Valnötsbröd

 
 
Ett härligt bröd med smak av valnötter som jag hittade i en bok om provensalsk matlagning. Jag bakar det i formar med det går lika bra att baka frallor eller vanligt bröd av det. Smakar ljuvligt till en kopp te eller till soppan.
 
Efter två nätters obefintlig sömn har jag försökt att inte göra någonting idag. Jag har lyssnat på radiodokumentärer, sommarpratare och myst med hunden. Jag gillar verkligen inte känslan av att vara så seg att huvudet inte hänger med, inatt hoppas jag att jag får sova, det här med att vakna om och om igen och inte kunna somna om är ingen hit.
 
Det känns som att hösten är på intåg. Idag har det regnat och blåst och i morse fick jag känslan av att många har gett sig av från ön. Jag har fortfarande inte badat och hoppas på en riktigt varm augusti.
 
Valnötsbröd
 

1 pkt färsk jäst
5 dl mjölk
8 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl hackade valnötter
3 msk honung
1 stor nypa salt
 
 
Blanda ut jästen i mjölken och rör ner honung och salt. Arbeta in mjölet och valnötterna pö om pö  och låt jäsa i 45 min. Knåda igenom brödet ordentligt och lägg det i 2 st formar alt forma två bröd. Låt jäsa i 30 min och grädda därefter på 225 grader i ca 30-40 min beroende på hur stora bröden blir.
 
 

Grillade persikor med limeyoghurt

 
 
Sommarens enklaste efterrätt får man genom att grilla frukter. Allra bäst blir det med frukter som aprikoser, nektariner, fikon eller som i det här fallet persikor. Dela dem och lägg dem på grillen och låt dem mjukna och servera med en frisk limeyoghurt med vanilj. Det kommer garanterat bli uppskattat!
 
Jag är vansinnigt mör efter veckans mässa och gårdagens bilhaveri med bärgning och punktering...mer om det sen...
 
Grillade persikor med limeyoghurt till 4 personer
 
8 st persikor
 
3 dl grekisk yoghurt
2 tsk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 limefrukt (skal och saft)
 
Rör ner sockret i yoghurten och pressa i limesaften och riv ner skalet. Dela på persikorna och grilla dem på hög värme tills de fått fin färg och mjuknat. Servera med kall yoghurt.
 
 
 
 

Favorit i repris - basilikasnäckor

 
Idag är det (äntligen) dags att åka hem till västkusten igen. Jag längtar löjligt mycket efter min egen säng och hunden. Jösses vad blödig jag är. Först väntar en sista dag på mässan. Gårdagen var fantastiskt rolig, vi får så mycket fin respons och det är härligt att se damer i 60-årsåldern köpa klänningar de bar när de var 20. Det prutas friskt och jag tycker det är härligt. Själv har jag köpt en bricka hittills och spanar på en lampa och en fin plansch, det är livsfarligt att gå runt och titta, det finns så otroligt mycket fint!
 
Idag kommer receptet på en favorit på buffén, basilikasnäckor. Tänk kanelbullar fast bröd fyllda med basilika och pinjenötter istället. Riktigt gott och alltid väldigt uppskattat. 
De kan naturligtvis varieras i oändlighet, tillsätt det du tycker om, t.ex. fetaost, mozzarella, parmesan, oregano, soltorkade tomater. 

ca 20 st basilikasnäckor

10 dl vetemöl
6 dl vatten
1 pkt torrjäst
1 tsk salt
1 mks olivolja
1/2 kruka basilika

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda jästen och saltet i mjölket och tillsätt ljummet vatten. Jag körde min deg i matberedaren i ca 10 min. Hacka basilikan och låt de blandas med i degen. Jäs i ca 45 min. Kavla ut degen på mjölat bord precis som du gör när du bakar kanelbullar. Lägg på basilikablad, strö över lite havssalt och ringla över olivolja. Rulla ihop degen och dela rullen i ca 2 cm tjocka skivor. Jäs i ca 30 min. Stö över lite pinjenötter och ringla över lite olivolja innan gräddningen. Grädda i ca 8-10 min.
 
