Semleskorpor




Att ta vara på torra kanelbullar, semlor och lussekatter är ett genialiskt sätt att få riktigt goda skorpor på bara 30 minuter. Jag brukar dela dem i tunna skivor, pensla med smör, socker och kanel eller kardemumma och låta dem stå på 200 grader i ca 15 minuter och därefter eftervärme i ca ytterligare 10 min. För ett par dagar sedan var det semlebullarna som fick bli skorpor, penslade med smör och kardemumma. De blev faktiskt lite beroendeframkallande...


Semleskorpor

4 st semlebullar
50 g smält smör
strösocker
kardemumma

Skär bullarna i ca0,5 cm tjocka skivor. Pensla med smör och strö på kardemumma och socker efter smak. Lägg på plåt och låt torka i ugnen på 200 grader i ca 20 min, jag lade på folie efter 10 minuter för att de inte skulle få för mycket färg. Stäng av ugnen och låt dem torka i ca ytterliga 10 min. Förvara torrt.



Mat som inte går att fotogradera - köttfärsgratäng med sötpotatis






Den här rätten är ju hopplös att fotografera! Den liknar mest någon märklig röra från bamba. Men, jag lovar, det här är fina grejer! Det här är ett helt nytt recept som kom till i förra veckan när jag var sugen på moussaka men inte hade potatis hemma. Dock fanns det sötpotatis i kylen och tada, ett nytt recept var fött! Sötpotatis, köttfärs, bechamelsås och en massa mozzarella är grunden, en mycket god sådan om jag får säga det själv... Det här är den perfekta vardagsmaten enligt "allt i ett"-principen och det blir också en finfin matlåda till jobbet dagen efter.

Köttfärsgratäng med sötpotatis
200 g nötfärs
1 burk krossade tomater
1 gul lök
torkad timjan efter smak
olivolja
salt & peppar
6 st sötpotatisar

4 dl mjölk
50 g smör
3 msk mjöl
salt & peppar

3 st mozzarellabollar

Fräs köttfärsen i olivolja tillsammans med den hackade löken. Häll över tomaterna och låt puttra i ett par minuter. Smält smör i en kastrull och rör ner mjölet, häll i mjölken, salta och peppra och låt koka i ett par minuter tills såsen fått en lagom konsistens. Skiva sötotatisarna i ca 0,5 cm tjocka skivor. Häll upp halva satsen köttfärsröra i en ungsfast form, lägg på ett lager potatis, därefter bechamelsåsen, potatis och slutligen köttfärsen och tippa med skivor av mozzarella. Gratinera i ugnen i ca 40 min på 175 min.

Måndag




Vi har haft en otroligt intensiv men väldigt rolig helg. Vi har afterworkat på hotell Renaissance i Malmö (trevligt, gå dit!), ätit spontanmiddag på restaurang Bastard i Malmö, väldigt god mat, vacker lokal och fin service. Boka bord! Vi har även ätit Malmös godaste lördagshamburgare på den legendariska institutionen Ölcafeet på Möllan. Många saker försvinner i Malmö men Ölis består! Till sist har jag också hunnit med en vintageplåtning och allt vad det innebär. Så här en måndag förmiddag känner jag mig lite mör men glad. Nu kör en ny härlig vecka igång och jag är lite seg men taggad! Trevlig måndag på er!

Renfilé med palsternackspuré och svartvinbärssky




Jag fick en renfilé i present av pappa häromdagen, (bra tänkt pappa!) det är något jag aldrig lagat eller ätit förut. Jag tillagade den i ugnen och serverade med en palsternackspuré och svartvinbärssky - gott! Renfilen var väldigt god och framförallt lättlagad. Jag är inte speciellt van vid att laga viltkött men det här gick finfint. Receptet hittade jag hos Ica kuriren. Kombinationen av palsternackspuré och svartvinbärssås passar ju utmärkt att servera till andra typer av kött också, tex. slottstek eller oxfile.

