Kanelbullar




Nybakade kanelbullar och ett glas mjölk är förmodligen något av det som ger högst lyckorus hos mig. Så enkel och så förbaskat gott. Jag gjorde mina kanelbullar i muffinsformar, då blev de höga och fina.

Idag är det stora städdagen här hemma. Solen lyser och avslöjar vartenda liten dammråtta. Det är dags för vårstädning...

Ca 25 st bullar

150 g mjukt smör
5 dl mjölk
1 pkt färsk jäst
1,5 dl socker
2 msk kanel
1/2 tsk salt
ca 1,4 l mjöl

1 ägg
pärlsocker

Fyllning:
200 g mjukt smör
1 dl socker
3 msk kanel


Låt smöret bli mjukt, värm mjölken till 37 grader. Smula jästen och häll över mjölken och rör ut jästen. Tillsätt socker, salt, kanel och ca hälften av mjölet. Klicka i smöret i omgångar. Bearbeta degen tills den är slät och tillsätt resten av mjölet i omgångar tills du har en smidig deg. Låt jäsa i ca 30 min. Kavla ut degen på ett mjölat bord. Rör ihop det mjuka smöret med sockret och kanel. Bred ut det över degen. Rulla ihop degen till en rulle och skär ca 2 cm tjocka skivor. Lägg i bullformar och låt jäsa i ca 30 min. Vispa ägget och pensla över bullarna och strö över pärlsocker. Grädda i 250 grader i ca 8 min

Fredagsfika




Äntligen har jag fått lite gjort! Slängt, sorterat, städat, fixat. Nu äntligen smyger sig fredagskänslan på! Det allra mysigaste med att renovera är våra fikor, varje dag, exakt kl 16.00 dukar jag fram kaffekoppar och bullar, det är lag på det!

Fredagsfritattan - med potatis, vitlök & spenat




Jag känner att jag börjar bli lite tjatig men jag går mest här hemma i mysbyxor och är sjuk. Det tar tid det här och lusten att laga mat är inte gigantisk. Jag vill mest äta glass och äter en och annan leverpastejmacka. Det regnar och blåser hemma hos oss idag, när jag tittar över datorskärmen ser jag ett hav som är mörkblått och lite i uppror. En ganska mysig fredag egentligen. Den blir ännu mysigare om jag får tummen ur och bakar de där bullarna som jag tänkte baka igår.

Veckans bästa nyhet här hemma är att garderoben är färdig och att det till vår stora förvåning blev något av en walk-in-closet. Det var inte riktigt planerat..hehe...Äntligen, äntligen skall våra kläder bli sorterade och hänga fint på galgar.

Dagens lunch blev en potatisfritatta, bästa sättet att ta vara på kall potatis om ni frågar mig. Lite spenat och vitlök på det och saken är biff!

Ha en finfin fredag kamrater!

Fritatta med potatis, vitlök och spenat


6 kalla kokta potatisar
1 röd lök
1 vitlöksklyfta
100 g babyspenat
5 ägg
2 msk vatten
salt & peppar
olivolja

Sätt ugnen på 200 grader.Skiva potatisen, löken och vitlöken. Värm olivolja i en stekpanna och lägg i de skivade ingredienserna samt spenaten. Vispa snabbt ihop ägg, vatten och salt & peppar. Häll över potatisen och löken och låt steka i ca 2 min. Sätt in stekpannan i ugnen och grädda ca 10-15 min.

Malmös mysigaste café?





Jag och min vapendragare Hanna har blivit intervjuade idag på ett fantastiskt litet mysigt fik i Malmö som är alldeles nyöppnat  - Cafe Te och Kaka. Eftersom både jag och Hanna är lite av små tanter älskar vi allt med småkakor, vintagemöbler, tekannor och hemlagade muffins. Att få sitta i en röd plyschsoffa á la 1950-tal, få hembakade kakor serverade på fat och en stor härlig tekanna med vitt te - det är fina grejer det! Att de dessutom säljer Pärlans kola gör ju inte saken sämre. Jag är iaf överlycklig över att ett sånt här mysigt fik öppnat i Malmö, det behövdes verkligen! Det är ett sånt fik man vill sitta på hela dagen, läsa tidningen, jobba lite och dricka lite mer te.... Fiket hittar ni på Stora Nygatan 36.



