Lammgryta med rödvin, timjan och vitlök








I lördags köpte vi finfint lammkött på bondens marknad. Jag tycker att det allra bästa sättet att laga lamm är i lerkryka. Där lagar jag allt från marockansk lammgryta till lammstek. Köttet blir oerhört mört och alla smakerna stannar i grytan. Den här grytan är kryddad med rött vin och timjan och en väldans massa vitlök.

Lammgryta till 4 personer

1 kg grytbitar av lamm
2 stora röda lökar
3 vitlöksklyftor
4 morötter
4 palsternackor
2 dl rött vin
3 dl vatten
salt & peppar
färsk timjan

till såsen:
1 dl rött vin
1 dl vatten
25 g mjukt smör
2 msk mjöl
salt & peppar

Så här gör du:

Bryn köttet i lite smör i stekpanna, lägg det sedan i en lergryta. Skär löken i klytftor, skär vitlöken i mindre bitar och lägg på köttet. Skala rotfrukterna och skär dem i mindre kuber. Lägg även dem i grytan. Salta och peppra och häll på vin och vatten. Låt stå i ugn (175 grader) i minst två timmar.

När grytan är klar silar du vätskan och häller den i en kastrull. Tillsätt vatten och vin. Rör samman mjöl och smör och vispa ner i såsen. Låt koka ett par minuter så att den tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över köttet och servera.  Det är gott att servera kokt potatis till. Jag stekte även ett par kantareller till serveringen.

Mammas gamla lergryta från 70-talet har blivit något av det jag använder mest i köket...allt man lagar i dem blir vansinnigt gott eftersom alla smakerna bevaras..testa!

#1 - - Lisa:

Hurra för recept på grejer i lergryta. :P

Jag fick en i födelsedagspresent innan sommaren som jag invigde så sent som förra veckan.

Det här ska jag absolut göra, om jag kan komma över nått vettigt lamm här där jag bor...

#2 - - Petra:

Jag älskar att laga mat i lergryta, så det där måste jag absolut testa ser fantastiskt ut;) Kram

#3 - - AK:

Hej,

Jag har också en lergryta som jag ärvt, nu är jag inte så bra på att använda den, men jag provade ett av dina kycklingrecept i lergryta, och den blev god.

Nu har jag en fundering angående den där hallonmoussetårtan igen...hur lång tid innan kan man göra botten? Och hur lång tid kan den stå helt färdig med hallonmoussen...? Min plan är att göra den någon gång i helgen och servera den på tisdag. Går det?

/AK

#4 - - fia:

Jag har köpt mig en lergryta. Glömt beskrivningen men tror att man sätter in grytan i kall ugn? grader? Jättesugen på kycklinggryta. Ha en fin kväll

//Fia

#5 - - Pernilla-alias Buba:

Ser riktigt gott och höstigt ut det där.

Synd att det skall vara så ont om lamm här bara. Finns mest lammkotletter att tillgå i matbutikerna...

#6 - - mintekopp:

Å lammgryta, det var allt bra länge sedan. Tack för inspirationen!!

#7 - - Charlotta:

Åh, hoppande Jesus - den där kryddhyllan i bakgrunden. Jag vill HA!!!!

#8 - - KNORKAN - Inredning och skönhet:

Det lät riktigt gott måste jag säga :)

#9 - - Mårtenssons kök:

Det blir verkligen så mycket godare med maten i lergryta, och så fantastiskt enkelt att kocka till!