Vörtbröd

 
Torsdag och jag har cement i skorna och grus i ögonen. Kämpar på precis som alla andra i det här vintermörkret och tröstar mig med att det snart är helg och att våra fina vänner kommer på besök. Mysfaktorn kommer bli hög! På söndag är det ju som bekant första advent och jag funderar på att baka vörtbröd. Ett bröd jag älskar men har en hatkärlek till när det gäller att baka det. Efter ett antal (läs 5) misslyckade försök har jag hittat ett recept som funkar för mig och ger finfina vörtbröd.
(kunde inte låta bli att lägga in en bild på Peter som glatt fixar köttbullar, enbart för att bilden gjorde mig glad...)
 
 
50 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
1 flaska porter, 33 cl
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk mald ingefära
2 msk malda pomeransskal
1 krm malda kryddnejlikor
50 g russin
19-20 dl rågsikt

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt julmust och porter och värm till fingervärme 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst. Tillsätt kvarg, sirap, salt, kryddor och russin och blanda. Tillsätt större delen av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt resten av mjölet om degen klibbar och inte släpper från bunkens kanter. Jäs degen övertäckt i ca 45 min. Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta ihop degen och dela den i 2 delar. Baka ut delarna till ovala bröd och lägg dem på bakplåtspapper eller en smord plåt. Täck över och låt jäsa ca 30 min. Skåra ev. bröden lätt med en vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt svalna på galler. Recept från Arla.
 
#1 - - Katarina:

Jag har aldrig bakat vörtbröd :) Men det verkar vara gott! Ha det bra, kram!

Svar: det är supergott! Ett måste på julen om du frågar mig.
Karin

#2 - - Helena:

Det här ska jag prova till julens brödbak! Jag gillar vörtbröd och tycker det är gott med den mustiga smaken.

#3 - - Joanna:

Jag ÄLSKAR Vörtbröd men har aldrig vågat baka själv, hehe.. tack för att du delar med dig! Gillar din blogg jättemycket! Inspirerande :D

Svar: tack! vad gullig du är!
Karin

#4 - - Lin @ Lin's Little Treats:

Yum, älskar vörtbröd! Särskilt hembakat. Har inte julmust här i UK, du har inte nåt tips på vad man kan ersätta det med?

Svar: jag skulle nog ersätta det med en mörk öl isf :)
Karin

#5 - - Food around my World:

Åh vörtbröd!!! Har aldrig prövat göra det själv!

#6 - - Bland bakverk och kastruller:

Vörtbröd är så gott!!!