Danska smörfrallor




Jag har aldrig ätit danska smörfrallor tidigare så jag vet ju inte riktigt hur de skall smaka. De här smakade gott av smör och vallmor, lite som en variant på croissant fast inte lika smörig. Jag tror att jag vikte min deg ett par gånger för mycket för den fick många fina lager av tunn deg, egentligen skall den nog bara vikas två gånger, men vad gör väl det tänker jag...

Idag skiner solen vilket känns som tortyr eftersom jag sitter fast vid datorn precis hela dagen med undandag för besiktning av bilen. Det är en sån där nyttig dag idag. Bocka av, stryka och fixa. Snart Paris...


Fördeg
20 gram jäst
4 dl mjölk
3 dl vetemjöl

Huvuddeg
50 gram smör
2 msk strösocker
5  dl vetemjöl
1 nypa socker
100 gram smör
att kavla in i degen
2 dl blå vallmofrön

Blanda jästen med mjölken tills den lösts upp och tillsätt därefter mjölet. Rör tills du har en slät smet. Jäs i 2 timmar. Blanda smeten med 50 g smör och tillsätt socker, salt och mjöl. Kör i maskin tills degen är smidig, ca 5 m in.

Kavla ut degen på mjölat bord och skär tunna skivor av smöret och lägg på ena sidan av degen. Vik över resten av degen och kavla in smöret, vik dubbelt en gång till. Skär ca 14 st trianglar. Låt jäsa i 30 min. Pensla med vatten och strö över vallmofröna. Grädda på 225 grader i ca 10 min.

Visa fler inlägg