och sesam. Hade jag haft lite mörk choklad hemma hade jag hackat den och slängt i den också. Lyx.

Trevlig fredag på er kamrater!
 
Sega havre och sesamkakor ca 12-14 st
 
150 g mjukt smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
11/2 dl havregryn
1/2 dl skalade sesamfrön
1/2 dl sirap
1/2 tsk bakpulver
 
Vispa samman smör, sirap och socker och blanda därefter i de torra ingredienserna. Forma små bollar som du lägger på plåt med bakplåtspapper, grädda på 175 grader i ca 12 min. Låt svalna innan du serverar så blir kakorna härligt sega.
 

Torsdagsgrytan - röd currygryta

 
Hoppla vilken dag! Har varit effektiv som tusan och klappar mig själv på axeln. Bra där Karin! Dagens middag blev en snabblagad  gryta med röd curry. Till det, bulgur, snabblagat och gott. Snart helg, kul tycker jag som ska spendera den på hotell i Göteborg med Peter, vi har till och med hundvakt - kors i taket!
 
Röd currygryta till 4 personer
 
200 g lövbiff
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
2 gröna paprikor
1 burk kokosmjölk
1 msk röd curry (kan behövas mer om du gillar lite hetta...)
1 lime
salt & peppar
olja
soja
 
Strimla biffen, löken och paprikorna. Fräs snabbt i het olja och häll därefter i kokosmjölken, curryn, pressa ner limen, stänk över lite soja och salta och peppra. Låt puttra i ca 10 min och servera med ris, couscous eller bulgur.
 
 
Visa fler inlägg