Julia Childs Boeuf Bourguignon







Man kan tycka mycket om Julia Child men hennes recept på boeuf bourguignon är det allra bästa jag provat. Min relation till Julia sträcker sig längre tillbaks än filmen Julie & Julia. På min nionde (!) födelsedag fick jag en gigantisk kokbok signerad Julia av min matfrälsta faster. (Hon verkade redan då veta var mitt matintresse barkade hän..) I pärmen skrev hon "Jag önskar dig många lyckliga matstunder med denna bok". Och så rätt hon fick! Min faster är förmodligen den som inspirerade mig mest när jag var liten till att laga mat. Jag älskade att hänga i hennes kök, sitta på kökbänken och titta på när hon bakade och laga mat. Min faster lägger alltid ner mycket omsorg både på maten och dukningen och när jag var yngre tyckte jag att detta var oerhört tjusigt och drömde om egna vita linnedukar och halvmeterhöga specialstöpta ljus. Hennes mantra är att man alltid skall smaka på allt och när jag var tre år fick jag smaka oxsvanssoppa och detta talas det fortfarande om på släktmiddagarna... Jag bläddrade i Julias kokbok igår för att titta på receptet till den här Boeuf Bourguignonen och hamnade på Memory Lane.  Julias matlagning är vansinnigt föråldrad, hennes uppläggningar osar 70-tal och hon hävdar fortfarande att vispgrädde bör vispas för hand för bästa resultat. Hursomhelst älskar jag denna matlagerska. Jäklar vad hon har inspirerat mig, framförallt när det gäller att laga mat från grunden. Om ni inte har hennes bok Det goda franska köket tycker jag att ni skall införskaffa den, den går ofta att hitta tex. på tradera. Jag blir lite rörd av hur två kvinnor kan ägna en sisådär 15 år åt att skriva en kokbok där bara kapitlet om sås är 500 sidor långt...Numera är utgåvan förkortad och faktiskt riktigt bra.

Boeuf Bourguignon till 6 personer

1 eldfast gryta

1 1/2 kg oxkött skuret i grytbitar
200 g bacon
2 gula lökar
3 morötter
100 g champignoner
7 dl fylligt, ungt rödvin, t.ex. chianti
4 1/2-7 dl mörk oxbuljong
1 msk tomatpuré
2 krossade vitlöksklyftor
1/2 tsk timjan
1 sönderbrutet lagerblad
3 msk mjöl
smör till stekning
salt & peppar

Skiva champignonerna och stek dem i smör tills de är gyllenbruna. Lägg dem på en tallrik och lägg i en ny klick smör i pannan. Bryn skivad lök, kött och bacon i en klick smör (var noga med att torka av köttet innan för att bli av med vätska). Lägg i moroten, purén och den krossade vitlöken och låt fräsa med under en minut. Häll i buljong och vin och krydda med timjan, salt & peppar och lagerblad. Tillsätt svampen. Blanda mjölet med lite av väskan och vispa tills alla mjölklumpar har lösts upp. Häll i grytan och låt koka upp ett par  minuter. Sätt sedan in grytan med lock i ugnen  (225 grader) och låt stå i ca 3-4 timmar.

#1 - - Mikkan:

Vilken underbar present, signerad alltså - wow!

#2 - - Dina:

Söndagsmiddagen ordnad! :)

#3 - - NaboLisa:

Men, vad fantastiskt gott det ser ut!!!

#4 - - lena:

känner att jag måste laga en riktigt mustig god boeuf bourguignon väldigt snart och då ska jag prova ditt recept!

// Lena

#5 - - Spanienfrugan:

Åh, detta har jag lagat en gång. Det tog en jäkla tid då Julia ville att man skulle bryna varje köttbit för sig på varje sida osv och allt skall stekas i omgångar (svamp, lök m.m) men visst blev det otroligt gott! Jag lagar dock oftast en latare version av denna rätt där jag lägger ner allt direkt i en gryta i lager på lager, häller på vin och buljong och sedan får det koka si sådär en 8 timmar :)



Fin historia du har tillsammans med din moster!

#6 - - Kajsa:

Väldigt fin blogg och inspererande inlägg! Klickade på följa-knappen direkt! :)

#7 - - Hanna:

Vilken trevlig historia! Håller helt med dig om detta receptet, det är perfekt!

#8 - - Malin:

Fin historia om din faster!
Gjorde efter det recept du skrivit här, men tillsatte mer kalvfond (jag körde på fond ist för buljong) och sedan en skvätt soya när det var klart! men köttet är ju TO DIE FOR!!!! helt jävla insane!! aldrig gjort en gryta med detta resultat!!! det bara faller isär! mina middagsgäster kommer att dööö! :)))
Mvh Malin

Svar: Vad roligt att du testade receptet! :D
Karin Högberg