Danska smörfrallor




Jag har aldrig ätit danska smörfrallor tidigare så jag vet ju inte riktigt hur de skall smaka. De här smakade gott av smör och vallmor, lite som en variant på croissant fast inte lika smörig. Jag tror att jag vikte min deg ett par gånger för mycket för den fick många fina lager av tunn deg, egentligen skall den nog bara vikas två gånger, men vad gör väl det tänker jag...

Idag skiner solen vilket känns som tortyr eftersom jag sitter fast vid datorn precis hela dagen med undandag för besiktning av bilen. Det är en sån där nyttig dag idag. Bocka av, stryka och fixa. Snart Paris...


Fördeg
20 gram jäst
4 dl mjölk
3 dl vetemjöl

Huvuddeg
50 gram smör
2 msk strösocker
5  dl vetemjöl
1 nypa socker
100 gram smör
att kavla in i degen
2 dl blå vallmofrön

Blanda jästen med mjölken tills den lösts upp och tillsätt därefter mjölet. Rör tills du har en slät smet. Jäs i 2 timmar. Blanda smeten med 50 g smör och tillsätt socker, salt och mjöl. Kör i maskin tills degen är smidig, ca 5 m in.

Kavla ut degen på mjölat bord och skär tunna skivor av smöret och lägg på ena sidan av degen. Vik över resten av degen och kavla in smöret, vik dubbelt en gång till. Skär ca 14 st trianglar. Låt jäsa i 30 min. Pensla med vatten och strö över vallmofröna. Grädda på 225 grader i ca 10 min.

The movie - nu 6000 tittare!




Kommer ni ihåg filmen jag producerade i somras? Nu har filmen - Enter Faith nått över 6000 unika besökare på Vimeo och jag tycker att ni också skall ta en titt!

I övrigt har jag haft en vidrig måndag. Jag har gjort allt och inget och vill egentligen bara att dagen ska ta slut. Jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag ska göra något drastiskt typ skura köksgolvet bara för att känna att jag gjort något produktivt eller om jag ska slänga mig i soffa och kolla på serier. Svårt val...Det lutar åt köksgolvet.

Ha en trevlig tisdag kamrater!



Vegetarisk chili med majstäcke



Jag fick ett erbjudande för en tid sedan att testa produkter från Hälsans Kök. Det är första gången jag har fått ett erbjudande från ett företag och jag funderade lite om jag skulle nappa eller inte men kände att jo, jag testar en gång. Så, jag har lagat en rätt med en produkt från Hälsans kök, en vegetarisk tacofärs. Jag är inte vegetarian men vi äter mycket vegetariskt hemma, framförallt indiskt och asiatisk mat. Den här färsen funkade fint istället för köttfärs. Tänk på att färsen tar upp mycket mer av kryddornas smak, iaf fick jag den uppfattningen så smaka av innan du kryddar.

Vegetarisk chili med majstäcke

1 påse tacokryddad färs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
1 burk krossade tomater
1 burk kokta kikärtor
salt & peppar
olivolja

Majstäcke
5 dl majsmjöl, polenta
1 dl mjöl
2 dl riven ost
3 ägg
2 dl filmjölk
3 msk bakpulver
salt & peppar

Hacka lök och vitlök och fräs dem tills de mjuknar i olivolja. Tillsätt färsen och tomtaterna och kikärtorna och krydda. Smaka av. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vispa samman ägg och fil i en annan.
Vänd ner äggblandningen i mjölet och vänd ner osten. Lägg färsen i en ungsfast form och täck över med majsblandningen, grädda i 20 min på 200 grader.  



Premiär på altanen



Idag har vi för första gången i år ätit mat på balkongen, vilken känsla! Hela kroppen fylls av energi i solskenet, jag längtar efter frukostar och middagar på altanen..det är förmodligen något av det bästa med sommaren.

Idag åt vi min sesamwook till lunch. Vi övar på att äta asiatiskt till Parisresan nästa vecka. Det kan låta konstigt, men mina absoluta favoritasiatiska restauranger ligger i Paris. Jag längtar efter ankan och vårrullarna i Montmartre!



Chili med kakao och spiskummin




Chili con carne är vår typ av snabbmat här hemma. Snabbt, enkelt och gott. Vi äter det minst en gång i veckan...
Att tillsätta ett par matskedar kakao eller en bit mörk choklad gör verkligen skillnad i den här grytan. Chilin smakar inte choklad bara för det utan får istället en mustigare smak. Testa!

Idag skall jag laga födelsedagsmiddag åt min mamma, en riktig klassiker blir det, smördegsinbakad fläskfilé med gorgonzolasås. Ha en trevlig lördag kamrater!

Chili med kakao och spiskummin

200 g nötfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 burk vita bönor
1 burk stora vita bönor
2 msk kakao
2 msk paprikapulver
2 burkar krossade tomater
spiskummin efter smak
salt & peppar
matolja

Hacka vitlök och lök och fräsi matolja tills den är mjuk. Tillsätt färsen och fräs tills den fått fin färg, tillsätt därefter tomaterna och kryddorna samt bönorna och låt puttra i ca 30 min. Allra godast är grytan dagen efter så alla smaker fått utvecklas ordentligt.

