Biscotti






Min godaste biscotti någonsin åt jag en julikväll i Florens på en restaurang som heter Il Latini. Det var avslutningen på den hittills bästa måltiden i mitt liv. Den där lilla skorpan blev jag serverad till en espresso och en vin santo att doppa den i. Så underbart gott, och en sån perfekt avrundning på en fantastisk måltid jag aldrig glömmer. Jag ska berätta om den måltiden en annan gång, nu till mina biscotti!

Karin's biscotti

Det här behöver du:
100 g hel sötmandel
2 st ägg
4
dl
vetemjöl
1 dl strösocker
1 dl råsocker
100 g 70-procentig choklad
0.25
tsk
bakpulver
1 nypa salt
 
Så här gör du:

Hacka mandlarna  och chokladen grovt, det behöver inte alls vara jämt och fint, tänk rustikt! Blanda sedan de hackade mandlarna och choklad med mjöl, socker, bakpulver gärna direkt på din diskbänk. Knåda i äggen. Knåda ihop till en deg och rulla till två eller tre  rullar beroende på hur stora skorpor du vill ha. Baka rullarna  i 15-20 minuter i 175 grader tills de fått gyllene färg och är genomgräddade. Ta ut längderna och skiva dem i ca 1 cm tjocka skorpor. Sänk ugnen till 125 grader  och torka skorporna på en plåt i ugnen, i 25-30 minuter tills de är helt torra. Servera precis som de är eller tillsammans med en kopp espresso och i bästa fall- en vin santo att doppa skorporna i - himmelriket!



 

Kokostoppar med lime och en gnutta chili





Kokostoppar är en riktig klassiker som jag har bakat många, många gånger. Under studenttiden var dessa små söta toppar den perfekta fikan eftersom de var både lätta att göra och framförallt billiga. De är dessutom glutenfria.  Mina kokostoppar har fått en liten upphottning, bokstavlig talat, jag blandar i lime i kokossmeten eftersom det ger en fräschhet till den annars väldigt söta kokosen. Jag blandar även i chiliflakes i den mörka chokladen, en klockren kombination. Det kan låta helt galet, men tro mig, det är en hit!

Det här behöver du:

200 g kokos
50 g smält smör
2 ägg
1 dl socker
1 lime (saft och skal)
chiliflakes
     50 g 70 procentig choklad

Så här gör du:
smält smöret, blanda ägg och socker, blanda ner kokos, pressa över lika och riv gärna ner lite limeskal. Blanda med smöret och låt smeten svälla en stund i kylen. Forma till toppar och  grädda i ca 8-9 min på 175 grader.
Smält chokladen och blanda ner den krossade chilin. (Det går också bra att använda chilichoklad) Doppa de kalla kakorna i chokladen och låt stelna.


Fika på bryggan


Något jag längtar efter att ta på sig badrocken och gå ner till bryggan och ta ett morgondopp. Att äta kvällmaten på en klippa eller packa picknickkorgen full  och dra ut på havet. Snart, snart! Att bo nära havet innebär så många möjligheter. Att kunna bada långt in på hösten, njuta av de första makrillarna i maj, att fiska hummer i augusti och få helt nyfångade blåmusslor. Fram tills dess att jag kan strosa barfota på bryggorna och låta håret soltorka tittar jag på sommarbilder och längtar...

Lime och chilikräftor i avocado




Kräftor med lite hetta från chili och syrlighet från lime är en klockren kombination. Idag bestod middagen (jag är ensam idag...) av en ytterst lättlagad middag i form av avocados fyllda med en god kräftröra. Den här rätten brukar jag använd som förrätt eller på buffeér - superenkel att göra men ack så god!

Det här behöver du:

1 burk kräftstjärtar i lage
2 vårlökar
1 röd chili
1 lime
3 msk creme fraiche
2 msk majonnäs
salt & peppar

Skiva löken och chilin tunt. Pressa limejuicen över kräftorna och blanda allt med creme fraiche och majonnäs. Salta och peppra, smaka av!

Servera i avocadohalvor eller på små toast om du hellre vill det.





Basilikabröd i kruka




Jag har lite pippi på basilika för tillfället. Idag fyllde jag den dagliga basilikakvoten med basilikabröd i kruka. Ett rustikt och gott bröd som passar väldigt bra till buffér. De är lite extra tjusiga att ställa fram på bordet i sina fina terrakottakrukor och lika uppskattade som present.

Jag använder mig av mitt standardrecept på bröd och idag vände jag ner lite solrosfrön och basilika i degen.

Så hör gör du:

1 pkt torrjäst
ca 15 dl mjöl
1 tsk salt
ca 6 dl vatten
1 knippe basilika
1 stänk med solrosfrön
olivolja

Blanda salt, mjöl och jäst noga, spar ca 4 dl av mjölet. Tillsätt vatten och olja och rör till en lös det. Blanda i hackad basilika och frön. Låt jäsa i minst 45 min, jag brukar låta den jäsa över natten men det är inte nödvändigt. Blanda i resten av mjölet, degen skall inte vara jättefast utan gärna rätt lös men hanterbar. Dela degen i fyra delar och lägg dem varsin mjölad kruka. Jäs i ca 30 min. Grädda i ugnen på ca 225 grader tills bröden har fått färg och "rest sig". Tiden varierar lite beroende på  hur stor kruka du använder.


