Citronkaka









Det tar emot att sitta inne idag men snart är jag äntligen klar med räkenskaperna, sent ute, jag vet...Det här med det fina vädret är ju lite smått jobbigt eftersom det inte alls lockar att vare sig sitta inne och än mindre jobba...Nu blir det iaf paus för promenad, hoppas ni har en trevlig valborg!

Häromdagen bakade jag citronkaka, en enkel, och vid första anblicken kanske lite tråkig kaka, men ack så underskattad!

Citronkaka:

3 ägg
2 dl socker
100 g smör
3 1/2 dl mjöl
1 dl mjölk
2 tsk bakpulver
1 citron (skal & saft)
2 msk vaniljsocker

Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt dem smälta smöret, rör därefter ner de torra ingredienserna, vispa inte! Riv skalet på citronen och rör ner i smeten liksom citronsaften. Smörj och strö en sockerkaksform och grädda på 175 grader i ca 25 min. Smakar finfint med löst vispad grädde och jordbubbar kan jag meddela.

Rabarber och jordgubbsoppa med vaniljglass



Hej och hå vilken dag! Möten från 9-5 (what a way to make a living...). Har äntligen landat i soffan och tänkte inte göra många knop ikväll. Igår gjorde jag rabarber och jordgubbsoppa, en riktig sommarfavorit! Smakar sådär vansinnigt gott kall på sommaren men funkar också varm med glass och biskvier.

Det här behöver du till 4 portioner:

100 g jordgubbar
100 g rabarber
1 vaniljstång
2 dl socker
7 dl vatten
2 msk maizena

Skär jordgubbarna och rabarbern i mindre bitar och låt koka upp med vattnet, sockret och vaniljstången. Koka i cca 7-8 min. Häll sedan över i en silduk eller i en sil och låt rinna av. Häll tillbaks i kastrullen och låt koka upp igen. Blanda ut maizenan i lite vatten och häll i soppan - låt koka upp till rätt konsistens, det ska inte bli kräm!

Chokladganache




Chokladganache är också en sån där typisk Parisgrej jag älskar. En chokladcreme som passar bra i fyllning på pajer, tårtor eller en tesked till kaffet. Med några flagor havssalt är man nästan i himlen! Använd alltid salt när du använder choklad eller kakao, det lyfter chokladsmaken!

Idag är jag uppe med tuppen och ska spendera dagen på kontoret. Ha den fin dag!



Det här behöver du:

100 g mörk choklad (minst 70 procent) av fin kvalitet
1 dl grädde
2 msk honung
2 msk socker

Så här gör du:

Hacka chokladen fint och häll den i en bunke. Värm grädde, honung och socker tills det börjar koka, häll då vätskan över chokladen och rör tills smeten är jämn och smidig.

As good as it gets - lufttorkad skinka med melon & pinjenötter

Det här är en sån där rätt som är så vansinnigt god att man varje gång man gör den undrar varför man inte gör den oftare. Tärna melon, lägg på skinkan, lite basilika, pinjenötter och balsamicosirap och voila! En fantastiskt god förrätt eller lunch som det blev för min del idag. Under vår resa i Italien för ett par år sedan levde vi på lufttorkad skinka, melon och tomtater, i värmen var det liksom alldeles lagom middag.

I övrigt går det ok med skrivandet. Färska fina papper ligger utskrivna och nu skall de läsas på balkongen tillsammans med en kopp kaffe. Eftermiddagpasset kallar. Ha det fint!  Kram från Karin




Och så ska såklart världens sötaste nos vara med! Det går inte en matfotografering utan att han är med och nosar...


Bruschetta på balkongen





Även om det är måndag idag så är det också söndag eftersom söndag är våra hejdådagar, då åker Peter söderut och jag stannar här och jobbar med mitt. Eftersom det är tråkigast i världen att laga mat till sig själv brukar det inte bli någon extravagant söndagsmiddag för min del, idag blev det bruschetta. Det fanns en massa surdegsbröd över från helgen och likaså tomater. Sagt och gjort, bruschetta blev det. Finns det något enklare och godare?
Jag åt min middag på balkongen med vårsolen i ögonen och fick för en stund känslan av att vara utomland. Vilket fantastiskt väder!

Bruschetta till en Karin:

1 skiva bröd, gärna dagsgammalt
2 tomater
1 vitlöksklyfta
olivolja
basiklika
salt & peppar

Värm olivolja i panna och lägg i brödet när oljan är riktigt varm. Låt brödet få fin färg och ta sedan upp det och låt rinna av på hushållspapper. Riv vitlöksklyftan mot brödet. Hacka tomaterna fint och blanda med färsk basilika, en skvätt olivolja och salt & peppar. Lägg tomatröran på brödskivan och njut.






Att sitta på balkongen och jobba i kvällssolen...det gillar vi!


bloglovin

Påskens mat



Jag tror att jag utan att överdriva kan påstå att jag haft mitt livs bästa påsk! Jag har fått vara tillsammans med min Peter, träffat nära vänner, nya vänner,  la familia och njutit av det fantastiska vädret. Vi har spenderat mycket tid ute bland klipporna tillsammans med vår hund vilket resulterat i att iaf jag sovit som en stock vid 21-tiden...I morse gick jag ut barfota i sandaler vilket var en nästintill obeskrivlig lycka efter vinterns michelingubbeutstyrsel. Barfota i sandaler. För en månad sedan kändes det nästan omöjligt att tänka sig det. Påskmaten har varit suverän, vi har kört med buffé á la väsktusten med mycket fisk och räkor och grillat. Värre kan man ha det. Jag gjorde en spenat och ricottapaj till buffén - en sån där klassiker i buffésammanhang eftersom den passar till precis allt och är ett väldigt bra vegetarisk alternativ. Idag är det sista dagen på ledigheten och jag får faktiskt en liten klump i magen. Men vad fasen, det är inte så långt kvar till semestern... Ha det gott!