Efter gårdagens känslomässiga berg och dalbana - lycka - eufori-sorg och lycka igen - går jag omkring i pyjamas och känner mig lite slagen. Har sovit som en stock! Idag har vi vårkänslor här hemma. Jag har sett de första snödropparna och det allra bästa vårtecknet har kommit, dvs när havet börjar bli blått igen och lukta salt, då jäklar är det snart vår...

Renfilé med palsternackspuré och svartvinbärssky


2 kg reninnanlår eller filé
smör till stekning
salt & peppar

Putsa köttbiten och torka ytan med hushållspapper. Smält smör i en stekpanna och bryn köttet tills det fått fin färg. Salta och peppra. Lägg köttet i en långpanna och sätt en termometer i den tjockaste biten av köttet. Stek på 150 grader tills termimetern visar ca 55 grader. Låt köttet vila invirat i folie i ca 10 min innan servering.

Svartvinbärssky
2 msk koncentrerad kalvfond
5 dl vatten
1 dl svartvinbärssaft eller -juice
ca 1 msk balsamvinäger

Blanda fond, vatten och saft eller juice. Koka upp. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar.

Ett skepp kommer lastat...




...med megastora semlor! Har gjort semlor till hela familjen idag och finfikat. Annars har jag inte så mycket att rapportera förutom att jag skriver på läroboken och skall ha möte med mina författarkollegor imorgon. Vi börjar få riktigt mycket material och jag ser fram emot att få skriva rent ordentligt. Det märkliga med att skriva bok är att man egentligen läser mycket mer än vad man skriver. Man skriver och skriver men sen läser och läser och läser man tills man inte kan läsa mer och då kommer en förläggare in och säger att man måste skriva om och då gör man det och sen läser man lika mycket till haha!

Nu blir det soffa och Dexter!

Grön ärtsoppa med smak av Thailand




Jag letar ständigt efter den perfekta soppan. Jag älskar soppor, allt från den traditionella svenska ärtsoppan, vietnamesiska nudelsoppor eller gaspacho. Den här soppan kom till en dag när jag som vanligt inte hade så mycket i kylen, tittade upp från datorn och insåg att jag hade passerat lunch för längesedan och att magen ekade tom. Så, lite gröna ärtor, koriander och en burk kokosmjölk senare var saken biff. Eftersom både ärtorna och kokosmjölken är aningen söta är det jättegott att bryta av med lite limesaft.

Nu har jag budgeterat och svarat på mail precis hela dagen. Det är dags att stänga av datorn och göra semlor inför morgondagen!

Grön ärtsoppa med smaka av thailand

1 gul lök
4 dl gröna ärtor
1 burk kokosmjölk
1 lime (saft)
1 dl creme fraiche
2 dl vatten
1 buljongtärning, grönsaksbuljong
salt & peppar
färsk koriander
olivolja

Fräs löken och ärtorna i lite olivolja, häll över vetten, kokosmjölk, kryddor och en näve färsk koriander. Låt koka i ca 10 min. Mixa soppan slät och tillsätt creme frachen och pressa ner limesaften.



Provencalsk gryta med smak av rosmarin



Rosmarin är en ört jag använder alldeles för sällan. Den passar utmärkt i grytor som denna och den ger verkligen en härlig karaktär. Jag serverade den här grytan med potatis och vitlöks och smörkokta morötter. Under vår senaste biltur genom Europa var tanken att vi skulle stanna i provence och upptäcka matkulturen där. En sjuk pappa kom emellan och fram till nästa roadtrip läser jag min bildlösa men fantastiska povencalska kokbok och längtar efter lavendelfält och rosmarinbuskar.

Det är måndag morgon och jag vaknade med halsont och snuva. Jag ignorerar det för den här veckan finns det ingen tid för förkylningar. Förutom en rolig arbetsvecka med inspirerande seminarier väntar en modefotosession i helgen med temat cocktailparty där jag kommer vara cateringansvarig. Jäklar vad kul det kommer bli! Ha en trevli måndag kamrater!