Solstrålar på burk











Fick ett litet ryck idag och bestämde mig för att göra marmelad medan apelsinerna fortfarande är av så fin kvalitet. Det är busenkelt att göra egen marmelad och resultatet smakar så mycket godare än de köpta varianterna. Det kanske låter lite pretentiöst att ställa sig och koka sin egen marmelad men när man väl testat det och inser hur lätt det är går det av bara farten sen. Apelsinmarmeladen får en sådan vacker färg, som rinnande bärnsten eller helt enkelt solstrålar på burk. Härligt!


Ca 2 burkar marmelad

3 stora apelsiner
1 liter syltsocker
5 dl vatten

Tvätta apelsinerna noga och dela dem i klyftor som du sedan skivar tunt, tunt. Koka apelsinerna i vattnet, låt sjuda i ca 45 min. Rör ner sockret och koka i ca 10 min. Häll i rena och varma burkar. Förvara kallt!



Caprese ..nästan iaf


Caprese är ju som bekant en underbart enkel och god italiensk sallad som består av tomater, mozzarella, basilika och olivolja. Eftersom kylskåpet gapar tomt efter helgens besök i sydligare breddgrader fick det bli en lite fattigare, men ack så god, variant på denna sallad. Man tager vad man haver sa Kajsa Varg...man har så mycket mer hemma än vad man egentligen tror...idag förvandlades en liten mozzarellaost till en härlig sallad, vardagslyx!

Så här gör du:

till en hungrig Karin

2 mozzarellabollar
en näve basilikablad
olivolja

skiva osten och varva den med basilikan, häll på rikligt med olivolja!
Serveras precis som den är eller tillsammans med kallskuret, kyckling, grillat, you name it!

Inspiration


Att bläddra i fotoalbumet kan både vara mysigt och väldigt frustrerande, i  mitt fall det senare eftersom jag längtar så vansinnigt efter sommaren. Efter att få grilla, äta frukost i trädgården, känna doften av de nyvattnade örterna på kvällen, syrenerna som blommar..ja allt!

Vi grillar som galningar på sommaren, allt från entrecote till kyckling, hamburgare och korv. Men, framförallt grillar vi grönsaker! Älskar kolgrillade sparrisar, paprikor, majs, tomater, you name it! I väntan på värmen och semestern tänkte jag laga sommarmat i veckan, fast indoorstyle. Det kommer bli mycket gott kött, härliga grönsaker och goda såser.  Vad ska ni äta i veckan?

Längtar efter att kunna ta ett dopp efter maten också men det lär ju dröja ett tag till... ;)

Enklaste pastan



Det här receptet uppfanns en sån där dag när man inte har någonting hemma, inga ambitioner men en mage som skriker och pizzahaket inte känns som ett bra alternativ. Det fina med den här enkla pastasåsen är att det är en så bra grund, man kan använda den som den är, lägga till kyckling, fläskfile eller vad man känner för. Ingredienserna är enkla men tillsammans utför de underverk!

Karins pastasås:

5 tomater
2 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
1 knippe basilika
1 dl olivolja
salt och svartpeppar

Kör samtliga ingredienser i en mixer tills du har en fin slät sås, häll såsen i en kastrull och låt puttra i några minuter. Blanda såsen med den pasta du råkar ha hemma, riv över rejält med parmesan, lägg på ett basilikalöv och ta ett par varv med pepparkvarnen. Väldigt enkelt och väldigt gott!

Marockanska influenser

Sedan jag åt marockans mat på en "riktig" nordafrikansk restaurang har jag fått lite pippi på denna underbara matkultur. Nu förstår jag bla hur couscous både ska tillagas och ätas. Detta lilla gryn är ju fantastiskt bra på att suga åt sig alla aromer och smaker och att få det sådär fluffigt och vackert har blivit både en konst och en sport
Jag gillar nordafrikanska långkok med lamm, högrev och kyckling där man använder sig av många härliga kryddor och blandar salt och sött genom att tillsätta russin eller aprikoser i maten. För den som tycker illa om frukt i maten kan jag meddela att det blir en vansinnigt god balans till tomaterna och harissan, sötman skapar en balans helt enkelt och skall enbart anas.

Här följer ett recept på en svensk variant på en gryta som tillagas i lergryta.  Grundtanken är densamma dvs. långkok, att låta köttet bli mört i en underbar sås av krossade tomater, härliga kryddor, i detta fallet blev det timjan eftersom det var det jag hade hemma. Låt grytan tillagas i lergryta i mins två timmar och sen har du en gryta som smakar underbart!

ca 1 kg högrev i bitar
2 röda lökar
1 burk krossade tomater
3 morötter
3 vitlöksklyftor
salt & peppar

Dela köttet i mindre kuber, gör likadant med grönsakerna. Lägg allt i lergrytan och häll över tomater. Krydda och lägg ner timjan och vitkök.

Ställ in i en KALL ugn och sätt ugnen på 175 grader när du ställer in grytan. Låt stå i minst två timmar.

Visa fler inlägg