Bröllopsdagstårta - hallonmousse med chokladganachebotten

l


Firar man fyra år som gifta ska man ha en fin tårta tycker jag. Så, jag funderade lite över vad jag skulle vilja ha för tårta på min bröllopsdag, kikade på lite recept, snodde lite där, lade till lite där och kom fram till att en italienskhallonmarängmousse (världens längsta ord?) med chokladganachebotten kanske inte hade varit så dumt. Sagt och gjort. Med tanke på hur lite tårta det finns kvar idag känns det som om den gick hem. Kombinationen av syrliga hallon och kraftig choklad är en riktig klassiker och jäklar vad gott det är! Det här är ingen komplicerad tårta att göra, även om namnet lurar en att tro det. Så, testa den, det är nämligen värt det!

Hallonmoussen:

4 äggvitor
3,5 dl socker
1 dl vatten
500 gram hallon
1 citron
5 gelatinblad
2 dl grädde

Vispa äggvitorna till ett vitt hårt skum. Blanda vatten och sockret i en kastrull och låt det koka upp till sockerlag. När sockret är helt smält och lagen är genomskinlig tar du av kastrullen från plattan och häller blandningen i äggvitesmeten. Vispa i ytterligare 15 min.

Lägg gelatinbladen i blöt i ca 5 min, pressa citronen i en kastrull och häll i gelatinbladen, låt dem smälta. Mixa hallonen och sila dem genom en sil, häll dem därefter i kastrullen med citronen och gelatinen. Blanda väl och häll därefter ned i marängen. Vispa 2 dl grädde hårt och blanda ner med marängen och hallonen. Nu är moussen klar! Låt den vila i kylen en stund. 

Chokladbotten:

3 ägg
225 g smör
4 dl socker
1/2 dl vit sirap
3 dl mjöl
1 dl kakao

Smält smöret och blanda ner alla ingredienserna. Vispa inte utan blanda bara väl. Häll i en smörad och bröad form med löstagbara kanter. Grädda på 175 grader i ca 25 min. Kakan skall vara kladdig när du tar ut den.

Chokladganache:

100 g 70 procentig choklad
2 dl grädde
50 gram smör

Koka upp grädden, hacka chokladen fint och häll över den varma grädden. Rör om tills chokladen är smält. Blanda ner smöret och rör tills du har en smidig smet. 

Låt chokladkakan svalna och häll därefter på chokladganachen. Låt svalna i kyl tills ganachen har stelnat. Häll därefter på hallonmoussen och låt stå i kyl i ca 3 timmar. Ta fram tårtan minst 30 min innan servering. Då smakar den som bäst. Njut! 






bloglovin
#1 - - frida:

vilken helt fantastisk tårta, helt i min smak!

#2 - - Magnus Noord:

Ser super god ut vilken tårta. Om du någon gång inte orkar göra egen prova skicka tårta.se

#3 - - Kim:

Jag måste genast hitta något att fira, för den här tårtan vill jag göra!

#4 - - ci:

Oj, det ser verkligen sjukt gott ut !



kram!

#5 - - Gila:

Men mums, detta vill jag testa!

#6 - - Lilla H:

oj oj oj sån fin tårta!

#7 - - Ida:

Mmm nu blev jag hungrig

#8 - - Alexandra:

Fastän jag just har ätit mat och efterrätt blev man sugen på en sådan kakbit som på bilden. Kan tänka mig att smakerna gifter sig med varandra! :)

#9 - - Linda - Cupcakefluffan:

En tårta helt i min smak :-)

#10 - - Killmamman:

oj oj, vilken fantastisk tårta! grattis till bröllopsdagen :)

#11 - - Nett:

Ser jättegott ut, den kanske man skulle t aoch testa på :)

#12 - - Enkakaiugnen - Lotta:

Den ser ju jättegod ut! Bottnen såg lite kolaaktig ut på bilden där du häller i moussen, var den det?

#13 - - Jenny:

Det ser himla gott ut! :)

#14 - - Hanna:

Vad flott den ser ut!! Är egentligen inte så förtjust i choklad + bär, men kanske kan göra ett undantag. :)

#15 - - Marie:

WOW vilken fin tårta, ser verkligen otroligt mumsig ut (och då har jag egentligen ingen "sweet tooth") :) Måste testas då jag snart fyller år, är trött på vanlig gräddtårta :)



Hittade till din blogg via "enkakaiugnen"s jättefina blogg. Undrar om det går bra att jag länkar till din blogg?

Hälsningar

Marie

#16 - - Kiki:

WOW!!! Ser så himla god ut :D

Man kanske skulle överraska mannen med en sån här tårta som snart fyller år :)

#17 - - Johanna:

Lägger visst många av dina recept på "favoriter" märker jag. Allt ser fantastiskt gott ut!



#18 - - REBECCA -> MinaGuldkorn:

Åh gud!

Kanske man skulle till laga nästa vecka när jag och min pojkvän har varit tillsammans i 6 månader ^^,

#19 - - A ROOM OF MY OWN:

Låter jättegott! En fråga bara. Ska inte sockerlagen kallna innan häller den i den uppvispade äggvitan?

#20 - - Emma Carlsson:

Tycker botten låter väldigt söt, kan man dra ner på sockret utan att helt förlora konsistensen tro?