Grillad makrill med färskpotatis & dillmajonnäs

 
 
Pinfärsk makrill hör sommaren till här ute på västkusten. Och färskare makrill än så här går det nog inte att få, båten kom in klockan 11 och 11.30 cyklade jag hem med 5 fina fiskar. Att grilla makrill är enkelt och gott. Fisken blir väldigt saftig och fin och framförallt sköter den sig själv på grillen. Jag serverade den med färskpotatis och dillmajonnäs - egentillverkad, men självklart går det bra att använda färdig majonnäs.
 
Lugnet har lagt sig, ute viner stormen och igår kväll hade vi ösregn.Vi har avverkat vår vanliga runda (jepp, mördarbacken idag igen) och i eftermiddag skall vi åka och hämta Blossom som skall vara hundvakt åt Akilles i ett par dagar.
 
Grillad makrill med färskpotatis och dillmajonnäs till 4 personer
 
8 färska makrillar
olivolja
salt & peppar
 
Rensa fisken så att huvudet finns kvar och att fisken håller ihop. Den skall alltså inte filéas. Skär ett par skåror på varje sida. Värm grillen till mycket hög värme, gnid in fisken i olja och salta och peppra. Grilla tills den fått fin färg på bägge sidor.
 
Dillmajonnäs
2 st äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2.5 dl matolja
1 knippe färsk dill
salt & peppar
 
Blanda äggulor, senap och vinägerväl. Vispa med elvisp och drippa i oljan tills majonnäsen har tjocknat. Tillsätt olja droppvis under konstant vispning. Smaka av med salt och peppar och rör ner hackad dill.
 
#1 - - Helena :

Så fantastiskt gott med färsk makrill. Det känns lyxigt att köpa hem precis nyfångad fisk.

#2 - - sofie mumsfillibaba:

Nästa vecka ska vi bo i husvagnen och risken finns att vi får en del jättefärsk makrill av Johans morfar. Bra med lite tips!:)