Egen skörd




En av de saker jag älskar med vår trädgård är att vi har ett alldeles eget litet äppelträd. Nu har äpplena äntligen mognat! Jag funderar på vad jag skall göra med mina äpplen, jag tror jag kommer satsa på äppelchutney och en massa goda äppelpajer med hemlagad vaniljsås. Jag är lite nyfiken på att testa att göra äppeldricka, något jag aldrig tidigare gjort.  Som vanligt är det bara att hojta om ni har något fint äpplerecept!



Saffranscheesecake med blåbär







Jag älskar saffran i alla dess former. Gärna i risotto med räkor, i lussebullarna, paellan och inte minst saffransglass! Den sistnämnda är min absoluta favorit bland glassorter. Det låter kanske märkligt och man kan tro att man får julstämning mitt i sommaren när man äter den men så är inte fallet. I söndags testade jag ett nytt recept på cheesecake, saffranscheesecake med blåbär. En kombination som visade sig dansa finfint ihop. Den här kakan passar naturligtvis jättebra till adventsfikat men jag lovar att den fungerar lika bra som efterrätt till en mustig boeuf bourguignon eller varför inte efter en fiskrätt? 




Det här behöver du till en stor cheesecake eller 6 stycken portionsformar:

300 g digestivekex
150 g smält smör

200g philadelphiaost
2 ägg
3 dl kesella
1 dl florsocker
1/2 dl maisena
1 kuvert saffran

Så här gör du:

Krossa digestivekexen i en mixer och blanda med det smälta smöret. Bred ut smeten i en form med löstagbar botten, bäst resultat blir det om du tar en sked eller dyl och trycker ner smeten ordentligt.  Grädda i 175 grader i ca 10 min.

Vispa philadelphiaosten med kesellan och äggen, tillsätt de torra ingrediensera och rör till en slät smet. Häll i formen och grädda i ca 20 min i 175 grader. Servera med färska blåbär.






Provsmakning




När vännerna V & M och S & S var på besök häromdagen fick de smaka på några av mina senaste recept. Det är kul att testa nya smakkombinationer, ibland funkar det perfekt, andra gånger mindre bra. Framförallt är det kul att iaktta när andra provsmakar ens mat. Det såg i alla fall ut som att de gillade vad de fick smaka på...



Snabbmat - lins och kikärtssallad



Linser och bönor är min eller rättare sagt vår räddning på vintern. Jag kokar mängder med linser, bönor och kikärtor och fryser in i lagom mängder. De frysta bönorna fungerar utmärkt till grytor och matiga sallader. Idag blev det lins och kikärtssallad till middag. En version inspirerad av tabuleh men utan couscous. Det är en ovanligt blå måndag idag. Det var svårt att komma upp ur sängen, det blir inte lättare av att Akilles ligger och sussar i min armhåla...Men, det är bara att vänja sig, det kommer liksom inte bli lättare att gå upp när det blir mörkare...Nu väntar hemmagjord cappuccino och gårdagens cheesecake, helt rätt en måndag som denna.

Det här behöver du till 2 personer:

5 dl Linser ochkikärtor
3 tomater
1 rödlök
persilja
olivolja
salt & peppar

Skär tomaterna i klyftor och skiva löken. Hacka persiljan grovt.  Blanda med kikärtor och linser och ringla över olivolja, salta och peppra efter smak.

Limecheesecake med jordbubbar och blåbär




Jag köpte förmodligen sommarens sista paket jordbubbar igår. Nu är det slut på jordgubbstårtor, det dröjer antagligen till midsommar innan nästa sommartårta bakas...Igår bakade jag limecheesecake till söndagsmiddagen. Det här receptet kommer urspungligen från Leila och är förmodligen det bästa receptet på cheesecake jag vet, jag har ändrat och lagt till lite...

Det här behöver du:

200 g philadephiaost
2 dl kesella
1 dl socker
1/2 dl maisena
1 lime, skal och saft

300 g digestivekex
150 g smält smör

Så här gör du:

Krossa digestivekexen i en mixer och blanda med det smälta smöret. Bred ut smeten i en form med löstagbar botten och grädda i 175 grader i ca 10 min.

vispa philadelphiaosten med kesellan och äggen, tillsätt de torra ingrediensera och rör till en slät smet. Riv limeskalet och pressa ner saften i smeten. Häll i formen och grädda i ca 20 min i 175 grader. Servera med färska bär.



Ungsstekt kyckling med sötpotatis





Söndagsmiddagen bestod av ungsstekt kyckling och sötpotatis, en stor favorit här hemma hos oss. Det här är matlagning när den är som bäst, in med allt i ugnen och stäng luckan och gör något roligt undertiden som maten klarar sig själv. Kycklingen blir väldigt mör när man tillagar den på det här sättet och potatisen får ljuvligt smak när den får stekas tillsammans med kycklingen.  Jag brukar räkna 1/2 kyckling per person, det låter kanske mycket men jag lovar, det går åt.

