Marockanska influenser

Sedan jag åt marockans mat på en "riktig" nordafrikansk restaurang har jag fått lite pippi på denna underbara matkultur. Nu förstår jag bla hur couscous både ska tillagas och ätas. Detta lilla gryn är ju fantastiskt bra på att suga åt sig alla aromer och smaker och att få det sådär fluffigt och vackert har blivit både en konst och en sport
Jag gillar nordafrikanska långkok med lamm, högrev och kyckling där man använder sig av många härliga kryddor och blandar salt och sött genom att tillsätta russin eller aprikoser i maten. För den som tycker illa om frukt i maten kan jag meddela att det blir en vansinnigt god balans till tomaterna och harissan, sötman skapar en balans helt enkelt och skall enbart anas.

Här följer ett recept på en svensk variant på en gryta som tillagas i lergryta.  Grundtanken är densamma dvs. långkok, att låta köttet bli mört i en underbar sås av krossade tomater, härliga kryddor, i detta fallet blev det timjan eftersom det var det jag hade hemma. Låt grytan tillagas i lergryta i mins två timmar och sen har du en gryta som smakar underbart!

ca 1 kg högrev i bitar
2 röda lökar
1 burk krossade tomater
3 morötter
3 vitlöksklyftor
salt & peppar

Dela köttet i mindre kuber, gör likadant med grönsakerna. Lägg allt i lergrytan och häll över tomater. Krydda och lägg ner timjan och vitkök.

Ställ in i en KALL ugn och sätt ugnen på 175 grader när du ställer in grytan. Låt stå i minst två timmar.

#1 - - Sara:

Vad gott! :)

#2 - - ellen:

SVAR: ja, jag tycker det funkar bra.

#3 - - Rebecca:

Tack :D

Nä, det är en bild pappa och jag tog i miami 2008 :D I love it :D

#4 - - Marie:

Åh, jag håller med! När couscous är omsorgsfullt tillagat med kärlek är det riktigt riktigt gott.

#5 - - Emily:

fin blogg ;)

#6 - - CJ:

Eller hur! Och jag älskar 70-tal! :) Ha en skön kväll!

#7 - - Anonym:

sv; Tack så jätte mkt :)

#8 - - Lollo mamma till Vilda & Theodor:

Tack så mycket!=)

#9 - - Ellen:

Sv; ja haha:)

#10 - - I mitt stora kök:

#11 - - I mitt stora kök:

Gör ett nytt försök;) Älskar nordafrikansk mat, men det blir allt för sällan jag lagar det. Härliga bilder!