Chillar

 
 
Det här är vad jag ägnat mig åt den senaste timmen. Chillat på klipporna och ätit nybakat bröd. Bra där. Detta efter att ha bakat järnet tar jag nu ledigt och ägnar mig åt att fylla 30 istället. Imorgon smäller det. Huga!

Sommarmat

 
Det bästa med sommaren är faktiskt maten. Och salta bad. Mitt intresse till mat, eller snarare nörderi till mat gör att jag ständigt tänker på vad jag ska laga, äta och bjuda på. Vaknar jag klockan sju en lördagmorgon går jag upp och bakar. Inte friskt någonstans. Men roligt.  Den här veckan har jag snöat in på färskpotatis. Vi har ätit det precis varje dag och jag tröttnar aldrig. Färskpotatis kokad med dill och serverad med en klick smör. Det är sommar det.

Fredagsmuffins

 
Jag har blivit en jäkel på det där att fixa fram snabbt fika när snickarna är kaffesugna. De här muffinsen var en sådan snabbfika. De tog en sisådär 18 min inklusive tid i ugnen. Bra jobbat Karin.Härligt tunga blev de och smakade härligt av choklad. Glöm inte att ha i salt, det är det som gör det lilla extra.  Idag har jag haft en sån där bra dag med en massa positiva mail som jag suger åt mig, positiv feedback och sånt som gör att man får inspiration och jobbar lite till. Så måste det få bara ibland. I övrigt har vi full storm och regn här på västkusten. Flaggstången utanför mitt fönster svajar rejält och havet är i uppror. Snart dags för en promenad ner i byn för att titta på segelbåtarna och köpa fredagsmys. Det är livet i skärgården det...
 
Karins snabba fredagsmuffins
 
150 g mjukt smör
3 ägg
2,5 dl socker
3 dl mjöl
1 dl kakao
1 dl grädde alt mjölk
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
 
Vispa samman smör, ägg och socker och blanda därefter ner övriga torra ingredienser. Häll i muffinsformar och grädda på 175 grader i ca 10-12 min. Om du vill kan du låta dem vara lite kladdiga i mitten, jag lät dem bli lite torrare eftersom jag vet att det är det snickaren föredrar....
 
 

Till havs

 
Jag har tittat på sommarbilder och blev så sugen på att ta en tur med båten. Om det är fint väder imorgon så tänker jag förmodligen göra det för första gången i år. Det finns knappast något bättre än att puttra fram, ha med sig fika och gå i land på någon holme. Jag längtar. 

Karins knäckebröd med fänkål

 
Att baka eget knäckebröd har blivit lite av en tradition härhemma på högtider som påsk, jul och midsommar. Det kan verka krångligt men det är det inte, tag dig tid att kavla bröden, tunt, tunt så blir de jättegoda. Jag kryddade min senaste sats med fänkål som vi åt till midsommarsillen. Ljuvligt!
 
Idag är det storstädning av hela huset inför 30-årsdagen. Vardagsrumsgolvet målas och jag planerar tårtbak. Tjoho!
 
Knäckebröd - ca 12 st
 
10g färsk jäst
5 dl mjölk
4 dl grahamsmjöl
5 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl
2 msk sirap eller honung
1 nypa salt
2 tsk fänkålsfrön
 
Blanda ut jästen i mjölken och tillsätt därefter salt och sirap/honung. Rör ner mjölet på om på tillsammans med fänkålen. Arbeta i maskin tills du har en smidig och fast deg. Låt jäsa i 45 min.
Kavla ut runda kakor av degen, låt dem bli papperstunna, nagga dem med en gaffel och grädda dem sedan på 200 grader tills de fått fin färg. Vänd dem när ena sidan fått fin färg och grädda andra sidan. Förvara torrt.
 