Det här behöver du till 4 personer:

2 hela kycklingar
1 citron
färska kryddor
smör
salt & peppar
olivolja

ca 8 st sötpotatisar


Så här gör du:
Lägg kycklingarna i en ungsfast form eller en lergryta. Dela citronen och lägg den i kycklingen tillsammans med färska örter. Jag brukar även lägga färska örter under skinnet på kycklingen. Klicka på smör på kycklingen och smeta in, häll därefter på olivolja och salt & peppar. Lägg på folie och sätt in i ugnen på ca 200 grader i ca 1 timme. Efter en timme skalar du potatisen och skicar dem i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg dem i formen tillsammans med kycklingen och stek i ca 35-45 min till.



Sunday kind of love



Sköna söndag! Trots en morgonpromenad i ösregn skiner solen här hemma idag. Familjen P på är på ingång och jag lagar grillad kyckling och sötpotatis, cheesecaken är klar sedan länge och chokladkakorna står i ugnen. Lycka. Jag älskar söndagar. Får jag dessutom laga söndagsmiddag är lyckan total.





Jag har fått en ny hemvävd trasmatta i present av mamma, Akilles ville först inte vara med på bild...



... men kärleken till poserandet tog över...

Lyxig äppelkaka med mandelmassa

Idag har jag testat en ny variant på äppelkaka, en härligt tung smet med mandelmassa. Jag brukar använda den här smeten till en kaka med röda vinbär men den passar även utmärkt till syrliga äpplen! Den här kakan behöver ingen vaniljsås eller glass, den är så saftig i sig. Det är en riktigt bra bakdag idag, regnet fullständigt öser ner och ikväll blir det bio i stan. Höstmys när det är som bäst.

Lyxig äppekaka

200 g mjukt smör
100g riven mandelmassa
3 ägg
2,5 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk

3-4 äpplen
kanel, socker och kardemumma till äppelklyftorna
mandelflarn

Så här gör du:

Vispa det mjuka smöret med sockret. Tillsätt äggen och slutligen de torra ingredienserna. Riv mandelmassan grovt och rör ner i smeten. Smöra en form och strö den med ströbröd. Skär äpplena i klyftor, strö över strösocker, kanel och kardemumma. Häll smeten i forman och tryck ner äppelklyftorna. Toppa med flagad mandel. Grädda på 175 grader i ca 45 min.







6-månaders krönika

Jag blev inspirerad av Charlotta att göra en krönika över bloggens första 6 månader i livet. Den här bloggen föddes den 5 mars 2011 och sedan dess har jag publicerat 286 inlägg. Det här med att börja blogga om mat är något av det roligaste jag gjort. Jag kunde faktiskt inte tro att jag skulle få så mycket respons, så mycket inspiration om mat och träffa så många trevliga människor IRL. Så, det kommer definitivt bli ytterligare 6 månader av bloggande för min del. Här kommer en sammanfattning av det första halvåret.

Ps. idag har vi så mörka åskmoln att gatubelysningen är tänd..kl 9 på morgonen!

I mars bakade jag mitt favoritbröd, basilikabröd i kruka. Ett riktigt bra festbröd!


När jag går igenom inläggen i april vet jag inte riktigt var jag ska börja eller sluta. April var uppenbarligen en bra matmånad! Vi firade påsk, jag var i stockholm på konferens och hann med ett besök på Fotografiska museet bland annat. Bokmanuset blev färdigt och vi började välja tapeter till huset...


Jag lagade sparris med chevre och balsamicosirap...

Jag bakade också massor av paj i mina nyinköpta miniformar...bland annat björnbärspaj... 


gjorde påskpraliner...



Chokladmousse till Peters stora förtjusning...

Ännu mer mousse, den här gången nougatmousse med hasselnötsgrissini....



Maj var uppenbarligen fikornas och firandets månad. Jag bakade bullar i massor, hittade på en bröllopstårta åt V & M, gav mig på att baka macaroner med Hanni och Blossom, vilken succe! Vädret var fantastiskt i maj och vi picknickade mycket! Akilles nos började synas mer och mer i bilderna, han började fatta vad som väntade när kameran åkte fram...























Jag jobbader som en tok i juni månad men hann med att gå på bloggträff med bloggkamraterna i Göteborg. Vi åkte till Stockholm och Akilles fick bo på hotell för första gången...










I juli åkte vi (äntligen) till Italien och hade fantastiska mat och naturupplevelser. Jag längtar konstant tillbaka! Jag tog med mig inspirationen hem och bakade massaor av foccaccia, åt mängder med tomater och pasta.... Av juli kommer jag också minnas de varma sommarkvällarna, vi satt uppe länge på balkongen med vänner, jag lästse mycket och vi var ute med akilles på holmarna. En bra månad.
















Morning glory



Äntligen fredag, säger jag som flängt runt som en yr höna den här veckan. Jag måste ha slagit rekort i antalet möten, telefonsamtal och antal skrivna mail. Men, nu äntligen är den här veckan slut och jag tänker njuta av helgen i stora drag. Jag har inga storslagna planer, det räcker så gott, så gott med att vara tillsammans, promenera, fika med vänner och mysa med en film i soffan. Och god mat förstås. Den här helgen skall det kokas saft och bakas äpplekaka. Det märks att hösten är här. Vattnet har fått en annan färg, borta är det blåa, inbjudande havet. Idag såg havet mörkt och kallt ut. Jag hoppas innerligt att vi får ett par sensommardagar till, jag har inte tagit mitt sista dopp än! Trevlig fredag på er kamrater och tack för alla fina kommentarer!



Visa fler inlägg