Focaccia




Under vår italienresa stod nybakad focaccia på menyn ett antal gånger. I den lilla kuststaden Lavanto på toscanas kust hittade vi ett litet bageri som sålde nygräddade (ja det rykte fortfarande om dem...) focaccia med olika smaksättningar. Perfekt frukost! Igår fyllde jag frysen med bla focaccia och muffins. Jag smaksatte mina bröd dels med körsbärstomater och dels med oliver och rödlök. Det som gör focaccian så speciellt är olivoljan som ringlas på innan gräddningen och ger brödet en ljuvlig smak och annorlunda konsistens. 

Jag gjorde en stor sats men naturligtvis kan du halvera den om du inte vill ha lika många bröd (men det vill du ;)

50 g färsk jäst
6 dl ljummet vatten
1 dl olivolja
1 nypa salt
14-16 dl vetemjöl


Fylling:
körsbärstomater
oliver
skivad röd lök
olivolja
havssalt
fler fyllningar: rosmarin, pesto, soltorkade tomater.

Blanda ut jästen i vattnet och häll i salt och olivolja, blanda ner mjölet, lite åt gången tills du har en smidig deg, gör den inte för torr! Låt jäsa i ca 40 min. Knåda degen ett par min och forma sedan runda bröd med en diameter på ca 10 cm eller platta ut degen i en långpanna om du hellre vill ha ett stort bröd, den här satsen räcker till två långpannebröd och ca 10 minifocaccior. Låt jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Använd fingertopparna till att nagga bröden så att det formas små gropar i degen, här kommer olivoljan att samlas. Lägg på fyllningen och tryck ner den lite i degen. Avsluta med att ringla över rikligt med olivolja och strö på lite havssalt. Grädda i ca 10 min.  

#1 - - Katarina:

Focaccia är så gott!

#2 - - Fia:

Focaccia är väldigt gott. Jag önskar jag också kunde resa ner till Italiens fina land och köpa olivoljan och lite annat smått å gott som de har. Tycker Italien är det både vackraste landet och godaste maten. Sardinien har jag haft förmånen att besöka några gånger och ååh va man kan längta.

Tack för recept! Parmesanost brukar också vara gott att ta med sig hem :)

//Fia

#3 - - Linda - Cupcakefluffan:

Har aldrig ätit focaccia, måste verkligen ta och baka det

#4 - - Rokkonen:

Åh tack så mycket för detta recept! Var nere i Italien i februari och börjar längta tillbaka dit. Det fanns en affär som hette LaPanizzeria som gjorde underbar focaccia (som var lunch eller mellanmål minst två dagar i veckan). Nu kan jag göra dem hemma och återuppleva Forli once again! =D