Chokladtårta med pistagekräm

 
 
Den här tårtan har jag gjort till Peter som förtjänar en egen tårta idag. En chokladtårta som är fylld med fluffig pistagekräm och täckt av en mustig chokladfrosting. Jag gissar att den kommer gå hem hos mannen vars motto är "more is more". Det är första gången jag ger mig på en sådan här tårta och någon gång måste vara den första. Till smörkrämen använde jag ett grundrecept från Flickan och kakorna som jag utvecklade lite med pistagenötterna. jag använde mig av en mindre kakform och gjorde tre stycken bottnar. Om du vill göra i en mer standardstor form föreslår jag att du dubblar satsen.
 
Chokladtårta med pistagekräm
 
4 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl potatismjöl
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
2 msk bakpulver
1 nypa salt
 
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda de övriga torra ingredienserna i en annan bunke och blanda väl. Tillsätt de sedan i äggsmeten, vispa inte utan rör ut försiktigt tills du har en slät smet. Grädda tre stycken tårtbottnar som är ca 11/2 cm tjocka på 175 grader i ca 5-7 min. Låt bottnarna svalna på galler.
 
Pistagekräm
225 g smör
2 dl mjölk
5 msk mjöl
3 dl florsocker
1 vaniljstång
2 dl hackde pistagenötter
ett par droppar grön karamellfärg
 
Värm mjölken och dela vaniljstången och skrapa ur fröna, vispa ut dem i mjölken, blanda därefter i mjölet och låt koka tills du har en tjock smet. Vispa ihop smör och socker till det är fluffigt och blanda med mjölkblandningen. Rör ner hackade pistagenötter och karamellfärg. Förvara i kylskåpet.
 
Bred ut pistagekrämen på chokladbottnarna och ställ kakan i kylskåpet
.
Chokladfrosting

100 g 70-procentig choklad
200 g smör
1 dl creme fraiche
4 dl florsocker
1 dl kakao
 
Vispa samman smör, florsocker, kakao och creme fraiche. Smält chokladen och blanda i. Bred ut frostingen över kakan och förvara i kylskåpet.
 
 
 
 
 
 
#1 - - Rebecka:

Åh, vilken tårta! Ser helt makalös ut! Jag älskar choklad, nötter och fluffiga krämer, gärna i kombination. Vilken tårtdrottning du är! :D

#2 - - Sandra:

Åh, vilken mastodonttårta! Hoppas han blev glad :) Kram S

#3 - - Ellen:

Oh, jisses, vad gott det ser ut.

#4 - - Tess:

Mums, vad gott det ser ut! :) Kram

#5 - - Cajsa:

Hej! Ser jättegott ut men jag tänkte på chokladfrostingen, känner man smaken av creme fraiche? :)

#6 - - Cajsa:

Hej! Ser jättegott ut men jag tänkte på chokladfrostingen, känner man smaken av creme fraiche? :)

#7 - - Elizabeth:

Det ser super gott ut! Är den svår att göra?:)

Svar: nej jag tycker inte det, den ser nog svårare ut än vad den är :)
Karin

#8 - - Johanna:

hej jag har en fråga angående denna tårta, jag tänkte göra pistagekrämen till en tårta och då undrar jag, blev det pistagekräm över när du hade lagt ihop tårtan? för på nedersta bilden står det väl en skål med kräm bredvid? skulle bli tacksam för svar då jag behöver beräkna hur mycket som kommer gå åt till 4 tårtor :)

Svar: Hej! Tårtan på bilden är ganska liten, så det blev kräm över, men till en tårtbotten på ca 20-25 cm tror jag det är ganska lagom med en sats :)
Karin Högberg