Farsdagstårtan - prinsesstårta




Jag har ägnat förmiddagen åt att baka prinsesstårta för första gången i mitt liv. Jag var lite rädd för att det skulle vara lite för pilligt för mig men jag måste nog säga att det var lättare än vad jag hade trott. Jag fyllde tårtan med vaniljkräm, jordgubbsmos och grädde.  Idag blir det middag med inte mindre än tre pappor och därför blev det en stor tårta. Dessvärre var marsipanrosorna slut i affären så det fick bli en ifrån trädgården istället.I  övrigt är det bekämpning av migrän som pågår här hemma. Jag vaknade med feber och frossa och ett huvud som fullständigt håller på att explodera. Det bådar inte gott inför veckan. Jag tar ett djupt andetag och hoppas på det bästa. Eller som Timbuktu säger - det löser saj....

Du behöver 5 dl grädde
1 färdigskuret "marsipanlock" - finns att köpa i livsmedelsbutiken
ett par matskedar flosrocker till garnering
marsipanros


Till botten:

4 ägg
2 dl socker
2 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Rör ner de torra ingredienserna och häll i en smörad och bröad form med löstagbara kanter som är ca 20-25 cm i diameter. Grädda på 175 grader i ca 25-30 min. Tårtan skall vara helt torr när du känner med en sticka. Låt botten svalna, därefter delar du den i tre delar.

Jordgubbsmoset:

200 g jordgubbar
1 dl florsocker
1 msk potatismjöl

Värm jordgubbarna med florsockret tills dess att sockret smält. Tag av spisen och mixa jordgubbarna med en stavmixer. Ställ kastrullen på spisen igen, blanda potatismjölet med lite vatten och blanda med moset. Låt koka upp och rör om under ett par minuter. Tag av spisen och låt kallna. 

Vaniljkräm
3 äggulor
3 dl grädde
1 vaniljstång
1 dl florsocker
1 dl potatismjöl eller maizena
50 g smör

Vispa äggulorna med socker och stärkelse vitt och fluffigt. Värm upp mjölken med den skårade och urskrapade vaniljstången.  Häll över vätskan i äggblandningen och fortsätt vispa, klicka i smöret och forstätt vispa tills du har en slät kräm.


Börja med att breda ut vaniljkrämen på den nedersta botten. Lägg därefter på en av tårtbottnarna och bred ut jordgubbsmoset på denna. Lägg slutligen på den översta botten. Bred över ett tunt lager med grädde som täcker tårtan. Därefter lägger du på ett större lager med grädde och skulpterar fram en rund tårta. Lägg slutligen på marsipanplattan och tryck in kanterna. Pudra med florsocker och lägg på rosen.

 







#1 - - HemkäraHanna:

För att vara ditt livs första prinsesstårta så var den väldigt tjusig.

#2 - - Katarina:

Så fin den blev! Hoppas du mår bättre redan!

#3 - - fia:

Oh va jag blir glad över detta recept!! <3<3<3 Tack Fina Karin för du delar med dig :) Kram

#4 - - Sofie:

Åhåhå! Det där blev jag så sugen på att prova! Men imorgon blir det nog att prova macaroner istället, aaaah, nästan lite pirrigt/läskigt/spännande!

#5 - - Lisa:

Så fin den blev. :D

Du kan göra rosor själv, det är faktiskt inte alls svårt. :D

#6 - - Hanna:

Så fin! Och nästan finare med riktig ros istället :)

#7 - - Catta:

Jag måste skryta lite..! Jag gjorde till och med egen marsipan till min tårta..! Jag är vanligtvis inte tårtgalen eller särskilt glad i att berömma mig själv men tårtan var det godaste jag någonsin ätit! Lyckoträff kanske, men hemmagjorda smaker utan tjafs är tamejsjutton fantastiska!

#8 - - Natalia:

Vilken härlig prinsesstårta, ser jättegott ut!