Julkakorna - eller hur man överlever en stressig jul









Jag är uppväxt med att min mamma alltid har bakat mycket till jul. Det är mysigt med julbak tycker jag men tyvärr räcker tiden inte alltid till. Mitt bästa tips när det gäller julbak är att slå två eller tre flugor i en smäll. Som det här med småkakor. Gör man en sats av den här grunddegen kan man variera kakorna i det oändliga utan att man behöver göra mer än en deg. Smart! Det är något med mig och småkakor. Be mig gärna laga mat till 20 pers, det tycker jag är jätteroligt men att be mig baka fina småkakor är snäppet värre. Jag får aldrig riktigt till de där tjusiga kakorna, de blir alltid líte skeva och dana, men charmiga ;)

Så, stressa inte ihjäl er i jul kamrater, gör en dubbel sats av mördegen och smaksätt med det du tycker är gott. Det tänker jag göra.  Förslag på smaksättning:

  • Schackrutor - blanda i 1 dl kakao i hälften av degen
  • Finska pinnar - rulla ut rullar av kakorna och dela dem i ca 5 cm långa bitar. Platta till lite och lägg på hackad mandel
  • Strassbergare - receptet hittar du här
  • Chokladkakor med valnötter -  recept hittar du här
  • Kanel och sockerkakor - rulla små bollar, platta till med en gaffel och strö lite kanel och strösocker på varje kaka
  • Syltkakor - rulla små bollar av degen som du plattar till och gör en liten fördjupning i med en sked - fyll med t.ex. hallonsylt eller jordgubbssylt

Så här gör du schackrutor: Kavla ut den ljusa och den mörka degen till ca 2 cm tjocka plattor. Lägg dem på varandra och dela dem på mitten. Lägg dem sedan på varandra så att de bildar ett rutmönster. Dela i ca 1 cm tjocka skivor och grädda i ca 10 min på 175 grader.





#1 - - Alexandra - kärlek på tallrik:

Schackrutor är en riktig barndomsklassiker, de ser trevliga ut och är roliga att göra <3 Klart det ska bakas mycket till jul! :D

#2 - - Sofie:

Åh vad jag älskar schackrutor! (Fast brysselkex är mina favoriter... ;)

#3 - - Emelie:

Smart, jag ska nog göra mördegskakor, en sort med kanel & socker & en med dumlepepparkaka nedtryckt i groparna ist för hallonsylt :) hihi!

#4 - - Pia:

Bra tips!

Tycker också att det lätt kan bli lite väl stressigt med allt julbak annars.