Lingonmousse med mandelknäck
Ja som ni märker gillar jag mousse, och framförallt en len mousse med något knaprigt. Kombinationen är oslagbar. Under hela min barndom har min pappa avslutat middagarna, framförallt när vi ätit fisk, med att lägga ett par matskedar lingonsylt i ett glas och sedan hälla i mjölk. Det låter kanske märkligt men det är väldigt gott! Jag kom på mig själv att göra samma sak häromdagen och min sambo tittade suspekt på mig. Lingon används tyvärr inte till så mycket mer än sylt och det tycker jag är synd. De är så fräscha i smaken och jag tänkte därför att de passar utmärkt i en lätt mousse. Jag tycker dessutom att det är en alldeles lysande avslutning på höstens måltider som ofta är mustiga och lite tyngre.


Lingonmousse - det här behöver du till 4 portioner:

2 dl färska lingon
1 dl socker
2 msk vatten
2 äggvitor
4 dl vispgrädde


Blanda lingon. socker och vatten i en kastrull och låt det koka upp. Sjud på svag värme i ca 10 min. Tag av spisen och låt kallna. Vispa äggvitorna tills de är vita och fasta, vispa även  grädden "lagom hårt". Blanda grädden med lingonen och vänd slutligen ner äggvitorna. Blanda inte för mycket och vispa inte. Du vill inte att luften i äggvitorna skall försvinna!

Häll upp i små glas eller skålar och låt stå i kylen i en timme före servering.

Mandelknäck

100 g mandelflarn
2 dl socker

Rosta mandelflarnen i en het stekpanna tills mandeln fått fin färg. Sänk värmen och häll i sockret. Rör tills sockret lösts upp och karamellen fått en fin färg. Akta så du inte bränner dig! Häll karamellen på ett bakplåtspapper och låt stelna innan du bryter loss bitar.  
#1 - - Anonym:

Älskar allt med lingon!

#2 - - Petra:

Å himmelskt ;)

#3 - - emelie:

flarnet såg otroligt spännande ut.

#4 - - mintekopp:

Alltså hallå, hur gott såg inte det där ut att vara!!!

#5 - - pilla:

Den både ser ut att vara och låter somen helt fantastisk kreation! Mmmm

#6 - - Sara:

Lingon+ efterrätt= hur gott som helst!

Min bästa vardagsefterrätt från barndomen är också mjölk med lingonsylt i glas, som rörs ihop med lite vaniljglass och toppas med små bitar knäckebröd (vill man ha det extra festligt kan man ta pepparkaka). Låter kanske aningens märkligt men är en favorit som håller än!

#7 - - Emilia:

Mmmm, lingonmousse. Det lät helt super ju! Min farfar brukade också alltid avsluta måltider med lingon i ett glas mjölk, det är barndomsminnen det :)