Karins fuskbaguetter




Ok, det här är inte baguetter enligt konstens alla regler. Men jag var sugen på baguetter men hade ingen surdeg sådär i bakfickan, eller i kylen så jag hittade på ett eget recept. Eller rättare sagt jag gjorde om mitt vanliga matbrödsrecept lite, lät degen jäsa lite extra och rullade ut tunna, fina bröd som fick fina snitt och gräddades i ugnen med lite extra vatten. Och, voila, ut ur ugnen kom ett par fina bröd med god skorpa som dög alldeles utmärkt som söndagsfika.

Någon dag skall jag få till den där surdegen, förra gången gick det inte så bra eftersom jag glömde bort den totalt, jag reser helt enkelt för mycket runt om i Sverige för att hålla på med sånt. Jag vet att det finns surdegsdagis, men det är kanske att ta i..?

Karins fuskbaguetter

1/2 pkt färsk jäst
12 dl vetemjöl special
6 dl vatten
2 msk honung
1 nypa salt

Lös upp jästen i vattnet och tillsätt salt och honung, rör ner mjölet,  och spara ca 1/3. Låt jäsa i kyl i ca 24 timmar. Häll i resten av mjölet och bearbeta i maskin i ca 10 min. Rulla ut tunna bröd och snitta dem med rakblad (makabert) eller med vass kniv och låt jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader och sänk till 225 när du sätter in baguetterna. Sätt in en djup plåt under plåten med baguetter och häll ca 2-3 dl vatten i den. På så sätt får baguetterna en sån där fin skorpa. Grädda i ca 9-12 minuter.

Nu grönskar det








Medan jag har legat nedbäddad har min fröodling gone bananas! Solrosorna brottas med luktärtorna och tomatplantorna verkar känna sig lite nertryckta. Det verkar vara dags, minst sagt, att plantera om... Jag blir sakta lite bättre för varje dag, här gäller det att tänka positivt ;)

Idag hänger vi på dörrarna till vår nya garderob som faktiskt blev lite av en walk-in-closet även om det inte riktigt var meninge från början. Stort och bra blir det iaf och nu återstår bara att välja tapeter. Romatiska rosa engelska rosor eller lite mindre romantiska blå engelska rosor á la kinaporslin är frågan. Och säg nu inte att jag inte ska ha rosor för det är ju det man alltid har haft i de här skärgårdshusen... ;)

Sofflördag




Det börjar bli lite tjatigt det här med att vara sjuk. Soffa, glass, säng, soffa. Lite så. Akilles lämnar inte min sida och vi myser dagarna i ända. Jag behöver er hjälp med Berlintips, vi funderar på att åka dit i juni, några tips och erfarenheter ni kan dela med er?

Kram!

Krya-på- dig - risotto





Jag är sjuk. Bihåleinflammation och luftrörsinfektion. Mindre kul för någon med astma. Jag mår pyton och försöker göra så lite som möjligt. Akilles är sympatisjuk, eller inte sjuk, men han sympativilar. Han flyttar sig med mig från sängen till soffan, till sängen igen...Idag lagade jag min allra bästa tröstmat, jo jag behövde lite tröst - risotto. Idag fyllde jag den med citron, tomat, basilika och en jäkla massa parmesan. Den här veckan har känts som en lång transportsträcka, hoppas på att nästa blir bättre!  Receptet på min risotto hittar ni här. Dagens smaksättning:

1 citron - saft och rivet skal
1 kruka färks basilika
3 hackade färska tomater

Visa fler inlägg