Piri-pirigryta med linser, sötpotatis & fetaost




Den här veckan är det soulfood som gäller för min del. Det har ingenting med bantning eller diet att göra utan handlar helt enkelt om mat som får mig att må bra. Idag lagade jag piri-pirigryta med röda linser och sötpotatis. En riktigt bra fastfoodvariant som tar 20 minuter att laga. Jag använde den goda piri-pirikryddan som enda krydda, det är en kryddblandning som betyder "peppar-peppar" på Swahili. Den består av mycket peppar, chili, och vitök. Väldigt gott!

Det här behöver du till 4 personer
4 sötpotatisar
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl röda linser
2 burkar krossade tomater
4 dl vatten
150 g fetaost
salt & peppar
piri-prir
olivolja

Så här gör du:
Hacka löken och vitlöken grovt, fräs i lite olivolja tills löken är mjuk. Häll i linserna och de krossade tomaterna. Krydda med piri-piri och salt och peppar. Skala sötpotatisarna och dela dem i kuber. Lägg dem i grytan och låt sjuda i ca 20 min. Servera med fetaost och ett gott bröd.



Hipp Hipp hurra! Idag är det Peters födelsedag!




Idag fyller min Peter år! Det firade vi i helgen med ett ordentligt tårtkalas med mazarintårta, rulltårta och valnötskakor. Hade jag fått välja hade vi spenderat dagen tillsammans men tyvärr är det omjöjligt. Vi får fira den  med 40 mil emellan oss...Igår upptäckte vi, senast av alla som vanligt, wordfeud, jäklar vad snabbt det satte sig! Peter låg långt in på natten och battlade med andra spelare, det här är alltså killen som inte ens vill spela yatzy med mig... En intensiv arbetsvecka väntar, trevlig måndag på er! Ps. Mazarintårtan är ett av mina favoritrecept, den blir alltid bra och smakar jättegott med grädde och bär.

Mazarintårta med hallon och grädde

300 g riven mandelmassa
200 g mjukt smör
3 ägg
1 dl potatismjöl
1 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Riv mandelmassan och vispa ihop med smöret och äggen. Blanda i de torra ingredienserna. Häll smeten i en ungsfast form och grädda i ca 20-25 min på 200 grader.

Vispa grädde och bred ut på kakan (när den kallnat) och toppa med bär.

Mangomoussetårta med havtornstopping




Egentligen är det här med tårtor inte alls min grej. Det är lite för pilligt och tar lite för lång tid. Jag gillar ju rustik mat som inte behöver så mycket duttande. Men, så finns det tillfällen då man behöver en fin tårta och gårdagen var en sådan dag. Så, jag hittade på ett nytt recept: mangomousse på chokladbotten med havtornsglace. En fräsch tårta, choklad och mango går finfint ihop och havtorn och mango var en ny och oväntat bra smakkombination.

Det här behöver du:

Till mangomoussen:
4 äggvitor
3,5 dl socker
1 dl vatten
3 dl mangopuré (ca 2 mango) 
5 gelatinblad
2 dl grädde

Vispa äggvitorna till ett vitt hårt skum. Blanda vatten och sockret i en kastrull och låt det koka upp till sockerlag. När sockret är helt smält och lagen är genomskinlig tar du av kastrullen från plattan och häller blandningen i äggvitesmeten. Vispa i ytterligare 15 min.

Lägg gelatinbladen i blöt i ca 5 min, pressa citronen i en kastrull och häll i gelatinbladen, låt dem smälta. Skala mangon och skär den i bitar och mixa dem till en slät puré med en stavmixer. Häll därefter purén i kastrullen med gelatinen. Blanda väl och häll därefter ned i marängen. Vispa 2 dl grädde hårt och blanda ner med marängen och mangon. Låt den vila i kylen en stund. 

Till 1 chokladbotten:
3 ägg
225 g smör
4 dl socker
1/2 dl vit sirap
3 dl mjöl
1 dl kakao

Smält smöret och blanda ner alla ingredienserna. Vispa inte utan blanda bara väl. Häll i en smörad och bröad form med löstagbara kanter. Grädda på 175 grader i ca 25 min. Kakan skall vara kladdig när du tar ut den.

Havtornstopping:
2 dl outspädd havtornssaft
2 gelatinblad
Värm upp saften och gelatinbladen i en kastrull och rör tills gelatinet rör sig.

Så här gör du tårtan: Häll moussen på den kalla chokladbotten. Låt stå i kyl i ca 2 timmar tills moussen stelnat. Häll därefter på havtornstoppingen och ställ i i kyle igen och låt stå i minst en timme tills toppingen stelnat. Servera med granatäpplekärnor som garnering.










