Tiramisusemifreddo

 
 
Världens längsta namn på den här efterrätten: tiramisusemifreddo. Men oj så gott. Snacka om att slå två flugor i en smäll med den här efterrätten. Man får både semifreddons krämighet och tiramisuns goda kaffe och likörsmak. För övrigt kvalar tiramisu in på min topp -3 lista över favoritefterrätter. Högst upp ligger Creme Caramel. Den allra godaste har jag ätit två gånger i Barcelona på samma fiskrestaurang. Där heter den Crema Catalana och har ett perfekt knaprigt täcke av bränt socker och en perfekt konsistens. En dag skall jag lära mig att laga den själv...
 
Åter till semifreddon: låt er inte avskräckas av de två lagren av olika smaker, jag gör en grundsmet och tillsätter kaffe i den ena, lätt som en plätt. Har du inte savoiardikex eller ladyfingers hemma går det lika bra med dagsgammal sockerkaka. Den här rätten kommer se ut som ett slagfält när man börjar skära i den, men tro mig, det gör inget, alla kommer sitta och skrapa fatet i vilket fall som helst ;)
 
Tiramisusemifreddo till 4 personer
 
5 dl vispgrädde
3 äggvitor
3 äggulor
100 g mascarponeost
2 dl socker
1 dl starkt kaffe - gärna bryggt i moccabryggare
2 msk amarettolikör
12 st  savoiardikex
 
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Vispa därefter äggvitorna med någon matsked socker tills du har en fast marängsmet. Vispa slutligen grädden och vispa även ner mascarponen när grädden har tjocknat. Blanda grädden med äggulorna och häll hälften av smeten i en ny bunke. Blanda med 1/2 dl kaffe och amaretton och doppa kexen i resten av kaffet.. Lägg plastfolie i en ungsform och häll i smeten, först den ljusa smeten, därefter kexen och slutligen kaffesmeten., Frys i ca 2-3 timmar och låt tina lite innan servering.Pudra med kakao vid servering.
 
#1 - - Karin O:

Smaskens!

#2 - - Sara på Vardag.nu:

Fulländat!