Snabba nyårsmenyn

 
Så här i de sista skälvande timmarna på 2012 tänkte jag passa på att tipsa om en lättlagad och billigare nyårsmeny som fungerar både till två eller tjugo personer. Perfekt för dig som behöver inspiration så här i slutet.  Julia Childs smörgrillade helstekta kyckling får bli huvudrätt, servera den med en god potatisgratäng med massor av vitlök och grädde. Till förrätt, svampbruschetta, en lättlagad förrätt som älskas av både barn och vuxna och slutligen, chokladmoussen med en twist, i detta fallet salta rostade pumpakärnor
 
Önskar er alla ett riktigt gott nytt år! <3 
 
 
 
 

Årsbokslut

2012 börjar lida mot sitt slut. Tack för det säger jag. 2012 har varit vidrigt på många sätt, fantastiskt, omtumlande, ledsamt och lyckligt. Ett känslornas år med andra ord. Men, det är med stor glädje jag lämnar det bakom mig. 2013 kommer bli bra. Det känns i hela kroppen. Jag har gått igenom bloggen och konstaterar att det har lagats en jäkla massa mat det här året. Här kommer en summering!
 
Den första halvan av året speglar i mångt och mycket mig själv, den känns trött och ganska tråkig. Hjärtfel, Parkinson och den berömda väggen gör entré. Jag kan inte påstå att maten sprudlar av inspiration, jag lagade mycket pasta, smoothies och matiga sallader. Januari och februari gick i asiatiska tecken, lime, cashew, sesamfrön och kokos var ett genomgående mönster i vardagsmaten.
 
 
 
 
Mars och april - Vintage from Paris började ta form och jag började få tillbaka inspirationen. Vi åkte till Paris, laddade med inspiration och vintagekläder.
 
 
 
April - maj - nu  började det rulla! Salladerna som fortfarande hängde med blev fräschare och jag  började laga fisk igen. Vi landerade vintage from Paris, kom med i tidningen och stod på mässor.
 
 
 
 
Juni-juli - Semester och 30-årskalas. Ett nytt kapitel inleds och jag börjar sakta, sakta landa och hitta tillbaks till det jag tycker är roligt. Det märks om inte annat på min matlagning...Jag vinner tävligen Sveriges godaste tårta och blir överlycklig för det. Vi åker till Berlin för första gången, firar Hannis student och Blossoms 18-årsdag, målar om 25% av huset och inviger det renoverade sovrummet.
 
 
 
 
 
Augusti - september - bästa tiden på året och det märks. Vi fiskar makrill, åker ut med båten, njuter av sammetslent vatten och underbara solnedgångar. 
 
 
 
 
 
 
Oktober - november - bakmånaderna. Jag bakar bröd som aldrig förr. Experimenterar med jäsning, nötter, frukt och mjölsorter. Åker på kurs med Magnus Johansson i Stockholm och lär mig allt jag behöver veta om tårtor. 
 
 
 
December - lagar trerätters åt ett matmagasin, har mer inspiration än någonsin när det gäller mat och längtar konstant efter att få prova nytt, laga och bjuda. Knyter sakta men säkert ihop året, sopar rent och börjar se fram emot ett nytt år. Konstaterar krasst och trött att det som inte dödar gör dig starkare...
 
 
 

Nyårsmat?

 
Det pratas mycket nyårsmat på twitter, bloggar och facebook. Vi har faktiskt inte bestämt oss än vad det kommer bli för supé på nyårsafton. Gratinerad hummer till förrätt brukar vara givet men jag är inte säker på att det blir så i år....Vad äter ni på nyår?

