Kalljäst bröd

 
Jag använder väldigt sällan recept när jag bakar bröd och det gör det svårt att återge hur man bakar just mitt bröd. Det sitter i händerna, konsistensen och känslan när man knådar. Mitt tips när det gäller brödbakning är att inte maniskt gå efter recepten. Lär dig hitta konsistensen i degen som ger ett gott bröd så är du hemma sen. Jag låter alltid mina bröd kalljäsa i kylen, gärna ett helt dygn eller mer. Det ger en lite syrligare smak fastän brödet inte bakas på surdeg. Jag bryr mig inte om perfektion i utseendet på bröden, det går gärna vara lite ojämt och dant, det skall vara rustikt och hembakat!
 
Karins kalljästa bröd 2 stora bröd
 
1pkt färsk jäst
8 dl vatten
1 dl olivolja
ca 18-20 dl vetemjö
1 nypa salt
 
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt olivoljan och arbeta in mjölet, lite åt gången. Låt degen vara lite lös när du slutar barbeta den, spara resten av mjölet till utbakningen. Jäs i kyl, över natten eller längre. Baka ut brödet och forma två stora bröd. Låt jäsa i ca 30 min och baka i ugn på 225 grader i ca 40 min. Husmorstips: lägger du en handduk på bröden efter bakningen blir skorpan mjuk, låter du bli blir den knaprig.
 
#1 - - HemkäraHanna:

Nu längtar jag hem, lite, till min ugn. Det ser jättegott ut!

#2 - - Queen of Kammebornia:

Så gör jag också, allt på en höft liksom. Härliga brödbilder!

#3 - - Helena:

Jag älskar hembakt bröd:) Lite ljummet, med hårda kanter och smör som smälter..mums!

Det är också väldigt sällan jag använder mig av recept när jag bakar bröd, utan det är känslan som får avgöra. Jag mste testa att kalljäsa brödet om det ger den syrliga smaken.