Fransk päronpaj med mandel



 Jag vet inte vad det är som gör att jag tycker att den här pajen känns så lyxig, kanske är det de fina tunna päronskivorna, mandelmassan, den fina formen jag fick av Hanna och Ted i födelsedagspresent, eller till och med bara det söta florsockret på toppen. Hursomhelst är jag väldigt förtjust i den här typen av rustik paj som ändå känns väldigt vardagslyxig. Tänk på att lägga päronen i lite vatten med pressad citronsaft om du skivar dem i förväg så blir de inte så bruna. Tips: gillar du den typen av kaka gillar du säker de här rödvinsinkokta päronen - ljuvliga till efterrätt!
 
Förkylningen har tagit greppet ordentligt om mig idag och jag går här och inhalerar astmamedicin och nässpray om vartannat. Vad typiskt det är att förkylningar alltid kommer när man ska börja jobba och inte har tid med dem. Men, that's life.
 

Fransk päronpaj med mandel

Mördeg

150 g smör, kallt
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1  Ägg

Blanda det tärnade smöret med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägget och arbeta ihop degen. Överarbeta inte, den skall bara precis gå ihop. Täck med plastfolie och låt vila i kylen i ca 30 min. Förgrädda pajskalet i 175 grader i ca 5-7 min.

Fyllning:

200 g mandelmassa

3 ägg

1 dl mjölk

5 st stora päron

1 dl flagad mandel

Riv mandelmassan grovt. Vispa samman äggen och mjölken och blanda samman med mandelmassan. Dela päronen i halvor och skär dem sedan i tunna skivor. Häll i ägg och mandelsmeten i pajformen och lägg därefter i päronskivorna. Avsluta med att strö över flagad mandel.  Grädda på 175 rader i ca 25-30 min. Servera med lättvispad grädde alt creme fraiche.

#1 - - Beata:

Noomnom! Sickken snygging!

#2 - - Katinkas Kitchen:

Jag älskar också kombinationen mandel och päron! Frangipane kallas det för i köksfranskan. Jag brukar göra en enklare variant där päronskivor läggs på en botten av smördeg eller filodeg, riven mandelmassa ovanpå och bara gräddas - enkelt och busgott!
Jag gjorde nyligen en pärontarte med krämig mandelbotten, toppad av din italienska maräng! Receptet kommer i ett inlägg nästa vecka. Tack för det verkligt bra receptet på maräng! Tarten gjorde stor succé! Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

#3 - - Katinkas Kitchen:

Jag älskar också kombinationen mandel och päron! Frangipane kallas det för i köksfranskan. Jag brukar göra en enklare variant där päronskivor läggs på en botten av smördeg eller filodeg, riven mandelmassa ovanpå och bara gräddas - enkelt och busgott!
Jag gjorde nyligen en pärontarte med krämig mandelbotten, toppad av din italienska maräng! Receptet kommer i ett inlägg nästa vecka. Tack för det verkligt bra receptet på maräng! Tarten gjorde stor succé! Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen