Fredagsmys

 
Jag försöker fredagsmysa så gott det går trots rinnande näsa, feber och astmabesvär. Kaffe och fransk chokladkaka i soffan gjorde mig lite piggare iaf. Tänker ägna helgen åt att bli frisk, nästa vecka är vansinnigt hektisk och då hinner jag inte med sånt här...
 
Trevlig fredag på er kamrater!
 
 

Peters nasi goreng

 
 
Vi skiljer oss ganska mycket i vår matlagning jag och Peter, jag är mer restrektiv när det gäller att blanda kryddor och smaker hej vilt medan han ofta lagar kryddstark mat. Det är vid såna här tillfällen som hans Papua nya guineanska/fijianska/australienska rötter kommer fram. Häromdagen när jag höll på att kollapsa av hunger säger han plöstsligt "vill du jag ska slänga ihop en Nasi Goreng eller?" Jag kunde inte låta bli att börja skratta eftersom det inte direkt var det jag hade förväntat mig. Kanske en snabb pasta eller chili con carne men nasi goreng?  Den här rätten brukade Peters mamma laga, det är en asiatisk variant på pytt i panna vars namn betyder stekt ris. Man tar helt enket det man har hemma, rester av fläskkött, kyckling eller och räkor och steker tillsammans med ris och grönsaker. Perfekt eftersom jag avskyr att slänga mat. Rätten serveras med en omelett som brukar strimlas över men Peters mamma brukade blanda äggstanningen med riset så att det blev riktigt krämigt och gott. Det här rätten är helt genialisk om ni frågar mig, jag nästintill skrapade på tallriken och vi kommer laga den många, många gånger...
 
Nasi Goreng till 4 personer
 
6 dl nykokt eller färdigkokt ris
ca 300 g fläskkött/kyckling/räkor (ta vad du har hemma)
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
2 morötter
1/2 fänkål eller selleri
1/2 zucchini
1 dl vatten
1 röd chilifrukt
2 ägg
1 skvätt soja
salt & peppar
olivolja
 
Strimla köttet och fräs i olivolja. Hacka grönsakerna, lök och vitlök och blanda ner i pannan, Fräs tills löken har mjuknat. Salta och peppra och häll i ris och vatten och soja. Låt puttra på svag värme i ett par minuter. Vispa samman äggen och rör ner alldeles innan servering. Servera med extra soja.
 

I väntans tider

 
Vårt äppelträd ger frukt vartannat år och i år är det dags! Jag går och kikar på de fina rödgröna äpplena och väntar på att få göra äppelkakor, chutney och must. Det verkligen sprudlar i trädgården nu, framförallt av rosa och grönt och en och annan gul ringblomma. Augustiljuset är så varmt och vackert och  jag sitter gärna i trädgården och bara tittar. Vi har en egen tjuren Ferdinand som också verkar gilla att lukta på blommorna...
 
Idag ligger jag däckad av förkylning. Rösten har tagit semester och jag pendlar mellan att låta som Barry White och den lilla musen i Askungen på julafton. Stämbanden är galet schitzo. Jag tänker spendera dagen i soffan med ett gäng radiodokumentärer. Trevlig torsdag kamrater!
 
 
 
 

Linssoppa från Sicilien

 
Jag blir aldrig mätt på Italien. Varken på smakerna eller landskapet. Ibland blir jag stressad när jag tänker på hur många regioner jag inte besökt, rätter jag ännu inte provat. Matnörderi när det är som härligast. Den här linssoppan åt jag för första gången på Sicilien. Jag fick aldrig receptet eftersom servitrisen inte kunde särskilt bra engelska. Sedan dess har jag försökt återskapa den, jag har inte lyckats helt men en av nyckelingredienserna är myntan. Den går att byta ut mot basilika om du vill men jag föredrar myntasmaken i den här soppan. Den här soppan är som godast när den fått stå i kylen en dag eller två. Ofta lagas den här soppan med ett par dl pasta av den mindre sorten. Jag föredrar en dock utan. Jag har hört att sicilienarna äter den här soppan på nyårsafton eftersom den ger lycka och pengar. Varför chansa?
 
Linssoppa från Sicilien till 4 pers
 
200 g linser (jag använde röda men det går lika bra med gröna)
1,5 liter vatten
2 burkar krossade tomater
1 stor gul lök
3 stjälkar selleri
1 liten zucchini
1 vitlöksklyfta
1 bunt färsk mynta
salt & peppar
olivolja
 
Ringla lite olivolja i en kastrull och fräs den hackade löken, vitlöken och zucchinin, häll i linser, tomater,, hälften av myntan, salt och peppar och vattnet och låt puttra på svag värme i ca 40 min. När linserna är mjuka är soppan klar. Servera med bröd och ett par extra blad av myntan.
 
 

Fransk päronpaj med mandel



 Jag vet inte vad det är som gör att jag tycker att den här pajen känns så lyxig, kanske är det de fina tunna päronskivorna, mandelmassan, den fina formen jag fick av Hanna och Ted i födelsedagspresent, eller till och med bara det söta florsockret på toppen. Hursomhelst är jag väldigt förtjust i den här typen av rustik paj som ändå känns väldigt vardagslyxig. Tänk på att lägga päronen i lite vatten med pressad citronsaft om du skivar dem i förväg så blir de inte så bruna. Tips: gillar du den typen av kaka gillar du säker de här rödvinsinkokta päronen - ljuvliga till efterrätt!
 
Förkylningen har tagit greppet ordentligt om mig idag och jag går här och inhalerar astmamedicin och nässpray om vartannat. Vad typiskt det är att förkylningar alltid kommer när man ska börja jobba och inte har tid med dem. Men, that's life.
 

Fransk päronpaj med mandel

Mördeg

150 g smör, kallt
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1  Ägg

Blanda det tärnade smöret med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägget och arbeta ihop degen. Överarbeta inte, den skall bara precis gå ihop. Täck med plastfolie och låt vila i kylen i ca 30 min. Förgrädda pajskalet i 175 grader i ca 5-7 min.

Fyllning:

200 g mandelmassa

3 ägg

1 dl mjölk

5 st stora päron

1 dl flagad mandel

Riv mandelmassan grovt. Vispa samman äggen och mjölken och blanda samman med mandelmassan. Dela päronen i halvor och skär dem sedan i tunna skivor. Häll i ägg och mandelsmeten i pajformen och lägg därefter i päronskivorna. Avsluta med att strö över flagad mandel.  Grädda på 175 rader i ca 25-30 min. Servera med lättvispad grädde alt creme fraiche.

Om Karin

 
 
Jag kom på häromdagen att jag ju inte har någon såndär inforuta som brukar finnas med på alla bloggar. Jag  har egentligen inte tänkt så mycket på att den försvann med den nya designen men det kanske kan vara roligt att veta något om personen bakom bloggen?
 
Jag skall fatta mig kort; Karin, nybliven 30-åring, samob med Peter och hunden Akilles. Bor i hus på västkusten och lägenhet i Malmö. Vi pendlar emellan och är konstant på vägarna. Fråga mig gärna om var man köper godast kaffe på vägen mellan Göteborg och Malmö, eller var man skall luncha. Efter att i tre år pendlat fram och tillbaka har vi hyfsad koll...Jag är högskolelärare och egen företagare (till Vintagebutiken Vintage from Paris). Bloggen startades för drygt 1 år sedan och sedan dess har det hänt massor, lagats massor och ätits massor. Vi reser till Italien (Toscana) och Frankrike (Paris) så ofta vi kan och drömmer och pratar konstant om var vi skall åka härnäst. Det mesta i vårt liv kretsar kring mat, det är vår stora passion. Jag lagar och Peter äter. Höhö.
 
Det var lite om mig. Vill ni ha tag på mig går det bra att maila på trattoria@hotmail.se Lämna gärna ett avtryck, ni börjar ju bli många nu som tittar in varje dag, och det är kul att lära känna er också.
Bröd, bullar & kakor rosmarin medelhavet mördegskakor

Rosmarinkakor

 
När längtan efter Italien och medelhavet blir för stor brukar jag aningen laga starkt moccakaffe på min stora moccabryggare vi köpte i Florens. Bara smaken av starkt kaffe gör att jag nästan kan känna lukten av tomater, kryddor och havet i Italien. Ett annat alternativ är att baka italienska kakor eller biscotti och doppa i vin santo. En perfekt avslutning på vilken måltid som helst. Eftersom jag hade en massa rosmarin över tänkte jag att det kunde vara trevligt att testa att smaksätta mördegskakor med denna fantastiska ört. Sagt och gjort. Testa detta, det smakar och doftar ljuvligt!
 
Rosmarinkakor
225g smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
7 dl dl vetemjöl
1 stor kvist färsk rosmarin, hackad
1 nypa salt

Vispa smör och socker och tillsätt därefter äggen.  Vispa till en jämn smet. Blanda ner de torra ingredienserna och rosmarinen. Rulla degen till en rumme med ca 5 cm i diameter. Låt vila i kylen i ca 1 timme.Skär i 1/2cm tjocka skivor och lägg på plåtar.   Grädda i 175grader i cirka 15-20 minuter eller till kakorna fått fin färg.
 
 

Julia Childs clafoutis med plommon

 
 
Sköna söndag. Vaknade tidigt och efter en runda med Akilles kröp jag ner under täcket igen och lyssnade på radio, en av mina favoritsysselsättningar. Det allra bästa är radiodokumentärer som är riktigt spännande. Då¨blir jag som ett barn igen som sitter och lyssnar på bibliotikarien på sagostunden.
 
En liten uppdatering om zucchinibrödet: vi åt det till både frukost och middag. Det är ett av de bästa bröden jag någonsin bakat. Jag tycker att grahamsbröd ofta blir lite torra men zucchinin gjorde susen! Ett saftigare och godare bröd får man leta efter!
 
Dagens söndageefterrätt är Julia Childs clafoutis, en klassisk fransk kaka som oftast bakas med körsbär. Jag bytte ut dem mot plommon istället. Jag fick en hel påse av mamma igår - nu blir det plommontema mina vänner! Det går bra att göra clafoutisen i en stor form, det är bara jag som gillar att göra dem i  portionsformar för att jag tycker att det är fint. Receptet räcker till 6 portiosformar eller en stor kaka.
 
Julia Childs clafoutis
 
6 st ägg
2.5 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl mald mandel
Smör till formen
ca 20 st plommon (jag använde gula, röda och mörkröda)
 
Vispa äggen och sockret vitt och pösigt. Rör ner mjölet, mandeln och rör tills du har en slät smet. Dela plommonen och dela dem i 4 delar. Smöra formen/formarna och fördela plommonen. Häll över smeten och grädda på 175 grader i ca 15 min för de mindre formarna och 25 min för den stora.  Servera med lättvispad grädde.
 

Grahamsbröd med zucchini

 
 
Projektet att använda hela den gigantiska zucchinin fortsätter. Fritatta, zucchinikaka och nu zucchinibröd. Och vet ni vad, jag har fortfarande en massa zucchini kvar! En riktig evighetszucchini....Efter ett par intensiva dagar i Malmö är vi hemma på västkusten. Efter ett par dagar med festival, restauranger, möten och 80 mil i bilen kändes det fint att komma hem till sin egen säng. Jo det är sant, jag har blivit en liten tant (oj, det rimmar!)
 
Trevlig lördag på er kamrater!
 
Grahamsbröd med zucchini
 
1 pkt färsk jäst
5 dl vatten
1 dl rapsolja
3 dl riven zucchini
5 dl grahamsmjöl
8-9 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 msk honung
 
Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt salt och honung. Blanda i riven zucchini och grahamsmjölet. Kör i maskin i någon minut tills det blandats och rör därefter ner resten av mjölet pö om pö. Låt jäsa i 1 timme. Knåda degen tills du har en smidig deg, degen kan vara ganska kladdid och mycket mjöl kan behövas på bakbordet. Forma ett stort bröd alt. mindre frallor. Låt jäsa i 30 min och grädda därefter på 225 grader i ca 40 min (stort bröd),
 
Visa fler inlägg