Kryddhyllan






Jag har skrivit om den förut men den tål att visas igen - kryddhyllan. Det var min pappa och sambo som kom på den geniala idén att vi borde fylla tomrummet ovanför köksfläkten med något eller rättare sagt en kryddhylla. Min sambo är tokig i dessa gamla hyllor och jag tycker också att de är väldigt fina. Det här är en original drån 1930-talet från Rörstrand. Den passar så bra in i vårt nygamla kök. Vi hittade den på blocket av alla ställen...

Aj i kvadrat






Aj. Jag har gått och fått inflammation i den fördrömmade tanden. Eller rättare sagt i hålet efter den utdragna visdomstanden. Aj aj. Vi har varit uppe halva natten jag och Akilles och idag skall man inte mucka med mig om man säger så. I väntan på att tandläkaren skall höra av sig med ett recept på penicillin får jag en massa kramar av vovven som också pussar mig på örat då och då. Jag kan inte låta bli att le lite åt hur beskyddande och omhändertagande han är. Det här med att inte kunna äta måste vara en matbloggares värsta mardröm. Måtte den här tandvärken ge med sig snart!

Toscansk grönsakssoppa med röda linser








Ok, jag vet vad ni tänker, det där är inte det vackraste hon lagat den där Karin. Det är väl i och för sig sant men det här är faktiskt en av mina favoritsoppor. Och skönheten sitter ju inte på ytan eller hur ;) En soppa som jag åt första gången i Toscana, med fläsk för den fina smakens skull och linser som mättar. Den här soppan bli bättre ju fler dagar den står i kylen, tredje dagen är den perfekt.

Toscansk grönsakssoppa med linser

100 g bacon eller pancetta
3 dl röda linser
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 liter vatten
1 bit spetskål
5 plommontomater
1 zuccini
1 dl vitt vin
färsk basilika
olivolja
salt & peppar

Så här gör du:
Häll lite olivolja i en kastrull, dela baconet i mindre bitar och fräs i olivoljan tillsammans med löken och vitlöken, det skall inte få färg! Strimla kålen och skär zuccinin i mindre bitar och låt de fräsa med en stund. Häll över vinet och vattnet och salta och peppra. Tillsätt linserna. Låt koka i ca 20 min. De sista minutrarna tillsätter du skivade tomater och basilika. Ringla över lite olivolja vid servering och servera med ett gott bröd.

Det finns dagar...

...då man behöver saker som piggar upp, får en att tänka på annat än den hemska tandvärken, att det just idag är lite motigt för att jag känner mig risig. Så är det ju bara vissa dagar, det går över. En sån där sak som piggar upp mig är att titta på alla bilder som ligger i min dator. Bilder på härliga middagar, kamrater, kamraternas barn och vår hund. Jag tittar på bilder idag och känner att fasen vad mycket kärlek och kamratskap det finns där ute.

Varma koppen






Som ung student gjorde jag misstaget att i början av min studietid äta billig och dålig mat. Det blev mycket baguetter och varma koppen, alltså pulver som jag rörde ut i varmt vatten. No good! Numera är det hemmagjorda varma koppen som gäller. Att göra en stor sats soppa som man har stående i kylen och tar med sig till jobbet i en liten termos är ett kanonbra sätt att få ett bra mellanmål som både är billigt och nyttigt.

Malmötips - Hollandia




























Jag är sådär barnsligt förtjust i gamla fik, eller snarare konditorier och är man det så är konditori Hollandia en våt dröm. Inte bara för deras fantastiska tårtor och bakelser utan även för den rosa heltäckningsmnattan, de små inbyggda sofforna för två och inte minst att man får ta sitt kaffe själv från ett bord med vita dukar. Ja, jag gillar detta! Så, om ni är i Malmö och sugna på finfika, ta en tur till Hollandia, det ligger på gågatan och är svårt att missa.

Lammgryta med rödvin, timjan och vitlök








I lördags köpte vi finfint lammkött på bondens marknad. Jag tycker att det allra bästa sättet att laga lamm är i lerkryka. Där lagar jag allt från marockansk lammgryta till lammstek. Köttet blir oerhört mört och alla smakerna stannar i grytan. Den här grytan är kryddad med rött vin och timjan och en väldans massa vitlök.

Lammgryta till 4 personer

1 kg grytbitar av lamm
2 stora röda lökar
3 vitlöksklyftor
4 morötter
4 palsternackor
2 dl rött vin
3 dl vatten
salt & peppar
färsk timjan

till såsen:
1 dl rött vin
1 dl vatten
25 g mjukt smör
2 msk mjöl
salt & peppar

Så här gör du:

Bryn köttet i lite smör i stekpanna, lägg det sedan i en lergryta. Skär löken i klytftor, skär vitlöken i mindre bitar och lägg på köttet. Skala rotfrukterna och skär dem i mindre kuber. Lägg även dem i grytan. Salta och peppra och häll på vin och vatten. Låt stå i ugn (175 grader) i minst två timmar.

När grytan är klar silar du vätskan och häller den i en kastrull. Tillsätt vatten och vin. Rör samman mjöl och smör och vispa ner i såsen. Låt koka ett par minuter så att den tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över köttet och servera.  Det är gott att servera kokt potatis till. Jag stekte även ett par kantareller till serveringen.

Mammas gamla lergryta från 70-talet har blivit något av det jag använder mest i köket...allt man lagar i dem blir vansinnigt gott eftersom alla smakerna bevaras..testa!

Bondens marknad









I lördags var jag och Peter på bondens marknad i Tavlebord. Ett EU-projekt som har gjort det möjligt att ha marknad varje lördag året runt. De lokala producenterna säljer allt från ägg, korv, lammkött, saltgurka, bröd och marmelad och saft. Man kan dessutom fika och äta hembakt, mycket trevligt! Vi köpte med oss lammgrytbitar hem samt saltgurka och kantareller.





Söndagsmys







Mysig söndag idag med massor av läsning, fika, promenader och god mat. Den här helgen var välbehövlig, att fylla på energi är livsviktigt när livet går så fort som det gör just nu. Det där med veckoplanering var bra, jag har hållt mig till planen för det mesta med ett par omstuvningar bara. Att planera hela veckans middagar är helt klart något jag tänker fortsätta med. Imorgon är det hummerpremiär, lika spännande varje år! Redan nu har hummertinorna raddats upp på bryggorna och jag gissar att väckarklockorna kommer ringa tidigt imorgon bitti för många här ute. Om det blir någon hummer återstår att se...

En Peter special, tack!







Min Peter har en speciell gåva, han är en jäkel på att komma på otroligt smarriga efterrätter. De är alltid storslagna, otroligt maffiga och innehåller sådär mycket gott så att det nästan är så att man känner att det är förbjudet att äta dem vilket såklart gör dem ännu godare. Igår kväll kom han in i tv-rummet med den här skapelsen, chokladkaka med muscavadosocker, grädde och banan. Gott? Ja, beroendeframkallande! Igår började vi se om Mad men, min längtan efter Betty Drapers klänningar och Don Drapers sätt att röka en cigarett blev för stor. Vilken fantastisk serie det är, manuset är ju bara helt fantastiskt. Nördvarning, jag vet.

Söndag idag, jag och Akilles har avverkat morgonens joggingrunda och eftersom klockan inte ens är 10 är jag vansinnigt nöjd. Nu kan jag mysa ordentligt med kaffe i soffan, det är jag värd! Trevlig söndag på er, kamrater.

Visa fler inlägg