Pumpasoppa med chevretoast




I tisdags fyllde Viviana år och hon önskade sig en middag i present, och så fick det bli! Det blev en höstinspirerad middag: pumpasoppa med chevretoast till förrätt, frikadeller i tomatsås med spaghetti till huvudrätt och en mangomoussetårta med chokladbotten och havtorns/mangoglace. Födelsedagsbarnet verkade bli nöjd och jag får nog säga att jag är nöjd med middagen också. Pumpasoppan är en ny favorit, krämigare soppa får man leta efter! Nu jäklar är vi mätta och glada och jag tänker avsluta den här lördagen med ett avsnitt av Boardwalk empire.

Pumpasoppa med chevretoast (4 förrätter)

Ca 200 g pumpa
1 gul lök
1 dl vitt vin
5 dl vatten
2 msk fet creme fraiche
olivolja
höns eller grönsaksbuljong
salt & peppar
färsk timjan

Så här gör du:

Skala pumpan och skär den i mindre bitar, hacka löken grovt. Häll lite olivolja i en kastrull och fräs pumoan och löken i ett par minuter utan att de får färg. Häll i vatten, buljong, vin, salta och peppra och lägg i en bukett med färsk timjan. Låt koka i ca 10 min tills pumpan är mjuk. Tag av kastrullen från spisen och mixa soppan slät med en stavmixer. Sätt tillbaks på spisen och vispa i creme fraischen. Smaka ev av med salt och peppar. Jag serverade soppan med gratinerad chevre på toast. (Skär skivor av bröd och lägg på en bit chevre, ringla över lite olivolja. Grilla i ugnen på 225 grader tills chevren smält. )




Om pretzels och Frida Kahlo





Jag har sedan jag var 15 haft en stor önskan att åka till New York men det har aldrig blivit av. Till sommaren fyller jag 30 och då tänkte jag att det äntligen skulle bli av - om det inte kommer något i vägen vill säga. Tills dess får jag nöja mig med att läsa om New York och titta på filmer som utspelar sig i The City. En smak som jag förknippar med New York, utan att ha varit i staden, är pretzels. Så, om jag inte kan komma till New York får New York komma till mig tänkte jag och bakade mina allra första pretzels häromdagen. Det var inte det minsta svårt och smakade - mycket riktigt - precis så som jag föreställer mig att the big apple smakar...

I fredags hann jag med att äta frukost i Stockholm och gå på konstmuseum med Charlotta i Göteborg och även fika med Åsa. Om ni gillar Frida Kahlo och Diego Rivera skall ni absolut inte missa utställningen på Göteborgs konstmuseum. Jag och Charlotta körde en slags speedtur, vi ägnade egentligen mer tid åt att gå vilse bland museets labyrinter och trappor än att kika på tavlorna, hehe! En väldigt fin utställning i alla fall och om ni ändå är där tycker jag att ni också skall passa på att kika på utställningen med Jan Lööf.


Till 6 pretzels:

1 påse torrjäst
1 msk socker
6-7 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 1/2 dl mjölk, 37 grader

till topping:
1 ägg
grovt salt

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och häll i mjölken under omrörning. Knåda degen i ca 5 min i maskin. Jäs i ca 1 timme. Rulla därefter ut 6 st stänger och forma dem till kringlor. Koka upp en kastrull med vatten och sjud kringlorna i ca 20 sek.  Lyft upp och låt rinna av. Lägg dem på en plåt med bakplåstpapper, pensla med vispad ägg och strö över grovt salt.  Grädda i ugnen på 225 grader i ca 15 min. Förvara torrt och svalt så att de inte blir mjuka.






Hummersoppa







Jag tog vara på hummerskalen efter förra helgens hummermiddag. Det blev en finfin fond av skalen som jag använde till en hummersoppa. Så mycket smak! Den här soppan är en perfekt förrätt, krämig och fylld med massor av smak. Idag vaknade vi till ett fantastiskt väder. Det är minst 10 grader ute och sol. Det kommer bli en härlig lördag!

