Italientips?


Nu har resfebern slagit till på allvar! Snart åker vi till Italien! Det vore fint om ni ville dela med er av era bästa tips på restauranger, sevärdheter, byar, kyrkor, you name it. Jag blir glad för alla tips! Vi kommer att åka rutten: Comosjön - Milano - Livorno- Cinque Terre - (vi kommer spendera mycket tid i Toscana) - Franska rivieran - Paris - Malmö. Bring it on!

Nattamat

Under vår picknick härmomdagen konstaterade vi att det finns fina saker och skriva om och mindre fina saker att skriva om som matbloggare. Det här är en rätt som förmodligen går under kategorin av maträtter som de flesta matbloggar inte skriver om, pyttipanna. Det är ju lite synd eftersom det kan vara så vansinnigt gott med hemlagad pyttipanna och stekt ägg, speciellt sent på kvällen när man är sådär vrålhungrig. Det här med stekt kall potatis har jag en märklig förkärlek till, det kommer förmodligen för att jag fått det så många gånger av min kära faster som lärt mig allt jag kan om  mat. Om man kom hungrig till henne slängde hon alltid ihop något och hon fick allt att smaka så gott med mycket kärlek och smör.

Jag märker att det här med rester har blivit något av en trend på bloggen den senaste veckan, vi rensar verkligen kylskåpet och samtidigt har vi inte riktigt någon ork att laga mat från grunden så ja, då blir det rester. Häromkvällen slängde jag ihop en pytt av det som fanns i kylen, kryddkorvar, potatis, paprika och lök. Gott blev det!



Färgpalett


Vår trädgård har fullkomligt exploderat den senaste veckan. Samtliga rosor har nu slagit ut och dahliorna är på god väg. Jag är som ett barn på julaftonsmorgon varenda morgon, smyger ut, tittar, förundras och glädjs åt de blommor som växt och slagit ut under natten. Målet är att om en sisådär 10-15 år ha en gigantisk rosenträdgård och en vacker syrénberså. Det är bara att vänta...





Planering, packning och proviant


Ojojoj, här händer det grejer kan jag lova. Idag har vi varit magiskt effektiva och hunnit med en massa bra saker som att städa bilen, storhandla, handla säng, ta en runda på Ikea, ta en runda på Mediamarkt, ta en runda med oss själva och hunden, druckit kaffe och ätit wienerbröd med pappa på altanen, ja ni fattar. Nu äter vi mackor till middag (får man säga det när man är en sk matbloggare..? ;) och äter vinägerchips (det får man nog inte heller säga...) och har planerat oss i soffan. På tal om plantering, jag har ju faktiskt hunnit med att plantera om mina dahlior och vattnat hela trädgården inkulsive mig själv. Huga vilken dag! Som ett täcke ovanpå allt vi gör pågår en ständig dialog om vad vi skall göra i Italien, vad vi längtar efter, vad vi skall äta, vad vi vill se. Jag tror att peter säger "vad jag längtar" ungefär 834 gånger per dag, snacka om att älska Italien!

Bästa sommarmackan




I helgen konstaterade vi att det finns få mackor som är så goda som de man gör av rester. Speciellt med rester som kall kokt färskpotatis. Med lite matjesill, gräddfil och gräslök på mackan är man hemma. Ljuvligt!  Idag har vi tropisk sommarvärme här på västkusten och jag går på lågvarv. Semesterkänslan har redan kickat in fastän jag inte går på semester förrän på fredag. I övrigt fortskrider planeringen och packningen inför Italienresan. Tanken är att vi skall ge oss iväg på söndag och jag hoppas, hoppas att det blir så. Bara tanken på att vi redan på tisdag kan bada i Comosjön får mig att orka mailboxen och göra klart det som behöver göras klart...

Vit chokladmoussetårta med jordgubbar




Det här receptet är hämtat från Rosendals trädgårsdkaféboken och är en riktig favorit. Botten är gjord av mandelmassa och kakao och moussen är to die for. Moussen kan också göras bara för sig. Den här tårtan har jag gjort många, många gånger och den är alltid lika uppskattad. Den vita chokladen bryter fint av mot limen i smeten och jordgubbarna som serververas till.

Idag har vi varit nyttiga jag och Peter, inte matmässigt utan mer att vi fixat en massa nyttiga saker, slängt saker på tippen, pantat en väldans massa flaskor, köpt viktiga saker till vår resa som en spann (!) och födelsedagspresent till Sebastian.  Vi har dessutom hunnit med en powerwalk så det är till att klappa sig själv på axeln litegrann.

Nu tar jag kväll och tänker göra något vansinnigt pensionärsaktigt, jag tänker nämligen krypa upp i soffan och titta på Morden i Midsommer. Jo det är sant. Huga!

Vit chokladmoussetårta med jordgubbar

Till botten:

300 g riven mandelmassa
3 ägg
1 dl kakao

Riv mandelmassan grovt och vispa ihop med äggen och kakaon. Häll i en form med löstagbar botten och grädda på 175 grader i ca 10 min. Ta ut formen och låt kakan kallna.

