Rödvinsgryta med potatis och palsternackspuré








Gårdagens fredagsmiddag bestod av rödvinsgryta av högrev, kryddad med timjan och till det en puré på potatis och palsternacka. Det här är en av mina absoluta favoriträtter. Välkommen hem, sätt dig ner och koppla av är vad den här grytan förmedlar. Mustig gryta och len purén, oj, det är lycka det. Det här är ingen sommarmat precis och jag måste erkänna att jag har längtat efter att få laga gryta igen. Det är riktig höst och vinternat och attans så gott. Det fina med den här grytan är att du naturligtvis kan krydda den med det du är sugen på, te.x rosmarin, timjan eller någon annan god färsk ört.

Rödvinsgryta till 4 personer:

1 kg högrev
4 scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
10 cocktailtomater
1/2 purjolök
2 dl rött vin
4 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 skvätt soja
salt & peppar
smör & olivolja
färsk timjan

Värm olivolja och en klick smör i pannan, dela köttet i stora kuber, de skall inte vara för små. Fräs dem till de fått fin färg. Tillsätt hackad lök, vitlök och purjolök och låt den fräsa med tills den mjuknat, den skall inte få färg. Salta och peppra och tillsätt vatten, vin, tomatpuré, tomater och en stor bunt färsk timjan. Låt puttra i ca 30 min (ju längre den puttrar ju godare blir den) Tillsätt soja och smaka av och salta och peppra ev lite till.

Potatis och palsternackspuré

6 potatisar
3 stora palsternackor
1 dl grädde
1 klick smör
salt & peppar

Skala potatisen och palsternackan och skär dem i mindre kuber. Koka i väl saltat vatten tills de är mjuka. Tag av kastrullen från spisen, häll av vattnet och tillsätt grädde och smör. Mixa till en slät puré med hjälp av en mixerstav. Smaka av med salt och peppar.


#1 - - Hanna:

Mmmm, ser riktigt gott ut! Längtar också efter grytor och mer soppor men det är lite för varmt här fortfarande...

#2 - - Anonym:

Åh låter verkligen gott!

#3 - - Nathalie:

va kul att du tycker de! :D

#4 - - Hanna:

Tack så mycket :D

Härligt med grytor, speciellt nu på hösten =)

#5 - - sofie mumsfillibaba:

Härligt med höst och grytor! Gott med pure till.

#6 - - Charlotta:

Potaaaatis- och paaalsternackspuré! What a joy. Och jag som inte bestämt kvällsmat ännu. Hurra! This is it!

#7 - - tina:

En värmande höstgryta, och palsternackspuré. Ja tack, kan man beställa en portion till söndagsmiddag?

#8 - - Fröken Prickig:

Ska testa det - och jag gillar ditt motto - så nu ska jag gå och ta en kaka:)