Det här behöver du till 4 personer:

skalet från 2 humrar
2 st sharlottenlökar
1 msk tomatpuré
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl vitt vin
1/2 liter vatten (varav 3 dl hummerfond)
2 lagerblad
salt & vit
peppar
olivolja

Så här gör du:
Hacka hummerskalet i mindre bitar och fräs dem i lite olivolja. Tillsätt hackad lök, vitt vin och tomatpuré och låt fräsa ett par minuter. Tillsätt vatten, salt och peppar och lagerblad och låt  sjuda i ca 30 min. Sila av skalen och häll tillbaks soppan i kastrullen. Låt koka kraftigt i ytterligare 10 min tills soppan reducerat till ca hälften. Häll i mjölken och grädden och låta koka i 10 min till. Servera gärna med bröd och en hummerklo.








Emmas fetaostgratinerade butternutpumpa




Jag hade en fin dag på Uppsala Internationella filmfestival igår. Såg filmer om handlade om allt från de japanska kamerornas historia till transexuella diskussioner. Brett tema med andra ord. Det som framförallt är roligt är att träffa filmstudenter som har många tankar och funderingar kring film och filmproduktion. Jag hann dessutom bråka med SJ som vägrade släppa min biljett trots att jag betalt för den. Jaja. Vissa dagar får man kriga ordentligt. Kvällen avslutades hos Emma och Jens, en mycket uppskattad avslutning på kvällen, att sova ensam på identitetslösa hotell är inge större favorit för min del. Vi åt en riktigt god fetaostgratinerad butternutpumpa och en tomatsås med linser och vitlök. Jättegott! Det kommer jag definitivt att laga själv! Idag bär det hemåt igen, det vill säga hem  mot Göteborg. Tur det för jag saknar P & A så det gör ont.

Emmas festaostgratinerade butternutpumpa

1 butternutpumpa
200 g fetaost
50 g pinjennötter
50 g pumpafrön
olivolja
salt & peppar

Skär pumpan i klyftor och lägg dem i en ungsfast form. Strö över fetaosten och ringla över olivolja. Strö över pumpafrön och pinjenötter och salta och peppra. Gratinera på 200 grader i ca 30 min tills pumpan är mjuk.




Mot sherwoodskogen...!




Eller nästan iaf. Idag beger jag mig till Uppsala internatinella kortfilmsfestival. Kul! Det är alltid roligt att se film och träffa unga filmstudenter. Jag börjar uppenbarligen bli lite gammal och hemmakär eftersom jag efter en natt på hotell längtar hem till sambo och hund. Jag vaknade i morse och undrade var hunden hade tagit vägen, om han var sjuk eftersom han inte låg bredvid mig. Ikväll skall jag på middag hos min fina kusin och hennes sambo. Kul! Det är alltid roligt att bli bjuden på middag och framförallt att få träffas. I helgen blir det mer middag, då skall nämligen både Vivi och Peter få födelsedagsmiddag, jag planerar för fullt. Framförallt är det tårtan jag går och tänker på, vad skall jag hitta på..?

I helgen skall jag också koka havtornssaft! Jag har ju varit helt lyrisk sedan jag hittade ett finfint havtornsbuskage med massor av guldgula, finfina bär. Att plocka havtorn var inte enklaste, bären sitter som små gula vindruveklasar längs grenen och är man inte försiktig mosas de sönder när man plockar dem. Jag fick iaf med mig ett gäng hem och av dem skall jag koka saft. Mer om det på lördag!



Choklad och sirapssnitt




Det här är mina absoluta favoritkakor. De är sådär härligt seda och tillsammans med ett glas mjölk kan jag äta hur många som helst. Varning alltså! När jag var liten och var hos min dagmamma på dagarna besökte vi Tant Anna som hade sådana här kakor i en stor plåtburk. Hon hade alltid kakor hemma och de smakade alltid lika ljuvligt. (Jag ska bli som tant Anna när jag blir stor...) Idag bär det av till Stockholm för min del. Det känns sådär att både rapport och aftonbladet varnar om tågproblem idag. Annars älskar jag att åka tåg. Det är en härlig känsla att stänga in sig i en bubbla, jobba, läsa eller lyssna på radio eller bara titta på landskapet som susar förbi. Det är bästa avkopplingen när man är lite för stressad som jag är just nu. Trevlig onsdag på er!

 
Ca 30 stycken choklad och sirapssnitt
3 dl mjöl
3/4 dl maizena 
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
100 g smör eller margarin
3/4 dl socker
1/2 dl ljus sirap

Rör smör ihop smör och sirap. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda till en slät deg. Låt vila i kylen i ca 1 timme. Rulla ut fyra rullar och platta till dem. Lägg dem på en plåt med bakplåstpapper och grädda på 175 grader i ca 15 min. Skär ca 3 cm breda bitar på snedden medan kakan fortfarande är varm. Låt kallna och förvara sedan torrt.

Visa fler inlägg