Stollen Peter eller Peters stollen

 
 
Ok, jag ber om ursäkt för rubriken, men jag kunde bara inte låta bli. När vi är ute och far i Europa är det vissa saker vi blir lite mer exhalterade av att hitta i matbutikerna, för min del är det typ fransk nougat i 2 kilosblock men för Peter är det den tyska stollen som framkallar hurrarop. Fråga mig inte varför, men lycklig blir han. Denna tyska traditionella julkaka skall symbolisera jesusbarnet och är fylld med cognac och syltade frukter. (Typ det enda i matväg jag inte klarar av att äta). Peter har iaf infört en ny tradition i vårt kök och varje år skall vi numera baka stollen. Receptet vi använde hittar du här.
 

Citrussallad med granatäpple och mynta

 
Äntligen är golvet klart! Vi har spenderat eftermiddagen med att måla det berömda vardagsrumsgolvet. Imorgon kan jag äntligen börja inreda vardagarsummet. Nu återstår bara bokhyllorna sen kommer det bli ordning och reda.
 
Dagens efterrätt blev en snabblagad citrussallad med apelsin, grapefrukt, granatäpplen och mynta, dvs. det som fanns hemma. Fräschare än så här blir det nog inte. Vill du göra den lite tjusigare strör du över hackade nötter, tex, mandel, pistage eller hasselnötter och serverar en klick grekisk yoghurt till.
 
Citrussallad med granatäpple och mynta
 
2 apelsiner
1 grapefrukt
1/2 granatäpple
ett par blad mynta
 
Filea citrusfrukterna (hur man gör ser du här), lägg dem i en skål eller i små glas, strö över kärnorna från granatäpplet och strö över några myntablad. Tada.
 
 

Peters annandagscalzone

 
Vi bröt mot alla annandagjulkonventioner igår, asiatiskt på dagen och pizza på kvällen. Inte vilken pizza som helst utan Peters calzone med skinka, bacon och gräddost. Gott? Ja! Det funkar alldeles utmärkt att använda julskinkan till detta, ett tips till er som har skinka över.
 
Nu skall vi hälsa på mina två små hjärtan (ok det skall bli kul att träffa deras föräldrar också...) Samuel 2,5 och Sebastian 5 år. Jag fick en mycket noggrann beskrivning av en bilbana i telefonen och nu är det dags att ta en titt på den. Akilles eller Killes-Killes som Samuel har döpt om honom skall med, huga säger jag!
 
Peters annandagscalzone
 
Pizzadeg  till 1 stor pizza
1/2 pkt färsk jäst
8 dl mjöl
4 dl vatten
salt
olivolja

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt mjöl, olja, salt och vatten. Kör i maskin i ca 10 min. Låt jäsa i ca 30 min. Kavla ut en stor pizza som täcker en bakplåt.
 
Tomatsås
100 g körsärstomater
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
 
Miza samtliga ingredienser till en slät sås. Bred ut den på pizzadegen.
 
Fyllning
3 dl riven ost
100 g bacon
100 g skinka
torkad oregano
 
Skär baconet och skinkan i strimlor, strö över pizzadegen, avsluta med riven ost och oregano. Vik ihop pizzadegen och "kläm ihop" kanterna så att den stängs ordentligt. Grädda på 225 grader i ca 20 min.
 

Radiokaka deluxe

 
 
Nu när ni är som mest trötta på choklad, kola och julgodis kommer jag med ytterligare ett recept, inte jättebra tajming men jag tänkte att jag lägger ut receptet på denna lättbakade radiokaka innan jag glömmer det. Jag gjorde en lite lyxigare variant utan kokosfett (smör istället) och en skvätt espresso i - mumma!

Idag har vi gjort julrean i Göteborg. Ett självmordsuppdrag kan man tycka men eftersom jag visste precis vad jag ville ha gick det relativt smärtfritt. Efter det, en mysig promenad och thaimat. En helt ok annandagjul som bröt mot den traditionella steken. Kram på er!
 
