Om konsten att överleva en filmfestival




Det här med att vara på filmfestival är både roligt och inspirerande men det kan också vara väldigt stressande. Så mycket bra att se, så lite tid! Jag springer som en yr höna mellan filmvisningarna och det blir lätt tre filmer om dagen. För att orka med gäller det att dricka mycket vatten, powernappa lite då och då när möjlighet finns och dricka kaffe. Om ni inte har varit på festivalen i Gbg än tycker jag ni ska passa på, det visas så fantastiskt mycket bra film som man inte alltid har möjlighet att se.

Dagens filmtips: Death of a superhero

Om regissörssamtal, Göteborgs bästa deli och bästa bloggänget








Den här dagen har varit fullspäckad med en massa roliga saker. Jag bekämpade migränen på ett effektivt sätt i morse, thank god, sen dess har det varit film och fika för hela slanten. Bästa lunchen i Göteborg hittar du på En deli haga som serverar Meze, underbara vegetariska röror med bönor aubergine, vinbladsrullar, ja hela grejen, otroligt gott! Dagen bästa film var en dokumentärfilm och hette Italy - love it or leave it, regissörerna var på besök vilket gjorde att vi som tittade på filmen fick ett samtal med dem efter filmen, kul! Jag är en sucker för dokumenträfilm och försöker se så många som möjligt när jag är på festivalen.  Efter det en snabb träff med sambon och därefter bästa fikan med bloggkamraterna i Göteborg, vi har lika kul varje gång vi träffas och idag pratade vi så mycket att vi till och med glömde att fota maträtterna som beställdes in, ajaj! Nu skall den är superspeedade och övertrötta tösen ta och avsluta den här dagen, imorgon står nämligen föreläsning på schemat igen och tre filmer...på återseende!

Ser ni de italienska regissörerna där framme...? ;)

Breakfast in bed



Jag överlevde natten. Men knappt. Gårdagens migränanfall blev det värsta i min migränhistoria och huvudet höll på att exlodera samtidigt som magen stejkade. Ja ni fattar. Att ett migränanfall kan vara så djävulskt! Vaknade kl 05 och kunde inte riktigt orientera mig, ingen hund som snarkade i  min armhåla och ingen sambo utan ett tomt hotellrum. 06.15 kilade jag ner i receptionen och plockade med mig en frukostbricka upp i sängen. Skall man hålla föreläsning i tre timmar bör man ha något i magen...jag klarade det iaf och nu väntar två dokumtentärfilmsvisningar på raken. Ikväll blir det fika med bästa tjejerna, längtar!

Sesamkyckling med asiatisk gurksallad - favorit i repris






Det är söndag och jag har migrän. Det började igår kväll och har eskalerat. Huga. Det är bara att bita ihop. Ta en varm dusch och jobba på. Ikväll bär det av till Göteborg och festival för hela slanten.

Vi äter mycket kyckling här hemma just nu, kanske för att det går snabbt och går att variera men många olika smaker. Häromdagen blev det en kombination med sweetchili och sesamfrön, till det den goda asiatiska gurksalladen.

Sesamkyckling & limekyckling 
4 kycklingfiléer
olivolja
salt & peppar
sesamfrön
2 lime - saften


Lägg kycklingen i en ungsfast form, häll över olivolja, pressa över limen, salta och peppra och strö över sesamfröna. Grilla på 250 grader i ca 15 min. Tag ut kycklingen och ringa över sweetchilisås. Servera med gurksallad och jortnöttsås.

Filmpremiär och mathimlen




Vi fick en alldeles underbar fredag igår. Filmpremiär på Göteborg filmfestival och middag på restaurang Fond. Middag på Fond är lika med mathimlen. Vilka smaker och vilken härlig atmosfär. Framförallt vilket knäckebröd! Snacka om att vara fanatsikt intresserad av knäckebröd när man funderar på hur man kan baka lika gott knäckebröd som restaurangen man precis besökt... PRemiären på Draken var fullsatt. Draken är min absoluta favoritbiograf och det är alltid en fantastisk stämning där inne. De visar alltid bra filmer under festivalen och jag vet inte hur många gånger jag har suttit där och gråtit tillsammans med 700 andra personer till ett sorgligt drama eller kiknat av skratt. Det är en härlig känsla.

