Nyårsakuten

Till er som inte har kommit på vad ni skall äta ikväll kommer här ett sista minutentips på en trerätters meny som inte består av hummer, kräftor eller andra saker som kan vara svårt att få tag på såhär i sista minuten. Nej, en enkel men ack så god meny som jag gärna hade ätit idag. Det fina med den här menyn är att den är enkel att göra till många, arbetet skiljer sig inte så mycket åt vare sig du lagar den till 4 eller 12 personer. Precis så skall det vara!

Förrätt Laxtartar - perfekt om man har kvar lax sedan jul. Servera med tunt knäckebröd eller på en skiva rostat bröd och en skiva citron.



Boeuf bourguignon  - en klassiker som alla älskar! Vegetarian? Byt ut köttet mot svamp istället - jättegott!




Till efterrätt; en syrlig lingonmousse med mandelknäck, lätt att göra till många och avrundar den här måltiden finfint.


Torsk med citronsås





Nu har jag tröttnat på julmaten. I morse åt jag en knäckemacka med julskinka men nu tror jag bestämt att det får vara bra. Suget efter fisk är enormt och idag lagade jag torskrygg med citronsås. Enkelt och gott. Imorgon blir det ännu mer fisk, årets sista lutfiskmiddag. Jag älskar lutfisk! Den här citronsåsen är en bra bas om man vill variera sin fiskgratäng. Den är fräsch och enkel att göra.

Den här dagen har varit en av de bästa på länge. Har städat garderoben, promenerat en massa men framförallt legat i soffan med datorn i knät och tittat på SVT play. Har kikat på  The september issue och Helt hysteriskt - bra tv!


Till 4 personer:

ca 800 g torskrygg eller torskfilé

Citronsås:
2 scharlottenlökar
3 dl grädde
3 dl mjölk
3 msk mjöl
50 g smör
salt & peppar
en knippe dill
2 citroner (saften)

Fräs den hackade scharlottenlöken i lite smör. Låt den bli mjuk. Häll i grädde och mjölk och pressa i citronsaften. Låt sjuda i ca 5 min. Sila därefter bort löken. Häll tillbaks såsen i kastrullen och låt sjuda. Blanda det rumstempererade smöret med mjölet och vispa ner det i såsen. Låt koka i ca 5 min. Hacka dillen och blanda ner, salta och peppra. Du kan antingen välja att koka torsten eller gratinera den i såsen som jag gjorde. Lägg då torsken i en ungsfast form och häll över såsen. Gratinera i ca 20 min på 200 grader. Servera med kokt potatis och citron.

Rubrik saknas






Jag  vet inte riktigt vad jag skall döpa det här inlägget till. Vi har gått ner på sparlåga och inspirationen är väl inte på topp. Mysbyxorna är på, ambitionen är låg och solen skiner. Lite så. Imorgon är det min värsta högtid. Nyår. Jag vet inte varför, vi två går helt enkelt inte ihop. Därför bojkottar jag den gärna. Eller umgås med mina två älsklingar och gör det vi är bäst på, äter gott och myser. Bra så. Det har varit en märklig jul, den svischade förbi och jag känner mig lite blåst på konfekten hehe. Julmyset infann sig liksom aldrig. På måndag är det jag som städar ur kylskåpet, garderoben och almanackan och tar nya tag inför 2012. Det kommer bli bra det här.

35-årstårtan - chokladmoussetårta i fyra lager







Har tagit några dagars välbehövlig internetvila. Vi är i Malmö och har firat Alex som fyllde 35 år häromdagen. Alex är förmodligen den största chokladälskaren av dem alla och därför komponerade jag en ny tårta till honom. En chokladmoussetårta i fyra lager. Grunden är chokladkaka därefter ganache, vit chokladmousse och slutligen ljus chokladmousse. Gott? Ja. Death by chocolate? Ja!

Chokladbotten

3 ägg
225 g smör
4 dl socker
1/2 dl vit sirap
3 dl mjöl
1 dl kakao

Smält smöret och blanda ner alla ingredienserna. Vispa inte utan blanda bara väl. Häll i en smörad och bröad form med löstagbara kanter. Grädda på 175 grader i ca 25 min. Kakan skall vara kladdig när du tar ut den.

Chokladganache:

100 g 70 procentig choklad
2 dl grädde
50 gram smör

Koka upp grädden, hacka chokladen fint och häll över den varma grädden. Rör om tills chokladen är smält. Blanda ner smöret och rör tills du har en smidig smet.