Till moussen:
200 g vit choklad
3 äggulor
5 dl vispgrädde
3 st lime

Smält chokladen och rör försiktigt ner äggulorna. Riv skalet på limen och pressa ner saften. Vispa grädden och vänd ner i smeten. Häll över bottnen och låt stå i frys i minst tre timmar. Ta fram tårtan ca en halvtimme före servering, moussen skall vara tinad, då är den som godast. Servera med färska bär.






Picnicbrödet - basilika,tomat och ostbröd

Till gårdagens picnic bakade jag mitt vanliga bröd i en lite uppdaterad form. Jag fyllde det med ost, basilika och tomat och rullade ihop det och fick ett jättebra picnicbröd. Det fina med det här brödet är att det är lite allt i ett och man behöver inte ha med sig pålägg eftersom det redan finns i brödet. Smart  ;)

Det här brödet bakar man precis som kanelbullar, dvs kavlar ut degen, lägger på ost, tomater och basilika och rullar ihop till en rulle som man sedan formar till en ring och låter jäsa. Självklart kan du fylla brödet med det du tycker är gott, t.ex. lufttorkad skinka, oliver, spenat och fetaost, det går att variera i oändlighet. Väldigt enkelt och väldigt gott.

Till ett bröd behöver du:

1, 4 l vetemjöl
1 pkt torrjäst
1 nypa salt
1 dl olivolja
ca 1 liter vatten

Fyllning:
Riven ost och mozzarella
ca 10 skivade cocktailtomater
färsk/torkad basilika
olivolja
salt och peppar

Blanda torrjäst, salt och va 8 dl mjöl. Tillsätt vatten och olja och blanda väl. Degen skall vara mycket lös. Jäs, helst över natten, annars minst 1 timme. Tillsätt resten av mjölet och knåda till en inte alltför fast deg. Degen skall vara lite lös men formbar. Kavla ut degen på mjölat underlat till en rektangel. Lägg på ost, skivade tomater och basilika, salt och peppar och ringla över olivolja. Rulla till en rulle och forma en ring. Jäs i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda i ca 30-40 min - beror lite på hur tjock rullen är.



Bloggpicknik - eller vilken jävla bra dag!




Vilken jäkla bra dag det här blev. Jag har varit på bloggpicknick i Göteborg hos Åsa med en massa trevliga matbloggare. Tre timmar flög iväg med en massa skratt, husmorstips och en väldans massa god mat som Kims piroger, drömmar, hembakat knäckebröd bakat av Åsa, kanelbullar, körsbärspaj, minipajer med oliver och broccoli som Ann-Lousie lagat, Sofies grymma rabarbermuffins och Charlottas citronkaka. Själv hade jag bakat ost, tomat och basilikabröd.  Det här måste vi göra om, jag hade skitkul! Det var häftigt att träffa människor som man pratar med nästan dagligen genom bloggen och se dem IRL. Jag blev nog lite för förtjust eftersom jag bara tog 4 foton - inte alls likt mig! Mer om picknicken kan ni läsa hos Charlotta som också skrivit om vår matträff.

Nu är jag iaf hemma igen, har pussat på hunden och ska krypa ner i soffan, trött men väldigt nöjd med dagen.

 

Midsommar 2011




Vi har haft en helt fantastisk helg. Nu har alla åkt och det är så tyst och stilla i huset och jag saknar alla redan. Det är fantastiskt mysigt att ha barn i huset, att busa, skratta, och mysa med en massa god mat. Vår hund Akilles har haft fullt upp att hålla koll på alla och däckade totalt igår kväll, han sov 12 timmar i sträck vilket aldrig har hänt förut...

På midsommarafton hade vi skaldjursbuffé med havskräftor, räkor och krabbklor men förstås också matjesill och potatis. Det här har verkligen varit en ordenlig mathelg, kylskåpet har varit fyllt till brädden. Vi har märkt hur förtjusta alla är i rester, vissa har smugit ut i köket sent på kvällen och tagit sig en nattamacka, smakat lite på den överblivna tårtan och skalat några kräftor. Rester måste vara det godaste som finns...

Vi har förstås också ätit den obligatoriska jordgubbstårtan som man bara måste äta på midsommar. Jag gjorde två varianter, en vitchokladmoussetårta och en brittatårta med sockerkaks och marängbotten. Bägge serverades med jordgubbar. Om de gick åt? Ja!





Trevlig midsommar!




Hej Kamrater!
Vi har haft en mysig och trevlig midsommar så här långt, mycket mat, godsaker, tårta och bullar. Många fikor har det blivit och idag blir det ännu fler. Idag skall vi dansa kring midsommarstången och njuta av det vackra vädret. Gårdagen blåste verkligen bort men idag har vi strålande sol, härligt! Imorgon kommer bilder på gårdagens skaldjursbuffé, marängtårtor och bullbak. Tills dess, ha en mysig midsommardag!

Visa fler inlägg