 

Sommar i Malmö

 
Efter åtta timmar på gårdagens mässa är jag mer eller mindre kokt. Jäklar vad varmt! Det lustiga är att vi sålde vinterjackor igår i 30 graders värme, en väldigt rolig känsla...Idag har vi mulet väder här nere i skåne och jag gissar att det kommer smälla till med ännu fler besökare på mässan. Det betyder en rolig dag med en massa härliga människor. Värmen gör att jag blir totalt ointresserad av mat. Min diet har de senaste dagarna bestått av kaffe, bananer och en och annan varmkorv... Igår kväll skärpte vi oss lite och gjorde i ordning en härlig tallrik med prociutto, mozzarella, tomater och melon. Perfekt sommarmat om ni frågar mig. 
 
Vi tog en promenad på stranden igår kväll och märkte att det var många som gjorde samma sak. Det här är en av de saker jag gillar mest med Malmö, närheten till havet. Det känns fint att människor går omkring i badrock på gatorna när de skall gå till badet och att stranden är så lättilgänglig för alla. Ikväll lovar jag att jag skall lägga in lite bilder från mässan..På återseende!
 
 
 
 

Grillad fläskfilé i vitlöksmarinad

 
Gomorron på er kamrater. Det är en mör matbloggare som sitter i Malmö och dricker morgonkaffe. Det är väldigt, väldigt roligt att jobba på mässor men jäklar vad det tar på krafterna. Nu är det tre (!) dagar kvar och det väntas komma ännu mera besökare idag än vad vi hade igår, huga! Vilket ös! Det allra roligaste är att våra kunder är mellan 13 och 84 och det är så roligt att prata med alla som gillar våra kläder. 
 
Nu till något helt annat, marinader! (Haha, tvära kast!) Jag marinerar alltid kött i olivolja och smaksätter efter humör. Den här fläskfilén marinerade jag i olivolja, vitlök och citron, en härlig kombination. Låt gärna köttet marineras över natten, då tycker jag det smakar som godast. 
 
På återseende!
 
Vitlöksmarinad
 
3 pressade vitlöksklyftor
2 dl olivolja
skal och saft från 1 citron
salt 6 peppar
 
Blanda ner pressade vitlöksklyftor i olivoljan, pressa ner citronsaften och riv ner skalet, smaka av med salt och peppar. och gnid in köttet i marinaden. Låt dra i minst en timme.
 

Grekisk bönsallad med fetaost

 
Fetaost har förmodligen varit den ingrediens vi har konsumerat mest den här sommaren. Jag använder den i allt, i såser, sallader, marinerad i olivolja och i bröd. Med viss risk att över konsumera, men det är ju så gott! Just den här salladen med bönor blir härligt matig och jag äter den gärna precis som den är men den funkar lika bra till grillat. 
 
Nu är mässan äntligen igång och gårdagens vernissage gick fint. Idag är det dags för allmänheten att komma och titta och jag har en känsla av att det kommer bli mycket folk, intresset verkar vara enormt. Mässan i sig är som en bastu och både jag och Peter svettades väl bort ett par tre kilo igår. Det är lite ironiskt att sommarvärmen kommer när man skall stå inomhus på en mässa... Det finns så mycket fint på mässan att man knappt vet vad man skall rikta in sig på. Själv har jag riktat in mig på ett par gamla fina jäskorgar och en bricka. På återseende!
 
Grekisk bönsallad med fetaost
 
4 dl blandade bönor, t.ex kikärtor och bondbönor
100 g fetaost
3 tomater
1 rödlök
1 dl svarta oliver
1 näve färska örter t.ex oregano eller basilika
olivolja
citron 
salt & peppar
 
Skiva rödlöken och tomaterna och blanda med bönorna. Ringla ner olivolja och saften från 1 /2 citron. Hacka ner örterna och blanda ner oliverna. Smaka av med salt och peppar. 

