Saffranscheesecake - en favorit i repris




De här pajerna tänker jag baka i helgen  - en saffranscheesecake som bakas i portionsformar och serveras med blåbär. Jag fullkomligt älskar saffran, från saffransglass till traditionella saffransskorpor. Det är kul att det är en krydda man kan piffa till det mesta med, en lammgryta blir till exempel fantastiskt med ett par gram saffran.  I helgen skall jag också göra saffranskola enligt Underbara Claras recept. Har ni några bra saffransrecept?

Hunden som gick upp för en kulle....



Hej Kamrater, åter igen, tack för alla era fina ord, kommentarer och för att ni lagar min mat. Det är det allra finaste och bästa det, när ni gillar det jag lagar. Det verkar ha varit lite strul med kommentarerna igår, tydligen går det inte att kommentera receptet om crepe suzette, jag är ingen teknisk stjärna så jag vet faktiskt inte vad det kan bero på.  Vi har en helt fantastisk morgon här i Malmö. Jag har trotsat snuva och allmän förkylningskoma och gett mig ut på stranden idag igen. Mys. Ha en fin onsdag!

Mandelmuffins med espresso & chokladfrosting







Jag har ju glömt ge er receptet på den tredje smaksättningen av mina cupcakas, mandelmuffins med espresso& chokladfrosting. För alla oss som är suckers för allt som smakar kaffe är det här en hit! Mandelmassan som tillsätts i cupcakesen gör dessutom att muffinsen blir sådär tunga och goda.

Cupcakes grundrecept ca 15 st

150 g smält smör
3 ägg
2 dl socker
3 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Häll i smöret och blanda sedan i de torra ingredienserna.

Mandelmuffins

Blanda i 100 g riven mandelmassa i grundsmeten. Blanda väl. Häll i muffinsformar. Tänk på att bara fylla ca halva muffinsformen, då blir cupcaken lagom stor (enligt mig). Grädda på 175 grader i ca 15-20 min.

Espresso & chokladfrostingfrosting
200 g philadelphiaost
50 g smör
2,5 dl florsocker
1 dl kakao
3 msk starkt kaffe eller espresso

Låt smöret mjukna och vispa sedan samman med philadelphiaosten och kaffet. Blanda i kakao och sikta slutligen ner florsockret (för att undvika klumpar). Häll i en spritspåse och låt vila i kylen en stund. Spritsa sedan ut frostingen över de svalnade cupcakesen.


Inget bak utan en nosbild...

Crepe Suzette - och hur man filear en apelsin






Det här måste vara efterrätternas efterrätt. Nästan iaf. En crepe suzette som flamberas sådär tjustigt. Översätter man till svenska vad en crepe Suzette är skulle man kunna säga att det är en tunn pannkaka med apelsin och kolasås som man sätter eld på. Det är inte så svårt som det låter. Om det här med flambering låter läskigt utesluter du helt enkelt det. Receptet kommer från Per Mobergs kokbok.

3 dl grädde
1 dl mellanmjölk
1.5 dl vetemjöl
1 nypasalt
0.25 dl florsocker
2 st  ägg
1 apelsin, skal och fileér
1 msk clubsoda

Sås
5
st apelsiner
100g råsocker
100 g osaltat smör
5 msk Grand Marnier

 Blanda alla ingredienser utom äggen till en slät smet. Knäck sedan ner ett ägg i taget och blanda runt. Låt smeten ”dra till sig” i minst en timme. Precis innan gräddning, häll i clubsodan. Grädda alla crêpes och lägg åt sidan. Filéa ur klyftorna från 3 apelsiner och spar till såsen. Låt sockret smälta och karamelliseras lite. Häll i smöret och pressa i saften från 2 apelsiner, riv även ner lite skal. Låt koka ner något i pannan.  Vik crêpen till trekanter och doppa ner ordentligt i såsen. Koka upp och häll i spriten.  Tänd på och låt brinna ut. Servera genast med vaniljglass
Så här filear du en apelsin: skär av båda ändarna på apelsinen så att den kan stå stadigt på en skärbräda. Skär loss skalet så att allt det vita försvinner. Lägg apelsinen i handen och skär försiktigt ut klyftorna ur sina hinnor. Tada.