Provencalsk gryta

200 g högrev
2 gula lökar
1 vitlök
100 g champignoner
3 dl grädde
3 dl vatten
3 msk soja
salt & peppar
rosmarinkvistar
smör
olivolja

Ringla lite olivolja i en kastrull, lägg i en klick smör. Skär köttet i bitar och strimla löken och krossa vitlöken och skär den i mindre bitar. Skär svampen i vitar. Fräs kött, svamp och lök tills de får fin färg och tillsätt därefter kryddor, vatten och grädde. Låt koka i ca 20 min och tillsätt soja.

Sunday kind of love - croissants med choklad





Söndag morgon och vi softar efter gårdagens kalas. Efter en promenad på stranden har jag gjort snabbcroissants med choklad, dvs använt färdig smördeg och mörk choklad. Det är förmodligen det allra snabbaste sättet att fixa fika när behovet av lite parisisk anda och frukost går igång. Idag åker vi 40 mil norrut igen. Borta bra men hemma bäst säger jag. Malmö är härligt men nu längtar jag faktiskt hem. Trevlig söndag på er!

Croissants med choklad

6 plattor smördeg
100 g mörk choklad
1 uppvispat ägg till pensling

Lägg ut plattorna på en plan yta och dela dem diagonalt så att du får två trianglar. Lägg hackad choklad på den  bredaste delen av triangeln och rulla ihop. Pensla med ägg och grädda på 175 grader i ca 7-8 min.

Bara i Malmö





Jag befinner mig i Malmö och jag kan lova att det är en stad som är chockad och förbannad. På facebook skriker folk ut sin frustration över det våld som aldrig tar slut i den här vackra staden. Igår kväll tog jag en promenad på stranden, precis i skymningen, och tittade ut på Malmös "skyline". Så vackert men också så otroligt fult. För våldet i Malmö är fult. Det smutsar ner, förfular och drar fram rädslor och fördomar hos människor. Ökar klyftorna och spär på den känsla av vi och dom som behöver minskas, inte förstärkas.

Jag tänker på kvinnan som blev knivmördad igår på en gata som absurt nog heter Lugna gatan i området Lugnet. Hon blev nerstucken av en man som tidigare kidnappat henne. Vittnen till detta blev hennes två små döttrar. Jag vet inte hur många gånger jag har gått på den här gatan, hur många gånger vi har parkerat bilen här på väg till bion. Den här är en tvärgata till Malmös paradgata och gågata. Det är mitt i stan. Eller som min vän Hanna beskrev det, 50 meter bort stod jag och min sambo och lagade fredagsmiddag. Det blir  så absurt när våldet kryper nära. Vi har en bild av att våld, mord och övergrepp är något som händer "dem" inte oss. Så är det inte i Malmö längre. Här blir våra grannar mördade, nedskjutna på öppen gata och när 15-åriga pojkar blir avrättade undrar många vad han hade gjort för att förtjäna det istället för att ifrågasätta vilket samhälle vi lever i. Igår kväll läste vi på ett par forum på nätet och jag blir bestört över den paranoia, rasistiska påhopp och fördomar som gror och späs på. Hur man skyller på folkgrupper, religion och pekar på "dom".  Jag har ingen lösning och heller inga svar. Jag känner bara en enorm sorg till det som händer i fina Malmö. När ska det ta slut! 




Trevlig helg!

Äntligen fredag! Jisses vad skönt det känns att den här superfullpackade veckan är slut. Den har varit oerhört händelserik och både roligt och mindre rolig och jag är glad att jag tog mig igenom. Imorgon står 24-årskalas på schemat och innan dess tänker jag ta en lång, lång bananpannkaksfrukost. Pannkakor på lördagmorgnarna är lite av vårt signum. Det är njutning på hög nivå! Ha en trevlig fredag kamrater!
Visa fler inlägg