Skaldjursfrossa

Jag är så vansinnigt sugen på skaldjur. Kräftor, räkor, krabbor, hummer, you name it! Funderar på att köpa havskräftor i helgen. Det finns inte mycket som är så gott som havskräftor, hembakat bröd och saffranaioli. Enkelt och så vansinnigt gott! Om jag någonsin kommer gifta mig (hint, hint) tror jag att det skall stå skaldjursbuffé på menyn. Eller vad säger du älskling..?  ;) 

Karins lasagne




Lasagne är en rätt som jag har en tendens att glömma bort, fråga mig inte varför. Jag lagade den flitigt till middagar under min tid som student, både den här varianten och vegetarisk. Igår blev jag iaf sugen på lasagne och gjorde varsin portionsform till mig och Peter. Ett tips om du är riktigt hungrig är att koka lasagneplattorna ett par minuter innan du lägger ihop lasagnen, då går det mycket snabbare i ugnen. Jag tycker det är trevlig att servera t.ex. lasagne eller fiskgratäng i portionsformar, det känns lite lyxigt...Mina terracottaformar har jag fyndat på loppis för 5 kronor styck.

Lasagne:

200 g nötfärs
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
salt & peppar
socker
färsk oregano
100g riven ost

ca 15 lasagneplattor

Hacka löken och häll den i en stekpanna tillsammans med nötfärsen. Låt färsen bli genomstekt. Häll därefter över tomaterna, pressa vitlöken och smaka av med lite socker och salt & peppar. Hacka oreganon och låt den koka med såsen. Varva lasangeplattor med såsen och plattor, jag brukar lägga ett lager ost med i varje lager. Grädda i ca 30 min. (15 min om du förkokar plattorna)



Mazarintårta med grädde, blåbär & nektariner




Det blev ingen citronmarängpaj till min mamma på mors dag, istället blev det en mazarintårta med grädde, blåbär och nektariner. Mazarinbotten har jag hämtat från Lejlas bakbok. Det är en riktigt bra tårtbotten som smakar fantastiskt gott till färska bär. Den går att variera i oändlighet, allra godast tycker jag det blir om man bryter av den söta mazarinkakan med syrligare bär och t.ex. lemoncurdgrädde.

Mazarinbotten:

250 g smör
500 g riven mandelmassa
5 ägg
1 dl mjöl
mandelspån till formen

Riv mandelmassan och vispa ihop med det rumstempererade smöret. Tillsätt äggen ett i taget och slutligen mjölet. Smöra en form och stör ner mandelspånet. Grädda i 175 grader i ca 30 min.

Låt kakan svalna och lägg på vispad grädde och färska bär. Voila!





Favorit i repris - krukbröd med basilika

Det här brödet tänkte jag baka idag - en riktig favorit som blir jättegott med färsk basilika i. Perfekt att servera till buffén! Det går dessutom att variera i oändlighet, tillsätt din favoritört, soltorkade tomater, oliver...you name it... Idag söndagschillar vi. Den obligatoriska långpromenaden (idag i regn) är avklarad och nu väntar en superviktig söndagsaktivitet, läsa söndagtidningen i horisontellt läge. Mycket viktigt för att det skall kännas som söndag. Jag skall också baka en morsdagstårta, vilken det blir får ni se sen!




Skogsbärsmuffins















Jag passade på att baka lite muffins till ettårskalaset idag också. Muffins är nog det enklaste man kan baka och ändå misslyckas jag 9 gånger av 10. Be mig göra creme brylé, mousse och sufflé - inga problem, men muffins, nej jag är nog sämst i världen på det. Det kommer aldrig bli någon cupcakebagerska av mig...Well, goda blev de iaf, Peter har redan smygit tre stycken till frukost...

ca 15 muffins:

100 g smält smör
3 ägg
3 dl socker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker

blandade bär till fyllningen

Vispa ägg och socker fluffigt. Häll i de torra ingredienserna samt smöret. Rör försiktigt tills du har en jämn smet. Lägg ett par teskedar bär i varje muffinsform och häll över smeten. Grädda i 175 grader i ca 7 min.

Recept på morsdagstårta



Det är många som har frågat om receptet på citronmarängpajen, självklart skall ni få det!

Citronmarängpaj:

200 g smör
1/2 dl socker
5 dl vetemjöl
1 msk vatten

Låt smöret bli rumstempererat och arbeta snabbt ihop det med de andra igredienserna. Låt stå i kyl en halvtimme. Kavla ut degen på en mjölad yta och lägg den över en pajform eller mindre portionsformar om du hellre vill ha minipajer. Skär bort överflödig det och förgrädda på 175 grader i 15 min.  Häll därefter i lemoncurden och spritsa över marängen och grädda på 175 grader tills marängen fått fin färg.

Lemoncurd:
4 citroner - skal och saft
3 äggulor
2 msk maizena
50 + 50 g smör
1 1/2 dl florsocker

Smält 50 g smör tillsammans med citronsaft, rivet skal och socker. Låt koka upp. Blanda ner maizenan och rör om och koka upp. Rör tills du har en slät kräm. Ta av plattan och tillsätt resten av smöret och rör tills smöret är smält.

Maräng

3 äggvitor
2 dl florsocker
1 stänk citronsaft

Du kan också testa min italienska maräng om du hellre vill det!
Vispa äggvitorna och 1 dl av florsockret vitt och fast, tillsätt resten av sockret och citronsaften och vispa tills du har en fast maräng. Jag hällde ner min maräng i en spritspåse och spritsade över marängen.


Lång dags färd mot natt...



Det finns dagar då man vaknar och bara längtar efter att det ska bli kväll så att man kan få lägga sig i sängen igen. Den här dagen har varit en sån dag. Jag har bråkat med hunden hela natten, han ville helt enkelt inte sova. Vid 6-tiden gav jag upp och vid 7 var vi ute på långpromenad. Sen har den här dagen bara runnit på med ständiga destinationer att bocka av. Det har varit roliga destinationer också men tröttheten har tagit överhanden. Nu, så, äntligen är jag hemma och nu blir det middag, favorit i repris. Vietnamesisk nudelsoppa!


Chokladmuffins







Varför krånga till det tänker jag? Chokladmuffins och ett glas mjölk, blir det mycket godare än så?

ca 15 st muffins

100 g smör
2 ägg
3 dl socker
2,5 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk salt
1/2 msk bakpulver

Smält smöret och blanda ner samtliga ingredienser. Grädda på 175 grader i ca 10 min,  de blir godast om de är lite kladdiga i mitten.



Visa fler inlägg