Julia Childs clafoutis med plommon

 
 
Sköna söndag. Vaknade tidigt och efter en runda med Akilles kröp jag ner under täcket igen och lyssnade på radio, en av mina favoritsysselsättningar. Det allra bästa är radiodokumentärer som är riktigt spännande. Då¨blir jag som ett barn igen som sitter och lyssnar på bibliotikarien på sagostunden.
 
En liten uppdatering om zucchinibrödet: vi åt det till både frukost och middag. Det är ett av de bästa bröden jag någonsin bakat. Jag tycker att grahamsbröd ofta blir lite torra men zucchinin gjorde susen! Ett saftigare och godare bröd får man leta efter!
 
Dagens söndageefterrätt är Julia Childs clafoutis, en klassisk fransk kaka som oftast bakas med körsbär. Jag bytte ut dem mot plommon istället. Jag fick en hel påse av mamma igår - nu blir det plommontema mina vänner! Det går bra att göra clafoutisen i en stor form, det är bara jag som gillar att göra dem i  portionsformar för att jag tycker att det är fint. Receptet räcker till 6 portiosformar eller en stor kaka.
 
Julia Childs clafoutis
 
6 st ägg
2.5 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl mald mandel
Smör till formen
ca 20 st plommon (jag använde gula, röda och mörkröda)
 
Vispa äggen och sockret vitt och pösigt. Rör ner mjölet, mandeln och rör tills du har en slät smet. Dela plommonen och dela dem i 4 delar. Smöra formen/formarna och fördela plommonen. Häll över smeten och grädda på 175 grader i ca 15 min för de mindre formarna och 25 min för den stora.  Servera med lättvispad grädde.
 
#1 - - Karin O:

Ser väldans gott ut:)

Svar: Tackar! Det är en av höstens godaste desserter tycker jag :)
Karin

#2 - - Sanna:

Jag älskar efterrätter som är varma med frukt i. En efterrätt helt i min smak med andra ord! Vackra skålar också.

#3 - - HemkäraHanna:

Jag gjorde denna idag när min svägerska och svåger var på besök. Helt fantastisk! Tack för receptet!

Svar: Åh vad roligt!! :D
Karin

#4 - - Katinkas Kitchen:

Julia Child är stor favorit och hennes bok Det Goda Franska köket är matbibel i Katinkas Kitchen! Läste du artikeln om henne i SvD för ett tag sedan? Länk till inlägg om den: http://katinkaskitchen.com/?p=12441 Med vänliga matglada hälsningar!

Svar: älskar julia child! Min första kokbok var hennes bok som jag fick i 11-årspresent (!) tack för tipset!
Karin

#5 - - Katinkas Kitchen:

Jag fick den när jag fyllde 18, och läste den från pärm till pärm - två gånger! :)

Svar: underbart!
Karin