Malmömorgon






Jag tror jag visar liknande bilder varje gång jag är i Malmö, men det är för att jag tycker att det är så vackert..och så mycket Malmö. Stranden och bryggorna var överösta med tång idag efter stormen. Det är knappast vinter här nere. Gräset är grönt och måsarna skriker presic som i mars. Märklig december det här.  Akilles älskar stranden på Ribban och jag gillar att gå där och titta på Köpenhamns skyline. Note to self, dags att åka över bron snart! Idag ska jag försöka hinna med besök på Malmös bästa loppis och hitta affären som säljer mandelmjöl. På återseende kamrater.





Länkkärlek

Hej kamrater! Vad kul att se att det är extra många som har hittat hit dag, jag gissar att ni har hittat mig på blogg.se's hemsida. Tack för det Karin!

Om det är något som bloggningen har gett mig så är det nya kontakter och möten med fantastiskt fina människor. Vilken glädje och kamratskap det finns där ute i bloggosfären! Att blogga och framförallt läsa bloggar har blivit en del av mina dagliga rutiner.  Jag börjar nästan varje dag med en kopp kaffe och att läsa nyheterna och gå in och läsa mina favoritbloggar. Jag tycker att det länkas och tipsas för lite om bra bloggar! Tycker inte ni det? Så, nu tänker jag bjuda in till lite länkning. Tipsa om er egen eller er favoritblogg. Skriv en kommentar och beskriv lite om bloggen så länkar jag, och ja, jag lovar att länka alla! Det är trist att det bara är de större bloggarna som sprids och nu tycker jag vi ändrar på det! Det finns så fanstastisk många bra bloggar där ute som väntar på att hittas, iaf av mig. Är ni med mig...?!



Kanelkaka med kristyr





Jag har inte en droppe julkänsla i kroppen ännu, trots glögg, lussebullar och julmust. Jag skyller på stress, förkylning och det varma vädret. Jag bjöd snickarna på kanelkaka i helgen, en kaka som såklart påminner om den mjuka pepparkakan. Den blev lite extra piffig med lite glasyr. Idag är det jag som far till södre breddgrader - Malmö. Ha det kamrater!

Kanelkaka med kristyr

3 ägg
2 dl socker
3 1/2 dl mjöl
100 g smält smör
1 dl mjölk
1 msk kanel
2 tsk bakpulver
1 krm salt

Vispa socker och ägg vitt och poröst. Blanda i samtliga övriga ingridienser och rör tills du har en jämn smet. Häll i en smord form och grädda i 30 min i 175 grader.

Krisyr:
3 dl florsocker
1-2 msk vatten
Blanda sockret med 1 msk vatten, om kristyren blir för torr tillsätter du lite mer vatten. Rör tills du har en jämn smet. Häll på den kalla kakan. Bevara i kyl.

Första advent




För exakt ett år sedan befann vi oss i Paris. Vi hyrde en lägenhet i Montmartre  och strosade längs gatorna i Paris och tittade på julskyltningen, julmarknader och drack kaffe på överfulla cafeér. Jag fullkomligt älskar Paris och skulle gärna bo där under enperiod. Stämningen vid Notre Dame på första advent var magisk. Kyrkan var full av människor som lyssade på en fantastiskt kör. Har ni inte varit i Notre Dame skall ni absolut besöka den när det är mässa, det är en mäktig upplevelse. Vi har hyrt lägenhet de senaste gångerna vi varit i Paris och det är verkligen att rekommendera. Att kunna handla på matmarknader och gå till det lokala patisseriet på morgonen är så mysigt. I år blir det inget adventsfirande i Paris, istället sitter vi här med varsin dunderförkylning och har full storm utanför. Det är kontrasterna som gör det ;)