Ett matliv

 
 
 
En av de finaste presenterna jag någonsin fått är min svärmors receptsamling. Hon är en fantastisk kock och har samlat recept i hela sitt liv. När hon flyttade ifrån sitt hus fick jag hela hennes receptsamling, en hel tvättbalja fylld med böcker med inklistrade recept, tankar, åsikter och ändringar i marginalerna. Eftersom Maria är född på Papua New Guinea smyger det in engelska ord lite här och var...Jag bläddrade igenom en av böckerna i morse och insåg att det finns ju ett helt liv i den där receptsamlingen. Mat som har lagats på fester, födelsedagar, på söndagsmiddagarna och måndagsfikat. Den här samlingen skall få gå i arv, förhoppningsvis tänker jag själv på att bevara tidningsklipp och annat som jag river ut ur tidningar och magasin.

Färskpotatis med basilika & valnötspesto

 
Ett av de bästa sätten att ta vara på kall nypotatis enligt mig (förutom att skiva den på knäckemackan) är att blanda den med den här härliga peston. Den här potatisen passar till precis allt och smakar ljuvligt av fräsch basilika. Receptet räcker som tillbehör till 4 personer, vill du servera den till t.ex. en buffé är det bara att dubbla eller trippla receptet.
 
Idag har regnet äntligen upphört och jag tittar på ett blått, skimrande hav utanför mitt fönster. Då och då glider en segelbåt förbi. Det märks att det börjar bli semestertider. Idag skall vi äntligen måla golvet i det nya vardagsrummet. Sakta, men säkert börjar den nya våningen forma sig. Jag njuter av vårt färdiga sovrum, av tapeterna, den nya garderoben, det blanka golvet. Vilken skillnad ett vackert rum kan göra!
 
Färskpotatis med basilika och valnötspesto (till 4 pers)
 
12 st kalla potatisar
1 kruka basilika
2 dl valnötter
2 dl olivolja
1 citron
salt & peppar
 
Dela potatisen i mindre bitar. Mixa basilika med hälften av nötterna samt citronsaft från 1/2 citron, citronskal, salt och peppar. Blanda med potatisen. Hacka de övriga nötterna grovt och strö över vid servering.
 

Inspiration

 
Inget ger mig så mycket inspiration som att bläddra igenom fotoalbumet och minnas båtturer, middagar, fikor och promenader. Mycket av det jag har lagat har jag glömt bort... Efter eftermiddagens promenad i regnet är vi genomblöta både jag och Akilles. Nu väntar te i soffan och den där boken som jag inte kan lägga ifrån mig....
 
 
 

Sommarens bästa bakelser

 
Dagens bakelser blev minipajer gjorda i muffinsformar - väldigt praktiskt, går fort att göra och går utmärkt att frysa in. Me like. Pajskalen fyllde jag med vaniljkräm och färska bär. Enkelt och väldigt, väldigt gott. Vaniljkrämen blir sådär himmelskt len om du blandar ner lite vispad grädde innan servering. Att baka pajskalen i muffinsformar har jag aldrig testat tidigare men det funkade riktigt bra. Se till att göra skalen lite tjockare så att de håller ihop ordentligt.
 
Pajdeg till 12 små pajskal
 
150 g smör
4 dl mjöl
1 dl socker
1 ägg
1 msk vatten
 
Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en smidig deg. Låt vila i kylen i ca 30 min. Rulla därefter 12 st bollar och tryck ut dem i muffinsformarna. Du behöver inte smörja formen, om den är av teflon lossnar de ändå. Grädda på 200 grader i ca 10-12 min. Låt svalna innan du plockar ut dem ur formen. 
 
Vaniljkräm
 
4 dl fet mjölk
3 ägggulor
1/2 dl socker
50 g smör
2 msk potatismjöl
1 vaniljstång
 
Vispa upp äggulor, socker och potatismjöl. Värm mjölken och lägg i en delad vaniljstång. Låt koka upp och tag av spisen. Tag ur vaniljstången och häll mjölken över äggblandningen. Häll tillbaks i kastrullen och vispa tills krämen fått lagom tjocklek. Tag av spisen och rör ner smöret tills det smält. Om du vill kan du blanda i 2 dl vispad grädde innan servering. Fyll pajskalen med kräm och toppa med färska bär. 
 
 
 
Visa fler inlägg