Slånbärssaft - första dagenJag plockade slånbär i helgen. De växer överallt här ute på västkusten och jag har gått och väntat på att den första frosten skall komma så att man kan plocka bären som efter första frosten blir mjuka och saftiga. Man skall inte koka slånbärssaft utan istället häller man varmt vatten över dem och så får de stå och dra i ett dygt. Dag två gör man om samma procedur igen. Jag hittade receptet i min mammas gamla skolbok. Hon tillhör den generation som gick husmorsskolan (!) efter årskurs sju. Kan ni tänka er! Ett helt år gick åt till att lära sig sylta, safta, lära sig hushållsekonomi och fixa linneskåpet. Visst känns det  minst sagt främmande.... Mammas gamla kokbok är i alla fall underbar och innehåller recept som "Enkel smörgås" - underbart!

Du behöver:
1 kg slånbär
1 liter kokande vatten
6 dl socker / avrunnen liter saft

Lägg bären i en skål och slå över kokande vatten. Täck över med plastfolie och låt stå ett dygn. Sila upp saften i en kastrull och koka upp. Häll den åter­igen över samma bär. Upprepa samma procedur en tredje gång nästa dag. Sätt en saftsil över en skål. Låt bären rinna av i ett par timmar.  Häll saften i en kastrull och blanda med sockret. Låt koka upp.  Låt saften sjuda och skumma ytan med en sked. Häll upp saften på väl rengjorda varma flaskor. Sätt på kork och låt dem kallna.
 


#1 - - Helena Sofia:

Vilken underbar bok! En nödvändighet i nästan allas hyllor, tror jag. Puss.

#2 - - HemkäraHanna:

När jag flyttade hemifrån önskade jag mig min mammas "Hemmets kokbok" så hett, men hon kunde inte släppa den ifrån sig. Däremot hittade hon en nyare utgåva, men med samma framsida som jag fick till skänks. Jag har använt den så mycket att pärmen håller på att lossna, där finns allt. Och nu börjar äldste sonen fråga efter om det går att få tag på en åt honom också.

#3 - - Hanna:

Åh, den kokboken har jag med. Mormors gamla från 1947 ;-) Älskar språket i den med. Har du testat att göra slånbärsgin? Det är mäkta poppis i England och sjuuuukt gott!

#4 - - Kim:

Jag har för mig att min mamma också gick den linjen. Jag tänker mig att det är som en enda lååång lektion i hemkunskap - låter inte speceillt lockande...

Å andra sidan gör mamma en underbart god slånbärssaft, så den kanske jag ska tacka husmorsskolan för?