Om pretzels och Frida Kahlo

Jag har sedan jag var 15 haft en stor önskan att åka till New York men det har aldrig blivit av. Till sommaren fyller jag 30 och då tänkte jag att det äntligen skulle bli av - om det inte kommer något i vägen vill säga. Tills dess får jag nöja mig med att läsa om New York och titta på filmer som utspelar sig i The City. En smak som jag förknippar med New York, utan att ha varit i staden, är pretzels. Så, om jag inte kan komma till New York får New York komma till mig tänkte jag och bakade mina allra första pretzels häromdagen. Det var inte det minsta svårt och smakade - mycket riktigt - precis så som jag föreställer mig att the big apple smakar...

I fredags hann jag med att äta frukost i Stockholm och gå på konstmuseum med Charlotta i Göteborg och även fika med Åsa. Om ni gillar Frida Kahlo och Diego Rivera skall ni absolut inte missa utställningen på Göteborgs konstmuseum. Jag och Charlotta körde en slags speedtur, vi ägnade egentligen mer tid åt att gå vilse bland museets labyrinter och trappor än att kika på tavlorna, hehe! En väldigt fin utställning i alla fall och om ni ändå är där tycker jag att ni också skall passa på att kika på utställningen med Jan Lööf.


Till 6 pretzels:

1 påse torrjäst
1 msk socker
6-7 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 1/2 dl mjölk, 37 grader

till topping:
1 ägg
grovt salt

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och häll i mjölken under omrörning. Knåda degen i ca 5 min i maskin. Jäs i ca 1 timme. Rulla därefter ut 6 st stänger och forma dem till kringlor. Koka upp en kastrull med vatten och sjud kringlorna i ca 20 sek.  Lyft upp och låt rinna av. Lägg dem på en plåt med bakplåstpapper, pensla med vispad ägg och strö över grovt salt.  Grädda i ugnen på 225 grader i ca 15 min. Förvara torrt och svalt så att de inte blir mjuka.