Peters färsspett - i ny tappning





Igår grillade vi tillsammans med familjen P  och Peter gjorde sina goda färsspett. Han är som sagt en hejare på det här med kryddning och det blir helt enkelt alltid gott när han blandar och ger. Sist hade han fetaost i sina spett igår gjorde han en lite annorlunda variant.

Peters färsspett ca 12 st

300 g blandfärs
1 riven lök
1 pressad vitlöksklyfta
blandade färska örter - oregano, basilika
jamaican jerk (kryddblandning)
spiskummin
salt & peppar
1 ägg

Blanda alla ingredienserna i en skål och låt stå i kylen en stund. Forma sedan avlånga biffar som du fäster på en grillpinne. Grilla på grill eller låt dem stekas i ugnen i ca 20 min på 200 grader.

Vi åt min kålsallad med fetaost till, grym sallad som passar till allt!



Kvällsdopp



Vi har haft värmebölja på västkusten idag, vi har pustat och svettats och försökt svalka oss i skuggan. Idag har familjen P varit på besök och vi har ätit gott och tog en tur med båten till en holme. Där fick vi iaf lite svalka. Det har varit en fantastiskt fin dag idag. Jag och Peter tog precis ett kvällsdopp och njöt av den underbara kvällen. Det är skönt att äntligen få njuta av en varm sommarkväll...


Finns det någon skönare än ett kvällsdopp? Kanske ett morgon dopp..? På hösten brukar jag gå ner till badet efter jobbet och ta mig et dopp, det är ett sånt skönt avslut på dagen, det rinner liksom av en...



Brödbak


Det verkar bli sommarens varmaste dag, det var till och med för varm för att äta frukost i trägården, och det är den här dagen jag valt till att storbaka. Smart. Jag bakar bröd, muffins, pavlova och så småningom blir det knäckebröd också. Anledningen är att vi får besök och då är det ju fint om det finns något ärbart hemma.

Idag blir det återigen en tur på havet, att bada idag är ett måste! Fyraårige S ska få åka båt och det tror jag han kommer tycka är hur kul som helst. Njut av sommaren mina vänner!

Om körsbär, Harry Hole och livet i svartvitt


Det glädjer mig att det är så få som läst min blogg de senaste dagarna, (eller få och få, färre än vanligt...) det betyder att ni är ute och njuter av semestern och det fina vädret vilket är precis som det ska vara. Blogga och läsa bloggar kan vi göra i höst ;) Vi följde våra planer igår och spenderade halva dagen ute till havs. Badade, åt alldeles för mycket kakor, körsbär och muffins samt läste våra älskade deckare (Peter har också börjat skratta åt Harry Hole i Jo Nesbös böcker..). Jag har fått lite pippi på det här med zoomning och fokus och tar närbilder på allt jag ser...nu letar jag efter ett bättre objektiv så att jag kan ta ännu skarpare närbilder...

Idag behöver vi införskaffa proviant (notera sjötemat...), imorgon kommer familjen P och på lördag kommer familjen F på besök och stannar ett par dagar. Det kommer bli en massa barn i huset och en väldans massa middagar och fikor så det gäller att bunkra. Inte mig emot...





Jag råkade ställa om kameran till svartvitt...inte riktigt vad jag hade tänk mig men det blev vackert ändå...


Rostad färskpotatis



Det här med rostad färskpotatis är en favorit hos oss. Så enkelt att göra, enkelt att variera och smakar så ljuvligt. Lika goda varma som kalla på nattmackan.

Skrubba potatisen och lägg dem på en smord plåt, ringa över rikligt med olivolja och salta väl. Låt rosta i ugnen i ca 60 min. Om du vill att det ska gå fortare kan du koka potatisen först och låta dem få färg i ugnen.


Till havs


Idag tänker jag inte göra mycket mer än sitta i vår eka och glida runt bland holmarna, picknicka lite på någon klippa och bada förstås. Ett dygn i Malmö räckte, sen fick jag hemlängtan. Det var för mycket människor, bilar och stress för att jag skulle uppskatta det den här gången... Det är också märkligt hur van man blir vid tystnaden här ute, kom på mig själv med att irriteras av det ständiga ljudet av pratande människor, bilar och andra stadsljud. Det har antagligen med trötthet att göra, tystnaden gör det lättare att koppla av...när jag sitter här själv i november i ett tomt hus kommer jag längta efter det där stadsljudet...

Idag har vi iaf sommarvärme här på västkusten, vi har varit ute på den vanliga powerwalken nu på morgonen och Akilles ligger utslagen i ett hörn och bara flämtar. Nu sover han resten av dagen, gammal gubbe som han är...


Varm couscoussallad med grillad haloumi

¨



Det här är en av de rätter jag brukar laga när det behöver gå fort, när blodsockret är nere vid fotknölarna och hungern värker i magen. Det går snabbt, är relativt nyttigt och framförallt gott. Jag brukar använda mig av de grönsaker jag råkar ha hemma.


Varm couscoussallad

3 dl couscous
1 tärning med hönsbuljong
1 paprika
1 squash
1 rödlök
olivolja
salt & peppar

Koka couscousen enligt anvisningarna, lägg i en buljongtärning i vattnet. Skiva grönsakerna och stek dem i olivolja. Blanda med den varma couscousen och salta och peppra. Stek eller grilla haloumin tills den fått fin färg. Det är gott att servera en kall sås till den här rätten.

Laddar batterierna

 



En av de bästa stunderna på dagen är de där timmarna tidigt på morgonen när vi varit ute på långpromenad, när Akilles har somnat igen och ligger och suckar nöjt.  När kaffekokaren puttrar och det är sådär underbart fridfullt. När jag får sitta vid köksbordet och läsa min deckare (som för övrigt köptes i ren desparation i Lavanto när jag märkte att jag bara fått med mig en bok, huga!) och dricka mitt kaffe och äta min knäckemacka. Nästa mysiga stund infinner sig sisådär kl 22, när vi ligger i soffan alla tre, myser, dricker te och njuter av att bara vara tillsammans. De där stunderna är obetalbara, det viktigaste som finns, min egen bensinstation där jag fyller på med energi.

 

Pastagratäng med mozzarella





Regnet fortsätter att ösa ner. Termometern visade 16 grader och det känns som att hösten är på väg. Min pappa tror att augusti kommer bli varm och skönt och jag hoppas att han har rätt, jag har ju inte badat klart än! I övrigt plöjer vi pocketböcker och tittar på The Killing. Bra serie för övrigt. Dagens lunch bestod av en pastagratäng som kom till ur det klassiska "man tager vad man haver". Tomater, vitlök, baslika, oregano och mozzarella fick bli grunden till denna snabba rätt.

Pastagratäng till 2 personer

Pasta (hur mkt beror lite på vilken sort du använder, jag använde 1/2 paket pastaskruvar)
3 tomater
1 vitlöksklyfta
färsk oregano och basilika
salt & peppar
olivolja
mozzarella

Koka upp vattnet till pastan, salta rejält och  låt pastan koka ca halva koktiden. Mixa samtliga ingredienser i en mixer. Häll pastan i portionsformar eller i en större form och häll över såsen. Ringla över olivolja och lägg på skivad mozzarella. Grädda i ca 15 -20 min på 200 grader.



Visa fler inlägg