Vit chokladmousse
300
g vit blockchoklad
4 st äggulor
4 äggvitor
1/2 dl socker
6
dl
vispgrädde


Smält chokladen i ett vattenbad. Rör om tills den är slät och fin. Låt chokladmassan svalna något och häll den i en bunke.  Tillsätt sedan äggulorna i bunken, en i taget under omrörning. Vispa äggvitorna med sockret tills du har fått en marängsmet. Vispa grädden och rör även ner den i den smälta chokladen.Vänd ner marängsmeten. 

Ljus chokladmousse
200 g ljus choklad
2 st äggulor
2 st äggvitor
1/2 dl socker
3 dl grädde

Smält chokladen i ett vattenbad. Rör om tills den är slät och fin. Låt chokladmassan svalna något och häll den i en bunke. Tillsätt sedan äggulorna i bunken, en i taget under omrörning. Vispa äggvitorna med sockret tills du har fått en marängsmet. Vispa grädden och rör även ner den i den smälta chokladen.Vänd ner marängsmeten.

1. Baka bottenkakan - låt den svalna.
2. häll på ganachen och låt den stelna i kyl
3. häll på den vita chokladmoussen och ställ in i frysen tills den stelnat
4. spritsa ut den ljusa chokladen och låt tårtan stelna i frysen - tag fram ca 30 min innan servering.

Rödkålssallad med granatäpple



Gomorron annandag jul säger jag som sov till 13...? Jag och Akilles var ute klockan nio i morse och tänkte sen mysa lite i sängen. Vi slocknade bägge två och sov, ja, till 13, det har nog aldrig hänt tidigare. Men det verkar ju  som om vi behövde det... Det stormar utanför fönstret och vi går mest och myser. Jag borde förbereda morgondagens 35-årskalas men är inte riktigt där ännu... Ikväll väntar julmiddag med vänner och imorgon beger vi oss söder ut till Skåneland där bästa Alex fyller år. En bra helg så här långt... Dagens recept är hemtat från årets julbord. Vi hade två stycken vegetarianer på besök och därför testade jag den här juliga salladen som Charlotta skrev om häromdagen. En riktigt fräsh sallad som passade bra på buffén. Jag gjorde om den lite och tillsatte apelsin. Testa den! Trevlig fortsättning på er!

200 g rödkål
1 filead apelsin
1 påse babyspenat
1 granatäpple
0,5-1 dl grovhackade valnötter
balsamvinäger
olivolja
havssalt & nymald svartpeppar
en gnutta socker

Strimla rödkålen, skala och filea apelsinen och blanda med babyspenaten. Blanda en enkel vinaigrette (2 delar olja och 1 del balsamvinäger) och häll över. Strö över grovhackade valnötter och granatäppelkärnor. Servera!


Juldagen








Som vi har myst idag! Åsa och jag och Peter har ätit frukost precis hela dagen. Nu har vi kurat ihop oss i soffan och tänker stanna här hela  kvällen. Precis så här skall en juldag vara. Hoppas ni har en fortsatt trevlig jul!

Kolla in Åsas fina pepparkakskulor!


500:ade inlägget och GOD JUL!






Det här är bloggens 500:ade inlägg. Det blir en sidådär 1,82 inlägg per dag sedan jag startade den här bloggen i mars. Jag är väldigt glad över alla er som tittar in här varje dag och lagar min mat, tipsar och hejar på. Det är väldigt, väldigt roligt! Eftersom krafterna tog slut igår kväll tassade jag upp tidigt i morse och klädde granen istället.  Nu är den iaf klar och jag skall ge mig på att baka knäckebrödet som jag inte heller hann med igår. Snart blir det lutfisk hos mamma och pappa och sedan julmiddag hos oss. Ha en riktigt god jul allihop!

Julstök och vörtbröd







Jag har vänt upp och ner på hela huset och bakar vörtbröd och storstädar samtidigt. Jag har ett kluvet förhållande till vörtbrödet, vi går liksom inte ihop. 50 procent av gångerna misslyckas jag och de andra gångerna blir brödet sådär...men  jag ger mig inte..nån gång måste man ju lyckas. 

50 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
1 flaska porter, 33 cl
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk mald ingefära
2 msk malda pomeransskal
1 krm malda kryddnejlikor
50 g russin
19-20 dl rågsikt

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt julmust och porter och värm till fingervärme 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst. Tillsätt kvarg, sirap, salt, kryddor och russin och blanda. Tillsätt större delen av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt resten av mjölet om degen klibbar och inte släpper från bunkens kanter. Jäs degen övertäckt i ca 45 min. Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta ihop degen och dela den i 2 delar. Baka ut delarna till ovala bröd och lägg dem på bakplåtspapper eller en smord plåt. Täck över och låt jäsa ca 30 min. Skåra ev. bröden lätt med en vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt svalna på galler. Recept från Arla.

Visa fler inlägg