Gott slut och gott nytt år!

Potatisgratängen står i ugnen, lammet marineras och glassen skall snart vispas. Önskar er alla ett riktigt gott slut och ett fint 2012. Vi ses på andra sidan!
Nu har jag tröttnat på julmaten. I morse åt jag en knäckemacka med julskinka men nu tror jag bestämt att det får vara bra. Suget efter fisk är enormt och idag lagade jag torskrygg med citronsås. Enkelt och gott. Imorgon blir det ännu mer fisk, årets sista lutfiskmiddag. Jag älskar lutfisk! Den här citronsåsen är en bra bas om man vill variera sin fiskgratäng. Den är fräsch och enkel att göra.
Den här dagen har varit en av de bästa på länge. Har städat garderoben, promenerat en massa men framförallt legat i soffan med datorn i knät och tittat på SVT play. Har kikat på The september issue och Helt hysteriskt - bra tv!
Till 4 personer:
ca 800 g torskrygg eller torskfilé
Citronsås:
2 scharlottenlökar
3 dl grädde
3 dl mjölk
3 msk mjöl
50 g smör
salt & peppar
en knippe dill
2 citroner (saften)
Fräs den hackade scharlottenlöken i lite smör. Låt den bli mjuk. Häll i grädde och mjölk och pressa i citronsaften. Låt sjuda i ca 5 min. Sila därefter bort löken. Häll tillbaks såsen i kastrullen och låt sjuda. Blanda det rumstempererade smöret med mjölet och vispa ner det i såsen. Låt koka i ca 5 min. Hacka dillen och blanda ner, salta och peppra. Du kan antingen välja att koka torsten eller gratinera den i såsen som jag gjorde. Lägg då torsken i en ungsfast form och häll över såsen. Gratinera i ca 20 min på 200 grader. Servera med kokt potatis och citron.
Har tagit några dagars välbehövlig internetvila. Vi är i Malmö och har firat Alex som fyllde 35 år häromdagen. Alex är förmodligen den största chokladälskaren av dem alla och därför komponerade jag en ny tårta till honom. En chokladmoussetårta i fyra lager. Grunden är chokladkaka därefter ganache, vit chokladmousse och slutligen ljus chokladmousse. Gott? Ja. Death by chocolate? Ja!
Chokladbotten
3 ägg
225 g smör
4 dl socker
1/2 dl vit sirap
3 dl mjöl
1 dl kakao
Smält smöret och blanda ner alla ingredienserna. Vispa inte utan blanda bara väl. Häll i en smörad och bröad form med löstagbara kanter. Grädda på 175 grader i ca 25 min. Kakan skall vara kladdig när du tar ut den.
Chokladganache:
100 g 70 procentig choklad
2 dl grädde
50 gram smör
Koka upp grädden, hacka chokladen fint och häll över den varma grädden. Rör om tills chokladen är smält. Blanda ner smöret och rör tills du har en smidig smet.
Vit chokladmousse
300 g vit blockchoklad
4 st äggulor
4 äggvitor
1/2 dl socker
6 dl vispgrädde
Gomorron annandag jul säger jag som sov till 13...? Jag och Akilles var ute klockan nio i morse och tänkte sen mysa lite i sängen. Vi slocknade bägge två och sov, ja, till 13, det har nog aldrig hänt tidigare. Men det verkar ju som om vi behövde det... Det stormar utanför fönstret och vi går mest och myser. Jag borde förbereda morgondagens 35-årskalas men är inte riktigt där ännu... Ikväll väntar julmiddag med vänner och imorgon beger vi oss söder ut till Skåneland där bästa Alex fyller år. En bra helg så här långt... Dagens recept är hemtat från årets julbord. Vi hade två stycken vegetarianer på besök och därför testade jag den här juliga salladen som Charlotta skrev om häromdagen. En riktigt fräsh sallad som passade bra på buffén. Jag gjorde om den lite och tillsatte apelsin. Testa den! Trevlig fortsättning på er!
200 g rödkål
1 filead apelsin
1 påse babyspenat
1 granatäpple
0,5-1 dl grovhackade valnötter
balsamvinäger
olivolja
havssalt & nymald svartpeppar
en gnutta socker
Strimla rödkålen, skala och filea apelsinen och blanda med babyspenaten. Blanda en enkel vinaigrette (2 delar olja och 1 del balsamvinäger) och häll över. Strö över grovhackade valnötter och granatäppelkärnor. Servera!
Som vi har myst idag! Åsa och jag och Peter har ätit frukost precis hela dagen. Nu har vi kurat ihop oss i soffan och tänker stanna här hela kvällen. Precis så här skall en juldag vara. Hoppas ni har en fortsatt trevlig jul!
Kolla in Åsas fina pepparkakskulor!