Spenat och ricottapaj

till pajskalet:
200g smör
4 dl mjöl
3 msk vatten
salt

Rör ihop tärnat smör och mjöl till en smidig deg, tillsätt vatten och salt. Låt vila en stund innan du trycker ut den i pajformen.

Fyllning:

Jag använde 2 påsar färsl bladspenat
1 rödlök
1 pkt ricotta ca 200g
2 ägg
salt & peppar

Blanda äggen med ricottan och tillsätt salt och peppar. Hacka löken och blanda ner spenat och lök i ägg och ostblandningen. Grädda pajskalet i ca 10 min på 200 grader innan du häller i spenatblandningen. Garnera med tomatskivor. Grädda i ca 30 min.



Hembakt bröd - tradition för mig på helgerna...


Mönstermixat..Rörstrand och Indiska... ;)



Glad påsk!

Glad påsk på er! Även idag skiner solen och temperaturen kommer med all säkerhet stiga upp em ot 19 grader precis som igår. Vilken lycka! Helgen har redan bjudit på god mat och trevlig sällskap och det forsätter så även idag. Påsken har aldrig inneburit särskilt mycket traditioner för mig, under studenttiden brukade jag bege mig till konstumuseet Louisiana under påsken eftersom det är ett sådant fantastiskt ställe att njuta av konst och god mat på, dessutom är naturen underbar. Numera, när vi bor i ett eget hus känns  det mysigt att bjuda in vänner och familj till trädgården. Önsker er en riktigt trevlig och god påskafton!






Rösti med rökt lax och avocadocreme


Vilken undebar dag vi har haft idag! Strålande sol, 19 grader och blå himmel. Vi har spenderat hela dagen utomhus, grillat, fikat, umgåtts och skrattat tillsammans med vänner. Vilken underbar känsla! Tänkte dela med mig av gårdagens nattamat, en rösti med rökt lax och avocadocreme, en sån där rätt som är väldigt enkel men som funkar fint som förrätt och uppskattas av de flesta.

Det här behöver du:

ca 6 stora potatisar
4 skivor rökt lax (1/rösti)
1 avocado
2 dl creme fraiche
1/2 rödlök
citron
olivolja
salt & peppar

Riv potatisarna grovt, salta och peppra. Stek i både olja och smör tills de har fått fin färg. Mixa avocadon tillsammans med rödlök och creme fraiche. Salta och peppra. Lägg röstisen på en bit hushållspapper så att fettet sugs upp. Lägg sedan ett par röstisar på en tallrik, bred ut lite creme och lägg slutligen på en skiva lax och en klyfta citron. Klart!

Världens bästa kålsallad

Den här kålsalladen är en av mina absoluta favoritsallader. Det kan bero på att den är matig, innehåller fetaost och passar till precis allt, fågel, fisk eller kött. En riktigt bra sallad på buffé med andr ord! Idag åt vi den till grillade kycklingspett som blivit marinerade i lime, chili och olivolja. Idag har vi storstädat hela huset. Jag har legat på knä och skurat vårt trägolv i köket så nu är det så vackert, så vackert. Tvätten hänger på balkongen och alla trasmattor är piskade och vädrade...nu..nu är det påsk!

Det här behöver du till kålsalladen:

1/2 vitkålshuvud eller spetskål
1 pkt fetaost
gula och röda cocktailtomater
1 knippe färsk dill
2 avocado
1 dl olivolja
salt & peppar

strimla kålen fint, skär tomaterna i mindre skivor och skiva avocadon. Hacka dillen och smula fetaosten. Blanda alltihop och häll över olivoljan, det skall vara mycket olivolja! Salta och peppra. Låt stå i kylen en stund så alla smaker hinner utvecklas.

Min egen fina Peter med grillade kycklingspett




Tiramisurulle






Igår fick jag en idé om att man kunde göra tiramisú i rulltårteform. Sagt och gjort, det blev en hasselnötsbotten och en mascarpone och kaffekräm som fyllning. En lite snabbare och mer jag tager vad jag haver variant av tiramisú  som funkar när man blir sådär vansinnigt sugen på denna underbara efterrätt. Inte helt tokigt kan jag meddela!

Det här behöver du:

botten:
3 ägg
2 dl socker
2 dl finmalda hasselnötter
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Till fyllningen:
1 burk mascarpone
ett par koppar stark espresso
1 dl florsocker
(ett par centiliter av t.ex. amarone om du är sugen på det)

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt och rör ner de torra ingredienserna. Bred ut på ett bakplåstpapper till en rektangel som är jämn. Baka av i ca 7-8 min (det går fort!) på 175 grader. 

Rör ihop ost och kaffe och socker och låt svalna en stund. Bred sedan ut på tårtbotten som har fått svalna och rulla ihop försiktigt. Pudra med kakao. Voila!  

Visa fler inlägg