Radiokaka deluxe
 
200 g mörk choklad
1 dl kakao
100 g smör
1/2 dl mycket starkt kaffe
1 dl florsocker
1 nypa salt
ca 30 st mariekex
 
Smält smör och choklad och rör ut till en slät smet. Vispa i socker, salt, kaffe och kakao. Lägg ett bakplåtspapper i en ungsfast form och häll 1/4 av smeten i botten, lägg därefter på mariekex och därefter ett lager chokad. Lägg totalt 3 lager kex och avsluta med chokladsmeten. Förvara i kylen.
 

Skinkmackan

 
 
Godmorgon annandag jul. Julstämningen känns bortblåst, vi har tö och slask. Jag kommer på mig själv med att tänka på saker jag skall göra, maila, fixa och trixa. Men, nej, en dags ledighet till får det allt bli. Gårdagens middag var magnifik, svampstuvning med sherry och smördegsbakelser till förrätt, kalv i dillsås till huvudrätt och creme bruleé med blodappelsin till efterrätt - fullträff! Behöver jag påpeka att min faster älskar att laga mat lika mycket som jag...
 
Det finns ett par saker som är obligatoriska på julen, lutfisken är en, skinkmackan en annan. Den smakar som allra bäst på juldagen (livslång forskning) på en skiva knäckebröd, med grov senap på och till det en kopp kaffe. Det är precis en sådan jag skall fixa till mig själv nu. Trevlig annandag på er!
 
 
 

Knäckebröd med fänkål och god fortsättning!

 
God fortsättning på er! Julafton blev precis som jag hade önskat mig, lugn, mysig och full av kärlek. Jag fick den bästa julklappen man kan tänka sig, en pappa som hade en bra parkinson dag och det gjorde hela min dag. Att det skall behövas en hjärtinfarkt, Parkinson och en livskris för att förstå vad som betyder något. Can't buy me love sjunker Beatles och jag kan ju inte annat än sjunga med. Det som betyder något går inte att köpas för pengar. 
 
Idag väntar släktmiddag och stek i traditionell ordning. Tills dess chillar jag i soffan med radiodokumentär och en hund som värmer fötterna. Trevlig fortsättning på er!
 
Dagens recept, knäckebröd med fänkål- det vi äter allra mest av här hemma på julen. 
 
Ca 10 st.
15 g färsk jäst
5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 msk ljus sirap
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk hel kummin
4 dl fint rågmjöl
6 dl grahamsmjöl

Värm mjölk, sirap, salt och kryddor till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan och blanda ut jästen. Blanda i lite mjöl i taget tills degen går ihop. Jäs i ca 60 min. Kavla därefter ut runda tunna kakor, jag använde både en vanlig kavel och en räfflad. Nagga kakorna med en gaffel och gör en rundel i mitte om du vill ha det. Jag använde en lite kopp till hjälp.  Grädda  i 225 grader i 2-3 minuter tills brödet fått lite färg, vänd brödet bröden och grädda ett par minuter till.
 

GOD JUL!

 
 
Julaftonsmorgon och mer julafton än så här blir det nog inte. Efter gårdagens snöstorm (!) ligger snön i drivor och ingen är mer nöjd än vår hund som har skuttat runt i bergen, haft snöbollskrig med mig och rullat runt som en galning. Vi lyssnar på P1, bakar knäckebröd och dricker kaffe. Om ett par timmar är det dags för lutfisk med familjen.
 
Jag önskar er alla en riktigt God Jul! Det värmer i hjärtat att se hur många som redan varit här inne idag och kikat. Jag har varit riktigt dålig på att svara på era kommentarer och även på att läsa era bloggar, intresset finns men orken och stressen har tyvärr tagit överhanden. Jag uppskattar ert engagenmang och omtanke enormt! Ta hand om er! Kram från Karin, Peter och Akilles.
 
Ps. Igår  byggde jag mammas julklapp, en pepparkakskyrka,  om ni kisar lite ser den nästan ut som Notre Dame, eller hur ;)
 
 
Visa fler inlägg