Julemys och fasters Jansson

Vi har ägnat dagen åt att mysa. I min värld betyder det att gå omkring i tofflor, baka och  ta promenader. Jag har lagat julens första Janssons frestelse, åh vad jag är en sucker för den rätten! Det är nog något av det godaste jag vet på julbordet. Efter lutfisken då. Min faster gör världens godaste janssons, hennes hemlighet är som vanligt mycket grädde och smör... hehe...

Karins fasters Janssons till 4 personer 

ca 20 stora potatisar
2 gula stora lökar
200 g ansjovis med spad
5 dl grädde
2 dl mjölk
50 g smör
ströbröd
salt & peppar

Skala potatisen och skär den i tunna fina strimlor. Halvera löken och skär den i tunna skivor. Smöra en form och lägg hälften av potatisen i formen, lägg sedan på lök och ansjovis, häll även på spadet. Lägg på resten av potatisen. Salta och peppra. Häll över mjölk och grädde. Strö på lite ströbröd på toppen och skiva sedan smöret och lägg på. Grädda i ca 1 timme på 200 grader.#1 - - tina:

Jansson är min favorit på julbordet! <3

#2 - - Amy's piece of cake:

Mycket smör och grädde är framgångsreceptet i många rätter! :)

Mysa är inte fy skam, härligt!

#3 - - Sandra:

Tack för din fina kommentar! Härlig ljusstake på sista bilden - är också en sucker för vintage och second hand. Om ni har tid över imorgon (och är kvar i malmö vill säga) måste jag tipsa om Katrinetorps julmarknad som har öppet imorgon också. Jag ska dra med mig mannen och insupa julmyset ännu ett år!

#4 - - Tess:

åh vilken julkänsla jag fick nu! :)

#5 - - Kim:

Jansson och sill är på delad förstaplats på min julbordslista..! Shit vad sugen jag blev på det!