Mangomoussetårta med havtornstopping
Egentligen är det här med tårtor inte alls min grej. Det är lite för pilligt och tar lite för lång tid. Jag gillar ju rustik mat som inte behöver så mycket duttande. Men, så finns det tillfällen då man behöver en fin tårta och gårdagen var en sådan dag. Så, jag hittade på ett nytt recept: mangomousse på chokladbotten med havtornsglace. En fräsch tårta, choklad och mango går finfint ihop och havtorn och mango var en ny och oväntat bra smakkombination.

Det här behöver du:

Till mangomoussen:
4 äggvitor
3,5 dl socker
1 dl vatten
3 dl mangopuré (ca 2 mango) 
5 gelatinblad
2 dl grädde

Vispa äggvitorna till ett vitt hårt skum. Blanda vatten och sockret i en kastrull och låt det koka upp till sockerlag. När sockret är helt smält och lagen är genomskinlig tar du av kastrullen från plattan och häller blandningen i äggvitesmeten. Vispa i ytterligare 15 min.

Lägg gelatinbladen i blöt i ca 5 min, pressa citronen i en kastrull och häll i gelatinbladen, låt dem smälta. Skala mangon och skär den i bitar och mixa dem till en slät puré med en stavmixer. Häll därefter purén i kastrullen med gelatinen. Blanda väl och häll därefter ned i marängen. Vispa 2 dl grädde hårt och blanda ner med marängen och mangon. Låt den vila i kylen en stund. 

Till 1 chokladbotten:
3 ägg
225 g smör
4 dl socker
1/2 dl vit sirap
3 dl mjöl
1 dl kakao

Smält smöret och blanda ner alla ingredienserna. Vispa inte utan blanda bara väl. Häll i en smörad och bröad form med löstagbara kanter. Grädda på 175 grader i ca 25 min. Kakan skall vara kladdig när du tar ut den.

Havtornstopping:
2 dl outspädd havtornssaft
2 gelatinblad
Värm upp saften och gelatinbladen i en kastrull och rör tills gelatinet rör sig.

Så här gör du tårtan: Häll moussen på den kalla chokladbotten. Låt stå i kyl i ca 2 timmar tills moussen stelnat. Häll därefter på havtornstoppingen och ställ i i kyle igen och låt stå i minst en timme tills toppingen stelnat. Servera med granatäpplekärnor som garnering.


#1 - - Moma:

Ja, tack!! Mango och choklad är finfina grejer det, kan jag komma för min bit nu?

#2 - - Amy's piece of cake:

Ojojoj, va smarrig den ser ut att vara. Vill ha NU! :D

#3 - - sofie mumsfillibaba:

Håller med där. inte för mycket pill och dutt. Tårtan låter galet god. Mango OCH choklad!!

#4 - - fia:

Hittat på själv? Jag blir så impad!!Tårtan ser jättefräsch ut. Kan ju bara tänka mig hur god den är. :) kram fia

#5 - - FlizanLizan:

HejsanÄru sugen på en ny design så kostar bara mina designers 75 kr eller 100 kr :P

#6 - - Katarina:

Härliga färger och smaker!

#7 - - Emmy:

Gud va gott! Denna måste jag prova. Jag är inte mycket för att baka tårtor, mest för att jag inte vill misslyckas tror jag=) Men denna ser för god ut för att inte prova!

Ha de gott!!!

#8 - - HemkäraHanna:

Den såg inte dum ut!