Grillade majskolvar med smör

 
 
Det här är något av det godaste jag vet på sommaren, grillad majskolv med smör och salt. Det slår det mesta. Jag serverar det till dem mesta vi grillar, det allra finaste är nog att alla barn fullkomligt älskar dem. Jag brukar koka mina majskolvar i ett par minuter innan jag grillar dem. Servera dem genast med smör och salt. 
 
När ni läser det här står jag i en monter och dekorerar för fullt. 15 kvadratmeter  skall fyllas med brudklänningar från 20-talet, tjusiga sidenklänningar från 50-talet och bohochica broderier från 70-talet. Vår monter är sprängfylld med kläder och jag hoppas att de 25000 personer som väntas komma på mässan kommer att tycka om vad de ser...
 
 

Frukost - pannkakor med jordgubbar

 
 
När frukosten kryper in på lunchen brukar det bli amerikanska pannkakor här hemma. Gärna med färska bär som jordgubbar, blåbär och hallon. Allra snabbast går det att slänga i alla ingredienserna i en mixer och köra tills att smeten är slät. Lätt som en plätt.
 
Idag packar vi bilen och drar söderut. Vi skall vara med på Antikmässan i Helsingborg som firar 50 är med Vintage from Paris. Om ni har vägarna förbi måste ni komma förbi vår monter och säga hej!
 
Amerikanska pannkakor
 
3 ägg
2 dl mjöl
2 dl mjölk
1 dl fil
2 msk socker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
 
smör till stekning
 
Mixa samtliga ingredienser eller vispa ihop till en slät smet. Stek i rikligt med smör.
 
 
 

Sprudlande

 
Efter gårdagens regn känns det som att trädgården har fått nytt liv igen. Färgerna är lite starkare, lite grönare och det luktar så där härligt som det bara gör när det har regnat på sommaren. Imorgon beger vi oss söderut till Malmö. Där verkar det vara varmare än här på västkusten. Efter en snabb shoppingrunda på stan och en sväng om centralstationen skall vi bädda ner oss i soffan och kolla på film, inte direkt det man vill göra på sommaren, men vad fasen gör man?
 

Grillad makrill med färskpotatis & dillmajonnäs

 
 
Pinfärsk makrill hör sommaren till här ute på västkusten. Och färskare makrill än så här går det nog inte att få, båten kom in klockan 11 och 11.30 cyklade jag hem med 5 fina fiskar. Att grilla makrill är enkelt och gott. Fisken blir väldigt saftig och fin och framförallt sköter den sig själv på grillen. Jag serverade den med färskpotatis och dillmajonnäs - egentillverkad, men självklart går det bra att använda färdig majonnäs.
 
Lugnet har lagt sig, ute viner stormen och igår kväll hade vi ösregn.Vi har avverkat vår vanliga runda (jepp, mördarbacken idag igen) och i eftermiddag skall vi åka och hämta Blossom som skall vara hundvakt åt Akilles i ett par dagar.
 
Grillad makrill med färskpotatis och dillmajonnäs till 4 personer
 
8 färska makrillar
olivolja
salt & peppar
 
Rensa fisken så att huvudet finns kvar och att fisken håller ihop. Den skall alltså inte filéas. Skär ett par skåror på varje sida. Värm grillen till mycket hög värme, gnid in fisken i olja och salta och peppra. Grilla tills den fått fin färg på bägge sidor.
 
Dillmajonnäs
2 st äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2.5 dl matolja
1 knippe färsk dill
salt & peppar
 
Blanda äggulor, senap och vinägerväl. Vispa med elvisp och drippa i oljan tills majonnäsen har tjocknat. Tillsätt olja droppvis under konstant vispning. Smaka av med salt och peppar och rör ner hackad dill.
 
Visa fler inlägg