Mandel & hasselnötsäpplen

 
Värsta fredagen på länge. Idag skiter sig precis allt. Jag tar ett djupt andetag och tänker att det blir bättre. Dagens efterrätt; mandel och hasselnötsäpplen. Superenkla att göra, och väldigt goda varma med vaniljglass. Något till glöggfikat kanske!
 
Trevlig helg på er kamrater!
 
Mandel & hasselnötsäpplen

4 st stora röda äpplen
50 g mandelmassa
50 g hackade hasselnötter
50 g smör

Riv mandelmassan, hackasselnötterna och blanda med det mjuka smöret. Gröp ut en del av äpplet med en kniv och fyll med nötmassan. Grädda på 175 grader i ca 20 min. Servera med glass eller vaniljsås.
 
 
 
 

Vörtbröd

 
Torsdag och jag har cement i skorna och grus i ögonen. Kämpar på precis som alla andra i det här vintermörkret och tröstar mig med att det snart är helg och att våra fina vänner kommer på besök. Mysfaktorn kommer bli hög! På söndag är det ju som bekant första advent och jag funderar på att baka vörtbröd. Ett bröd jag älskar men har en hatkärlek till när det gäller att baka det. Efter ett antal (läs 5) misslyckade försök har jag hittat ett recept som funkar för mig och ger finfina vörtbröd.
(kunde inte låta bli att lägga in en bild på Peter som glatt fixar köttbullar, enbart för att bilden gjorde mig glad...)
 
 
50 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
1 flaska porter, 33 cl
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk mald ingefära
2 msk malda pomeransskal
1 krm malda kryddnejlikor
50 g russin
19-20 dl rågsikt

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt julmust och porter och värm till fingervärme 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst. Tillsätt kvarg, sirap, salt, kryddor och russin och blanda. Tillsätt större delen av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt resten av mjölet om degen klibbar och inte släpper från bunkens kanter. Jäs degen övertäckt i ca 45 min. Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta ihop degen och dela den i 2 delar. Baka ut delarna till ovala bröd och lägg dem på bakplåtspapper eller en smord plåt. Täck över och låt jäsa ca 30 min. Skåra ev. bröden lätt med en vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt svalna på galler. Recept från Arla.
 

Dagens lästips - food around my world

 
Ibland halkar man in på bloggar som är så vackra, innehållsrika och färgstarka att man genast är hooked, måste läsa igenom hela arkivet och går in flera gånger om dagen och ser om det finns några nya inlägg. Känner ni igen den känslan? Mitt senaste bloggberoende står den här tjejen för, Food around my world. Titta in, njut av bilderna och känn doften av saffranste. Underbart!
 
Eftersom jag inte gillar det här med att låna bilder hit och dit utan att fråga får ni en bild på min saffranscheesecake istället ;)

Julsalladen - saffransris med mynta

 
Ja julmaten. Snart är det dags och jag plöjer kokböcker och mattidningar för inspiratinens skull. Jag försöker testa några nya julrätter varje år som finns med på vårt julbord. Förra året var det grönkålspaté,  inget som vi har ätit i vår familj men oerhört gott. Den här salladen med saffransris och mynta kommer finnas med på årets julbord. Den är så fräsch och passar till så mycket och dessutom tror jag att den kommer vara fantastisk på juldagens "brunch" - dvs frukosten man äter på resterna från julafton. Det fina är ju att den går att variera också, jag tror jag kommer tillsätta lite granatäpplekärnor eller hel mandel. 
 
Tisdag och jag jobbar med datorn i knät. Halsen är om och nästan rinner, men jag tänker bort det, jag tänker inte, inte, inte bli sjuk. Så, te och alvedon står på dagens agenda. 
 
Sallad med saffransris & mynta

2 dl okokt ris
ca 5 dl vatten
1 kuvert saffran
grönsaksbuljong
salt & peppar
100 g körsbärstomater
blandad sallad
färska myntablad
olivolja

Häll vatten, saffran, buljong och ris i en kastrull. Låt koka upp och koka på låg värme (kolla på paketen hur länge). Låt riset kallna och blanda därfter med blandad sallad, myntablad och tomater. Avsluta med att ringla lite olivolja innan servering.
 

En enkel omelett

 
 
I tider som dessa, när jobbet börjar gå på högvarv inför julen och jag inte riktigt orkar laga mat, då lever jag på rätter som denna, ostomelett med örter. Det går snabbt, är gott och mättar fint. Snabbmat behöver ju per automatik inte betyda onyttig mat och om det är något jag lägger mycket energi på just nu så är det att försöka äta bra mat fastän livet snurrar på fort.
 
I skrivande stund tapetserar Peter vårt nya vardagsrum och jag sitter här med fingrar som är kritvita av färg. Vad härligt den där känslan är att bli klar och att det blir så fint. Det roliga med det här rummet är att det är helt nytt, och det betyder att man kan göra lite som man vill med inredning och tapeter, det är en helt ny yta att jobba med. Det här skall bli vårt mysrum. Ett rum men hög mysfaktor, fullt av böcker, foton av nära och kära, filtar, fåtöljer och bra platser att ställa tekoppen på. Färgerna? Nougat, beige och mörk gammelrosa....
 
