Linssoppa från Sicilien

 
Jag blir aldrig mätt på Italien. Varken på smakerna eller landskapet. Ibland blir jag stressad när jag tänker på hur många regioner jag inte besökt, rätter jag ännu inte provat. Matnörderi när det är som härligast. Den här linssoppan åt jag för första gången på Sicilien. Jag fick aldrig receptet eftersom servitrisen inte kunde särskilt bra engelska. Sedan dess har jag försökt återskapa den, jag har inte lyckats helt men en av nyckelingredienserna är myntan. Den går att byta ut mot basilika om du vill men jag föredrar myntasmaken i den här soppan. Den här soppan är som godast när den fått stå i kylen en dag eller två. Ofta lagas den här soppan med ett par dl pasta av den mindre sorten. Jag föredrar en dock utan. Jag har hört att sicilienarna äter den här soppan på nyårsafton eftersom den ger lycka och pengar. Varför chansa?
 
Linssoppa från Sicilien till 4 pers
 
200 g linser (jag använde röda men det går lika bra med gröna)
1,5 liter vatten
2 burkar krossade tomater
1 stor gul lök
3 stjälkar selleri
1 liten zucchini
1 vitlöksklyfta
1 bunt färsk mynta
salt & peppar
olivolja
 
Ringla lite olivolja i en kastrull och fräs den hackade löken, vitlöken och zucchinin, häll i linser, tomater,, hälften av myntan, salt och peppar och vattnet och låt puttra på svag värme i ca 40 min. När linserna är mjuka är soppan klar. Servera med bröd och ett par extra blad av myntan.
 
 
#1 - - fia:

Dina rätter ser alltid fantastiskt goda ut och är det ju med..det här med linser och böner är så nyttigt och jag borde äta mer men det låter för mycket om mig sen...och så får man sitta själv på kammaren.
Har du något tips som gör lins och bönrätter mindre..."luftiga"?
kramelikram
Fia

Svar: det enda som funkar för mig är att inte äta vitt mjöl och socker :)
Karin

#2 - - Sandra:

Underbara färger på bilderna!!

Svar: ja jag älskar de där färgerna, man blir ju så glad av härliga lila och gröna lökar! :D *nörd*
Karin

#3 - - Lisa:

Jag älskar linser!
Mina föräldrar brukade "vuxen-äta" nån form av linsgryta när jag var lite, den bara måste jag ju luska ut receptet på. :)

Svar: ja gör det och berätta!
Karin

#4 - - Åsa:

Jag verkligen älskar linser och tyvärr äter jag linser alldeles för sällan. Denna sopa såg ju riktigt smarrig ut :-)
kram Åsa

Svar: jag tycker också det är jättegott och det är perfekt snabbmat :) kram!
Karin

#5 - - Charlotta:

Åh, linssoppa! Bästa soppan i världen, som vi alla vet. Hoppas du mår bättre snart hördu!

Svar: tack, det tar tid det här, har förkylningsastman from hell... :/
Karin

#6 - - Maria:

Jag använder röda linser nästan dagligen. Bästa snabbmaten! Tar ju högst en kvart att få maten framför sig. Favoriten är med slantade morötter, tärnad potatis, skvätt grädde och timjan i :) Fin blogg!

Svar: tack! ja vi överlever pga linser och böner på vintern när vi jobbar som mest, älskart!
Karin