Peters nasi goreng

 
 
Vi skiljer oss ganska mycket i vår matlagning jag och Peter, jag är mer restrektiv när det gäller att blanda kryddor och smaker hej vilt medan han ofta lagar kryddstark mat. Det är vid såna här tillfällen som hans Papua nya guineanska/fijianska/australienska rötter kommer fram. Häromdagen när jag höll på att kollapsa av hunger säger han plöstsligt "vill du jag ska slänga ihop en Nasi Goreng eller?" Jag kunde inte låta bli att börja skratta eftersom det inte direkt var det jag hade förväntat mig. Kanske en snabb pasta eller chili con carne men nasi goreng?  Den här rätten brukade Peters mamma laga, det är en asiatisk variant på pytt i panna vars namn betyder stekt ris. Man tar helt enket det man har hemma, rester av fläskkött, kyckling eller och räkor och steker tillsammans med ris och grönsaker. Perfekt eftersom jag avskyr att slänga mat. Rätten serveras med en omelett som brukar strimlas över men Peters mamma brukade blanda äggstanningen med riset så att det blev riktigt krämigt och gott. Det här rätten är helt genialisk om ni frågar mig, jag nästintill skrapade på tallriken och vi kommer laga den många, många gånger...
 
Nasi Goreng till 4 personer
 
6 dl nykokt eller färdigkokt ris
ca 300 g fläskkött/kyckling/räkor (ta vad du har hemma)
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
2 morötter
1/2 fänkål eller selleri
1/2 zucchini
1 dl vatten
1 röd chilifrukt
2 ägg
1 skvätt soja
salt & peppar
olivolja
 
Strimla köttet och fräs i olivolja. Hacka grönsakerna, lök och vitlök och blanda ner i pannan, Fräs tills löken har mjuknat. Salta och peppra och häll i ris och vatten och soja. Låt puttra på svag värme i ett par minuter. Vispa samman äggen och rör ner alldeles innan servering. Servera med extra soja.
 
#1 - - Hanna:

Mums, så gott!