Snabba ostomeletten
 
4 ägg
2 msk vatten
2 dl riven ost
1 näve färska örter
1 nypa paprikapulver
salt & peppar
 
smör
olivolja
 
Vispa samman ägg, vatten, salt & peppar och paprikapulver. Häll lite olivolja i stekpanna och en klick smör. Häll i äggsmeten och låt steka i ett par minuter, häll därefter osten på omelette och vik över ena halvan och stek klart. Toppa med hackade färska örter vid servering. Vill du få en riktigt fluffig omelett sätter du in den i ugnen på 200 grader de sista minutrarna.
 

Vilken söndag!

 
Vilken söndag vi fick på bondgården! Ett stort bloggäng var på plats och fotade, tittade på och klappade kossorna (bland annat Ida-Therese som hade världens längsta ögonfransar och lockar på öronen...) Vi pratade kött med bönderna Berit och Bosse och åt en fantastisk trerätters middag lagad av Viktor Westerlind, årets kock 2009. Om det var gott? Ja! Om det var trevligt? Ja- jösses! Vi var fullkomligt lyriska när vi åkte hem, det är ju så roligt att träffa så många trevliga människor som är matintresserade och vilken lyx att bli hembjuden till så trevliga människor! Middagen då? Jo, vi började med en kantarellsoppa med bacon och mandel till förrätt, gick över till en biff med saltbakad palsternacka, vinägermajonnäs och syrliga grönsaker och avslutade med en mjölkchokladkräm toppade med saltrostade pumpafrön och äpplen i kolasås...
 
Måndag och jag sätter rekort i speedmailande. Herregud vad jag ser fram emot julen....
 
 
 
 
 
 
 

Vininkokta plommon med vanilj och kanel

 
 
Julen börjar nalkas vänner, det betyder en massa advenstfikor, middagar och annat mys. Jag gillar traditioner med tycker samtidigt att det är kul att bjuda på bekanta smaker i nya tappningar, som de här plommonen, inkokta i vin, råsocker, kanel och vanilj. Se saftiga plommonen får en fullkomligt ljuvlig smak som passar perfekt till julen. Jag serverar dem med lättrörd creme fraiche, det är allt som behövs om du frågar mig.
 
Jag har dragit på mig den varma stickade tröjan, de slitna jeansen och gummistövlar. Nu är det vi som beger oss till bönderna Bosse och Berit för att titta på kossorna, äta lunch lagad av årets kock 2009 samt guldmedaljör i matos 2012 - Viktor Westerlind. Om det skall bli roligt? Ja! Om jag ser fram emot att klappa kossorna? Ja!
 
Trevlig söndag kamrater!
 
Vininkokta plommon med vanilj och kanel
 
8 st plommon
4 dl rött vin
1 dl råsocker
1 kanelstång
1 vaniljstång
 
3 dl creme fraiche till servering
 
Häll vin och socker i en kastrull, tillsätt plommonen, kanelstången och vaniljgsången som du först delat på mitten och skrapat ur kärnorna på, dessa skall också med ner i kastrullen. Låt sjuda på svag värme i ca 20 min. Titta till plommonen då och då för att se till så att de inte kokar sönder. Servera med creme fraiche.
 
 

Lördag

 
 
 
 
 
 
Jag har förmodligen världens snällaste föräldrar som har köpt hummer och kräftor till oss idag. Oj vad gott det skall bli att sätta tänderna i en hummer och rostat bröd! I övrigt är det här den rörigaste helgen på länge. Jobb, jobb jobb, och spackel upp till knäna. Well, snart är det klart det där jäkla vardagsrummet som verkar vara ett evighetsjobb... Imorgon väntar gummistövlar, kossor och årets kock, jag och Peter ska bli bjudna på lunch av årets kock 2009 på en bondgård på Orust, väldigt spännande och säkert också väldigt trevligt och gott. Nu kallar spacklet... På återseende!
 

Beställningsjobb

 
 
Idag är mitt kök förvandlat till ett litet konditori, pappa har beställt en budapesttårta till imorgon, ni vet den där tårtan vi bakade på kursen hos Magnus Johansson. Det här är ju inte en tårta man slänger ihop på en kvart precis och inte blir den som Magnus tårta heller, haha...Men, det kommer säkert bli bra när det är klart...Akilles är iaf nöjd, han har fått slicka skålen med nötmaräng, mockakräm och mandarinmousse...
 

Och vinnaren är...

Tack så mycket för alla era fina bidrag i tävligen!
 
På förstaplats i fototävlingen kommer MissBree med sina kanadensisk klassiker - Nanaimo bars! Vilka fantastiska kakor säger vi i juryn! Grattis Miss Bree som vinner Vår julkokbok samt ett presentkort från Coop á 500 kr.
 
 
2-10:e platsen (i obestämd ordning) - som vinner var sitt ex av Vår Julkokbok: 
 
 
 
 
 
 
 
Paola Allegrini
 
 
 
 
 
 
Pappas farsdags blåbärsflarn med egen kokt vanilj och kardemumma kräm.
 
 
 Carl Brosjös Chokladtryffelpaj
 

Visa fler inlägg