Hurtiglimpan





Jag bakar massor med bröd för tillfället och experimenterar gärna med ingredienserna. Just nu testar jag kalljäsning och degar med filmmjölk som jag tycker mycket om. Den här limpan är ett fint exempel på det, den får jäsa länge i kylen och smakar så där friskt och gott.

Ett tips är att sätta degen ikväll, låta den jäsa i kylskåpet över natten och imorgon baka ut degen och ha ett gott och nyttigt lördagsbröd.

Hurtiglimpan


1 pkt färsk jäst
7 dl vatten
3 dl filmjölk
5 dl vetemjöl
4 dl rågsikt
3 dl grahamsmjöl
2 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 nypa salt

Rör samman jäst med vatten, salt och filmjölk. Tillsätt mjölet under omrörning, spara ett par dl till utbakningen. Kör i maskin i ca 15 min och sätt därefter in i kylen och låt jäsa i minst 5 timmar. Baka ut och lägg i en brödform och låt jäsa i ca 45 min. Baka i ugn på 225 grader i ca 35-45 min.



På en scen i Ystad




För ett par dagar sedan stod jag på en teaterscen i Ystad och pratade bloggmarknadsföring inför 200 företagare. En mycket speciell och framförallt rolig upplevelse! (Av bilden att döma kan man tro att jag är frälsaren själv men nej, jag pratade faktiskt blogg, inte frälsning...!) Självklart hade jag med er läsare och min egen blogg som exempel. Hur man skapar relationer, hur roligt det är att följa andras vardag, matlagande, öden och äventyr via blogg och att man även kan träffa nära vänner i och med sitt bloggande. Mest skratt drog (såklart) mina nosbilder, ja självklart var jag tvungen att baka in hunden i min föreläsning... :)

Idag är det fredag och jag njuter av fredagskänslan. Har hunnit med en promenad i solen och tittat på både tussilago och blåsippor. I helgen skall jag läsa deckare och laga mat till mammas kalas. Det blir finfint det.
Ha en trevlig fredag kamrater!

Morning glory

Malmömorgon. Sol, vår i luften och en sisådär 11 grader. Malmö när det är som bäst. Jag har tagit minisemester ett par dagar och njuter av att fika med vänner och mysa i Malmö. Jag behöver inte så mycket miljöombyte för att få lite extra energi. Idag skall jag besöka Malmös enda boulangerie och träffa regissörsvännen Ted.

Ha en trevlig torsdag!

Fougasse med örter





Det här är ett riktigt härligt bröd som smakar gott av örter och olivolja. I princip kan du blanda i vad du vill i degen, oliver, fetaost, tomater, jag valde torkad basilika och oregano. Snyggast blir de om man skär en skåra och drar ut den ordentligt så att det bildas ett hål i brödet. Ett bra presenttips! Det kommer bli mycket bröd och bak i bloggen den här veckan, surdegen bubblar och jag har bakat en massa i helgen... trevlig på måndag på er!

10 g jäst
2,5 dl vatten
0,3 dl olivolja
9 dl vetemjöl
1 nypa salt
torkad basilika
torkad oregano
olivolja

Rör ut jästen i vattnet och olivoljan. Tillsätt mjölet, saltet och kryddorna och knåda i maskin i ca 10 min. Låt jäsa i ca 45 min. Forma bröden till tunna löv med hjälp av en kavel och skär skåror som du försiktigt drar ut. Låt jäsa i ca 30 min. Ringla över olivolja innan du gräddar bröden å¨225 grader i ca 20 min.




Fredagspizzan




I fredags firade vi helg på ett mycket konventionellt sätt, dvs men pizza (det var iaf inte taco...), smågodis och film (Sin City). En helt ok fredag med andra ord som slutade som mina fredagar brukar sluta nuförtiden att jag däckade i soffan tillsammans med hunden. Den här helgen har varit en riktig jobbhelg, tyvärr. Men, vi har iaf bokat in en resa till Paris i april. En välbehövd semester. Jäklar vad vi ska äta croissanter, picknicka på Louvrens innegård (tradition) och strosa i vårsolen.

Här kommer receptet min bästa fredagspizza:

7 dl mjöl
1/2 pkt jäst
4 dl vatten
3 msk olivolja
salt

Blanda ut jästen i vattnet och häll i lite av mjölet, olivoljan och saltet, kör i maskin och tillsätt mjölet pö om pö. Kör i ca 10 min i maskinen. Låt jäsa i ca 1 timme, jag låter den gärna jäsa längre om jag har tid. Kavla ut degen på mjölad yta och forma till en stor eller två mindre pizzor.


Tomatsås:

1 burk krossade tomater
2 färska tomater
1 gul lök
1 vitlökklyfta
torkad oregano
salt & peppar
olivolja
1 nypa socker

Hacka lök och vitlök och fräs i lite olivolja tills löken mjuknat. Tillsätt krossade tomater och salta och peppra samt lägg i en nypa socker och oregano. Låt puttra i ca 10 min.

Lägg ett tunt lager tomatsås på pizzan. Vi gjorde salami och mozzarellapizza dvs. lade på salamiskivor och  massor med riven mozzarella. Underbart gott!
Visa fler inlägg