Världens godaste chokladkola



Utan att verka alltför dryg eller ha utvecklat  alltför mycket hybris vill jag påstå att det här är den bästa chokladkola jag någonsin gjort. Den är perfekt helt enkelt. Perfekt seghet, smälter i  munnen och går att skära. Det senaste är viktigt i det vaniljfärgade köket, det skall gå snabbt! Jag experimenterade lite själv med mammas gamla kolarecept och tillsatte bland annat kondenserad mjölk och lite glykos. Det gjorde susen!

Chokladkola med kondenserad mjölk ca 40 bitar

3 msk ljus sirap
2 dl grädde
5 dl socker
150 g smör
1 burk kondenserad mjölk
1 dl kakao
ca 2 ms glykos (finns att köpa på apoteket, en tub kostar ca 40 kr)

Smält sirap, smör, socker glykos och grädde i en kastrull, gärna teflon. Tillsätt den kondenserade mjölken och låt koka på svag värme i ca 30 min tills kolan fått en fin gyllenbrun färg. Tillsätt kakaon och häll kolan i en form med bakplåstpapper i botten. Låt svalna och skär sedan i bitar.

#1 - - Anonym:

Åh vad gott!

#2 - - Amy's piece of cake:

Ser supersmarrigt ut, slurp!

#3 - - HemkäraHanna:

Den ska testas! Måste bara hitta någon att delegera inslagningen till.

#4 - - Anna:

Hej, låter bra med det bästa kolareceptet. Har jag alltid velat ha=). Dock undrar jag om du vet vilken temperatur kolasmeten ska ha? Jag vet av erfarenhet att det är svårt att ange i minuter eftersom det är så olika beroende på kastrull och värme. Tack för en trevlig blogg och mattips

#5 - - Spanienfrugan:

Jag älskar kola. Choklad kan nog gå an, annars är jag en sucker för smörkola...mm

#6 - - Charlotta:

Fy (ursäkta ordvalet) FAAAAAAAAAAAAAN vad god den där ser ut!

#7 - - Kim:

Jag litar på ditt ord, här ska kokas chokladkola!

#8 - - Peter:

Hej,



kan bara säga att det var den godaste kolan jag ätit, så god att jag trippa upp som en tomte mitt i natten och åt 3-4 bitar ;oP



Bihanget Peter

#9 - - Moma:

Så mumsigt, det är nog glykosen som gjorde susen med kolan, jag fattar bara inte varför det ska vara så dyrt med glykos...

#10 - - Helena:

Åh, vad god kolan ser ut!

#11 - - Alexandra - kärlek på tallrik:

jag är på Charlotta i Matrepubliken här och kan inte annat än använda de kraftigaste orden i vårtr vokabulär - JÄVLAR vad det ser gott ut! WOOOOW! Nu måste jag ju ge mig ut på jakt efter glukos, för de här MÅSTE jag testa! Jag försökte göra fudge på kondenserad mjölk för lite sedan men det gick INTE ALLS, kanske var det just för att det inte var glukos i receptet?

#12 - - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan:

Det här receptet blev jag sugen på att prova. Kondenserad mjölk är en höjdare.

#13 - - Helena mitt i smeten:

Den där kolan ser verkligen helt perfekt ut! Blir väldigt sugen att testa :)

#14 - - Emma - Husmor Emma:

Fudge på kondenserad mjölk måste man ju bara prova, ser ju såååå gott ut!

#15 - - ebba:

woop! Vilket godis. Är det två hela matskedar glukos som ska i?

#16 - - Angelica:

Åh, fick riktig craving på kola nu, de ser såå goda ut! Synd bara att de kräver lite annorlunda ingredienser, annars hade jag ställt mig för att koka kola nu på direkten :p

#17 - - Ninni:

Detta ska provas!

#18 - - Nathalie:

Ser gott ut, men du skrev aldrig när och hur man ska ha i glykosen.

#19 - - tiffany:

ja snälla svara när och hur ska man ha i glykosen???

#20 - - karin - trattoria:

#21 - - karin - trattoria:

sv: jag tillsätter glykosen samtidigt som sirapen :)

#22 - - Hanna:

Använder du sötad eller osötad kondenserad mjölk?

#23 - - Kajsa:

Kokade din chokladkola och det gick inte alls! Den stelnade inte ens efter ett dygn i kylen. Något måste vara fel i receptet, följde det helt. Varför inte uppge vilken temperatur smeten ska ha när det är klart?

Kajsa

#24 - - Webguide:

Kajsa, samma temperatur som all kola. Jag kör den till ca 127 grader, jag vill ha den lite fastare.