Imorgon åker jag till Göteborg igen, en hel vecka på hotell och jobb på filmfestivalen väntar. Det är jättekul men också märkligt att vara hemifrån. Jag börjar bli hemmakär, är förälskad i vårt hem och njuter fullt ut av att bara vara här hemma. But a filmproducer gotta do what a filmproducer gotta do och det kommer bli en härlig vecka med massor av bra film, trevliga mingel och god mat. Det blir förmodligen en festivalspecial här på bloggen..så stay tuned ;)

Köttfärssås med morots och zuccinitagiatelle




Sedan jag satte Peter på diet (jo det är sant) har pasta och ris varit bannlyst här hemma. Det betyder att vi äter oerhört mycket grönsaker, och då är vi inte dem som äter lite grönsaker i vanliga fall. Igår blev jag sugen på köttfärsås och lagade grönsakstagiatelle istället för vanlig pasta. Det funkade finfint som alternativ. Vi blev iaf inte sådär tungt mätta som man brukar bli av pasta. Men visst, jag kan längta ihjäl mig efter en tallrik med pasta ibland...men jag är solidarisk och kämpar på med Peter...

Min toscaska köttfärssås hittar ni här.

Morots och zuccinitagiatelle till 2 personer

3 stora morötter
2 zuccini

Strimla grönsakerna med en potatisskalare och koka dem i saltat vatten i ett par min. Låt rinna av och servera med köttfärssås.

Ungsstekt kyckling med sötpotatis och ingefära




Det här är förmodligen min sambos favoriträtt. Kyckling som man kan gnaga på och underbart mjuk sötpotatis med smak av ingefära. Det bästa med den här rätten är att den sköter sig själv och smakar som om man har daltat med den i timmar. Det här är ingen middag du lagar på 45 minuter, nej det här är slow food när den är som bäst. Sätt in kycklingen i ugnen, 1,5 timmar senare lägger du i sötpotatisen och efter ytterligare 30 min är middagen klar. Worth waiting for...

1 hel kyckling
2 dl vitt vin
1 dl vatten
1 dl olivolja
50 g smör
6 st sötpotatisar
5 cm riven färsk ingefära
salt & peppar

Lägg kyckligen i en stor ungsfast for. Häll vatten och vin i formen. "Smörj" in kycklingen i smör och slutligen lite olivolja. Salta och peppra. Täck över formen med folie. Sätt in i ugnen på 200 grader och låt stå i ca 1,5 timmar. Skär potatisen i klyftor och riv ingefäran. Tag ut formen ur ugnen och lägg i potatisen, strö över ingefära och ringla lite olivolja över potatisen, täck över med folie och låt stå i ca 30 min.




Med smak av sommar - jordgubb & vaniljpaj




Vem säger att man inte kan baka somriga pajer mitt i vintern? Jag använde mina frysta sommarsmaker, dvs, jordgubbar och kokade en sylt med vanilj och fyllde pajskalet med. De här smakerna får en att längta efter frukostar i trädgården och gräs mellan tårna. Raka motsatsen till den här dagen...Idag är det raggsockor på fötterna och en massa eldande i spisen som gäller. Jag förbereder nästa vecka då jag kommer vara på Göteborg filmfestival precis hela veckan. En massa mail och planering skall hinnas med fram tills dess...Men först; kaffe!

Jordgubb och vaniljpaj - 4 små eller en stor paj


100 g mjukt smör
1 dl florsocker
4 dl mjöl
1 nypa salt

Rör ihop samtliga ingredienser och knåda snabbt ihop till en smidig deg. Låt vila i kylskåpet i ca 30 min. Kavla ut degen och lägg i pajformen. Förgrädda på 200 grader i ca 10 min.

200 g jordgubbar
1 dl socker
1 vaniljstsång

Skrapa ur vaniljfröna ur vaniljstången och lägg jordgubbar, socker och vanilj i en kastrull. Låt sjuda på svag värme i ett par minuter. Mosa gärna jordgubbarna lite med en gaffel. Fyll därefter pajskalen med sylten och grädda på 175 grader i ca 15 min. Servera med vaniljglass.



Sovrummet




Idag har mina gubbar börjat med renoveringen av sovrummet, det betyder att numera sover i någon slags hall. Det roligaste med att renovera är att få riva loss gamla fula plastmattor och få fram det där gamla och vackra, som i det här fallet ett trägolv. Som visserligen var lite för ostabilt för att kunna behållas...

Den gamla klockan som hängt på väggen de senaste 50 (!) åren kommer nu att åka ut...lite vemodig fastän den inte funkar...



Visa fler inlägg