35-årstårtan - chokladmoussetårta i fyra lager







Har tagit några dagars välbehövlig internetvila. Vi är i Malmö och har firat Alex som fyllde 35 år häromdagen. Alex är förmodligen den största chokladälskaren av dem alla och därför komponerade jag en ny tårta till honom. En chokladmoussetårta i fyra lager. Grunden är chokladkaka därefter ganache, vit chokladmousse och slutligen ljus chokladmousse. Gott? Ja. Death by chocolate? Ja!

Chokladbotten

3 ägg
225 g smör
4 dl socker
1/2 dl vit sirap
3 dl mjöl
1 dl kakao

Smält smöret och blanda ner alla ingredienserna. Vispa inte utan blanda bara väl. Häll i en smörad och bröad form med löstagbara kanter. Grädda på 175 grader i ca 25 min. Kakan skall vara kladdig när du tar ut den.

Chokladganache:

100 g 70 procentig choklad
2 dl grädde
50 gram smör

Koka upp grädden, hacka chokladen fint och häll över den varma grädden. Rör om tills chokladen är smält. Blanda ner smöret och rör tills du har en smidig smet.

Vit chokladmousse
300
g vit blockchoklad
4 st äggulor
4 äggvitor
1/2 dl socker
6
dl
vispgrädde


Smält chokladen i ett vattenbad. Rör om tills den är slät och fin. Låt chokladmassan svalna något och häll den i en bunke.  Tillsätt sedan äggulorna i bunken, en i taget under omrörning. Vispa äggvitorna med sockret tills du har fått en marängsmet. Vispa grädden och rör även ner den i den smälta chokladen.Vänd ner marängsmeten. 

Ljus chokladmousse
200 g ljus choklad
2 st äggulor
2 st äggvitor
1/2 dl socker
3 dl grädde

Smält chokladen i ett vattenbad. Rör om tills den är slät och fin. Låt chokladmassan svalna något och häll den i en bunke. Tillsätt sedan äggulorna i bunken, en i taget under omrörning. Vispa äggvitorna med sockret tills du har fått en marängsmet. Vispa grädden och rör även ner den i den smälta chokladen.Vänd ner marängsmeten.

1. Baka bottenkakan - låt den svalna.
2. häll på ganachen och låt den stelna i kyl
3. häll på den vita chokladmoussen och ställ in i frysen tills den stelnat
4. spritsa ut den ljusa chokladen och låt tårtan stelna i frysen - tag fram ca 30 min innan servering.
#1 - - Brassemamma:

Mums så gott! Men jag tror bestämt att jag är den största chokladälskaren!!! :-) Den här tårtan måste nog provas här hemma!!!

Kram!

#2 - - Katarina:

Wow, verkligen en tårta för chokladälskaren :)

#3 - - Charlotta:

My god, vilken tårta! Hoppas att ni har haft det fint i jul, och såklart att ni får en grym nyårsafton!

#4 - - Simone:

åh de ser jättegott ut,älskar chokladmousse,perfekt med olika chokladsmaker.mums

#5 - - Amy's piece of cake:

Låter och ser smarrigt ut!

#6 - - fia:

Men skojamindoja vad mycket gott! jag som ÄLSKAR choklad.Hmmm..verkar svår - Är den det tycker du?

#7 - - Alex:

Tårtan var helt fantastisk! Njutning på hög nivå..



Hälsningar//Födelsedagsgrisen

#8 - - Petra:

å så gott!! Det vattnas i min mun!

#9 - - Lottzy:

Ser helt gudomlig ut! Ska själv göra en choklad/jordgubbsmousetårta till nyår. Mums



//Lottzy