Julia Childs Boeuf Bourguignon







Man kan tycka mycket om Julia Child men hennes recept på boeuf bourguignon är det allra bästa jag provat. Min relation till Julia sträcker sig längre tillbaks än filmen Julie & Julia. På min nionde (!) födelsedag fick jag en gigantisk kokbok signerad Julia av min matfrälsta faster. (Hon verkade redan då veta var mitt matintresse barkade hän..) I pärmen skrev hon "Jag önskar dig många lyckliga matstunder med denna bok". Och så rätt hon fick! Min faster är förmodligen den som inspirerade mig mest när jag var liten till att laga mat. Jag älskade att hänga i hennes kök, sitta på kökbänken och titta på när hon bakade och laga mat. Min faster lägger alltid ner mycket omsorg både på maten och dukningen och när jag var yngre tyckte jag att detta var oerhört tjusigt och drömde om egna vita linnedukar och halvmeterhöga specialstöpta ljus. Hennes mantra är att man alltid skall smaka på allt och när jag var tre år fick jag smaka oxsvanssoppa och detta talas det fortfarande om på släktmiddagarna... Jag bläddrade i Julias kokbok igår för att titta på receptet till den här Boeuf Bourguignonen och hamnade på Memory Lane.  Julias matlagning är vansinnigt föråldrad, hennes uppläggningar osar 70-tal och hon hävdar fortfarande att vispgrädde bör vispas för hand för bästa resultat. Hursomhelst älskar jag denna matlagerska. Jäklar vad hon har inspirerat mig, framförallt när det gäller att laga mat från grunden. Om ni inte har hennes bok Det goda franska köket tycker jag att ni skall införskaffa den, den går ofta att hitta tex. på tradera. Jag blir lite rörd av hur två kvinnor kan ägna en sisådär 15 år åt att skriva en kokbok där bara kapitlet om sås är 500 sidor långt...Numera är utgåvan förkortad och faktiskt riktigt bra.

Boeuf Bourguignon till 6 personer

1 eldfast gryta

1 1/2 kg oxkött skuret i grytbitar
200 g bacon
2 gula lökar
3 morötter
100 g champignoner
7 dl fylligt, ungt rödvin, t.ex. chianti
4 1/2-7 dl mörk oxbuljong
1 msk tomatpuré
2 krossade vitlöksklyftor
1/2 tsk timjan
1 sönderbrutet lagerblad
3 msk mjöl
smör till stekning
salt & peppar

Skiva champignonerna och stek dem i smör tills de är gyllenbruna. Lägg dem på en tallrik och lägg i en ny klick smör i pannan. Bryn skivad lök, kött och bacon i en klick smör (var noga med att torka av köttet innan för att bli av med vätska). Lägg i moroten, purén och den krossade vitlöken och låt fräsa med under en minut. Häll i buljong och vin och krydda med timjan, salt & peppar och lagerblad. Tillsätt svampen. Blanda mjölet med lite av väskan och vispa tills alla mjölklumpar har lösts upp. Häll i grytan och låt koka upp ett par  minuter. Sätt sedan in grytan med lock i ugnen  (225 grader) och låt stå i ca 3-4 timmar.

Glöggpremiär och takbyte



Både jag och Peter har fått förkylning och urinvägsinfektion (iaf jag) from hell som aldrig verkar vilja ge med sig. Trots detta fixar Peter med taket idag, isoleringen sätts på plats och tur är väl det för nu börjar det bli ordentligt kyligt. Jag har hamnat i det administrativa träsket och bockar av mail och andra nödvändigheter. (Så, nu har jag gnällt färdigt...) Nu har jag äntligen druckit årets första glas med glögg. Jag dricker nästan enbart ljus lättglögg, tycker helt enkelt att det är godast. Till den en kanelkaka, inte alls dumt. Mina glöggmuggar är egentligen marockanska teglas som jag köpt på medelhavsmuseet i Stockholm, jag glömde bunkra när jag var där sedan, dumt för jag har gjort sönder ett par stycken.

Nu ska jag bege mig ut i regnet och stormen med Akilles. Ha en fin lördag kamrater!

Visa fler inlägg