Fransk päronkaka
























För ett par veckor sedan fyndade jag en fransk kokbok på tradera för nio kronor. Den innehåller inte en enda bild utan endast text som beskriver maträtterna. Till min stora förvåning är det en av de bästa kokböcker jag någonsin läst. Språket är fantastiskt och smakerna som beskrivs får mig att vilja laga varenda rätt. Den här päronkakan är kommer från mitt bokfynd. Servera gärna med en klick lättvispad grädde eller creme fraiche.


Fransk päronkaka

100 g smör
2 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 st skivade päron
100 g riven mandelmassa
rivet citronskal
Så här gör du:

Vispa smör och socker vitt och pösigt, blanda i äggen. Riv mandelmassan och rör ner i smeten. Riv skalet på en citron och rör ner i smeten. Rör därefter i de torra ingredienserna, vispa inte! Skär päronen i klyftor.  Häll smeten i smord och bröad sockerkaksform. Häll i smeten och stick ner päronen. Det gör inget om de sticker upp ovanför smeten, den kommer jäsa i ugnen.   Grädda i ca 30 min på 175 grader.



#1 - - Alexandra - kärlek på tallrik:

Låter toppen, kombinationen päron och mandelmassa är klockren <3 Härliga bilder som vanligt!

#2 - - Hanna:

Så kul med sådana böcker! Jag har min mormors 'Hemmets kokbok' från 1940-talet och den är också utan bilder, men grymt bra!

#3 - - tina:

Päron, mandelmassa, kaka. Helgfika, ja tack!

#4 - - Charlotta:

Vilken ljuvlig kaka! Jag ÄLSKAR päron men äter det tyvärr alldeles för sällan.



Tror att jag och Em stannar i stan idag förresten (buhu!) - hamnade tydligen på fest igår och var hemma runt tio över sex i morse. Needless to say - jag är trött. Trots att jag nästan inte drack något alls igår. Raincheck på sopplunch, hursom!

#5 - - Elisabeth:

Men gud så gott det verkar! Denna ska jag också baka. Tack för inspiration.

Svar: Varsågod :) berätta gärna hur den blev :)
Karin

#6 - - Elisabeth:

Hej igen, det blev en päronkaka, minus päron plus plommon. Väldigt bra grundrecept! Om du vill kan du kolla resultatet här: http://sakerjagbakar.wordpress.com/2012/09/13/liten-plommonkaka/